Βαρύς χειμώνας για τους ανεμβολίαστους: «Δε θα έχουν πρόσβαση σε εσωτερικούς χώρους» σύμφωνα με το Μαγιορκίνη

by Τόνια Τζαφέρη

Γκίκας Μαγιορκίνης: Αναλυτικά οι δηλώσεις του πνευμονολόγου

Γκίκας Μαγιορκίνης: Το γνωρίζουμε πως ο χειμώνας για τους θα είναι πιο δύσκολος, αφού οι περιορισμοί και τα περισσότερα έξοδα είναι κάτι το οποίο έχει ανακοινωθεί και θα αρχίσει σύντομα να εφαρμόζεται.

Τις δηλώσεις του σχετικά με πως προβλέπει να εξελιχθούν τα πράγματα, έκανε ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ. Ο οποίος είναι και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης. Τόνισε ότι η επιδημία σε κάθε περίπτωση θα είναι περισσότερο διαχειρίσιμη από ό,τι πριν. Υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι δεν θα υπάρξει ακύρωση του εμβολιασμού από οποιοδήποτε στέλεχος.

Αναλυτικότερα, σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο Fm, ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρει ότι σε αυτήν τη φάση βλέπουμε μία σταθερή ήπια αποκλιμάκωση του 4ου κύματος. «Είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλέψουμε πώς θα κινηθεί μέσα στον Σεπτέμβριο. Διότι σε αυτή την περίοδο παρατηρείται μία μεγάλη αλλαγή της κινητικότητας. Είναι σίγουρο ότι με την επιστροφή των μαθητών στις τάξεις, θα δούμε αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά.

Αλλά και τον Οκτώβριο, σύμφωνα με μελέτη του Εργαστηρίου Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, αναμένουμε αύξηση της μεταδοτικότητας. Όταν η νυχτερινή θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 18 βαθμούς, γιατί ο κόσμος δεν θα μπορεί πλέον να κάθεται έξω να διασκεδάζει το βράδυ. Θα μπαίνει σε κλειστούς χώρους και ως γνωστόν οι χώροι διασκέδασης είναι χώροι υπερμετάδοσης», αναφέρει ο καθηγητής.

Γκίκας Μαγιορκίνης: Έρχεται βαρύς χειμώνας για τους ανεμβολίαστους

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ο χειμώνας αναμένεται «βαρύς» για τους ανεμβολίαστους, καθώς δεν θα έχουν πρόσβαση σε κλειστούς χώρους. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, το μέτρο δεν είναι τιμωρητικό, αλλά θα ληφθεί για λόγους διαχείρισης κινδύνου.

Οι προβλέψεις του Γκίκα Μαγιορκίνη για τα φετινά Χριστούγεννα

Για τα Χριστούγεννα, ο Γκίκας Μαγιορκίνης λέει ότι θα είναι πιο φυσιολογικά από τα περσινά. Ενώ όσον αφορά το ερώτημα πότε πετάμε τις μάσκες απαντά: «Να σας πω την αλήθεια θα ήθελα να το δω σύντομα, κυρίως σε χώρους όπου θα είναι μόνο εμβολιασμένοι. Έχουμε κάνει αρκετές κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε στη φάση που θα θέλουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί το πρώτο χειμερινό κύμα. Και μετά νομίζω θα μπορούμε να έχουμε καλύτερη εικόνα».

«Όσον αφορά τα Χριστούγεννα πιστεύω ότι οι εμβολιασμένοι δεν θα έχουν περιορισμό της κινητικότητας τους καθόλου. Θα έχει χτιστεί ένα πολύ πιο υψηλό τείχος ανοσίας. Θα είναι σίγουρα πιο φυσιολογικά από τα περσινά», υπογράμμισε.

