«Βóμβα» από την Αθηνά Λινού για τα εμβόλια της AstraZeneca – Αuτές είναι οι ηλικίες που κıνδυνεύουν περıσσότερο

by Newsroom i-diakopes.gr
«Βóμβα» από την Αθηνά Λινού για τα εμβόλια της AstraZeneca – Αuτές είναι οι ηλικίες που κıνδυνεύουν περıσσότερο

Λινού για