Με δεδομένο ότι lockdown με τη μορφή που γνωρίζαμε δεν αναμένεται να επαναληφθεί όπως ξεκαθαρίζει η κυβέρνηση. Ο καθηγητής αναφέρθηκε στα μέτρα δημόσιας υγείας που συζητιούνται στο τραπέζι της επιτροπής. Όπως είπε, «τα μέτρα που είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν είναι αυτά που ήδη εφαρμόζονται. Δηλαδή απαγόρευση κυκλοφορίας 1-6, κλείσιμο καταστημάτων και απαγόρευση μουσικής.

Γιατί αυτή τη στιγμή το επίκεντρο των περισσότερων μεταδόσεων είναι η νυχτερινή διασκέδαση. Σε πρώτη φάση βλέπουμε αυτό. Θα υπάρχουν συγχρόνως και περιορισμοί όσον αφορά τους ανθρώπους που μπορούν να μπουν σε κλειστούς χώρους. Δηλαδή σε κλειστούς χώρους θα έχουν πρόσβαση μόνο εμβολιασμένοι. Το μέτρο δεν είναι τιμωρητικό, αλλά θα γίνει για διαχείριση του κινδύνου. Είναι πολύ καλά τεκμηριωμένο ότι γεγονότα υπερμετάδοσης με εμβολιασμένους δεν έχουμε δει, ενώ με ανεμβολίαστους είναι πολύ συχνά».

Αναφορικά με τη μετάλλαξη Mu κ. Μαγιορκίνης υπογράμμισε ότι «η συγκεκριμένη μετάλλαξη αυτή τη στιγμή έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Γιατί βλέπουμε μία αύξηση στις χώρες της Νοτίου Αμερικής. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχει εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες, χωρίς να βλέπουμε σημαντική αύξηση της συχνότητας της σε αυτές.

Γκίκας Μαγιορκίνης για την νέα μετάλλαξη

Στην Ελλάδα έχει απομονωθεί σε λίγα κρούσματα από τις αρχές καλοκαιριού, χωρίς να βλέπουμε κάποια ιδιαίτερη δυναμική. Μην ξεχνάμε ότι η μεγάλη αύξηση κρουσμάτων έγινε εκείνη τη χρονική περίοδο, χωρίς ωστόσο να δούμε αύξηση των κρουσμάτων με το συγκεκριμένο στέλεχος. Όπως είπε και ο ΠΟΥ είναι υπό παρατήρηση. Την παρακολουθούμε και κοιτάμε τη συχνότητα της και αναλόγως το πως θα κινηθεί θα καταλάβουμε και τη δυνατότητα της να επηρεάσει τον εμβολιασμό».

Αναφορικά με τον στόχο για τον εμβολιασμό για το τείχος ανοσίας. Ο καθηγητής ανέφερε ότι «το ποσοστό ανοσοποίησης είναι ένα νούμερο θεωρητικό. Υπολογίζουμε ότι με βάση τα στοιχεία που έχουμε για τη μετάλλαξη Δέλτα, μπορεί να χρειαστεί γύρω στο 70-80%. Ωστόσο η μεταδοτικότητα δεν είναι ομοιόμορφη στον πληθυσμό.

Αυτοί που μεταδίδουν περισσότερο είναι της ηλικιακής ομάδας 18-40. Και σε αυτή την πληθυσμιακή ομάδα θα χρειαστεί μεγαλύτερο ποσοστό ανοσοποίησης, από ό,τι στο υπόλοιπο πληθυσμό. Υπολογίζουμε γύρω στο 80%. Θα προτιμούσαμε με το εμβόλιο σίγουρα. Είναι θέμα χρόνου να δημιουργηθεί η ανοσοποίηση. Όλοι θα έρθουμε σε επαφή με τον ιό αργά ή γρήγορα. Όταν γίνει όμως αυτή η επαφή, καλό είναι να είμαστε προστατευμένοι».

Όπως εκτιμά, το ποσοστό των ανεμβολίαστων ενηλίκων κυμαίνεται «γύρω στο 20-30%. Και έχει πολύ μεγάλη συνεισφορά στη διασπορά αυτή τη στιγμή, διότι βάσει του προφίλ τους και κοινωνικά δραστήριοι είναι πολλοί από αυτούς, και δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης».

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Το κατάλαβα Περισσότερα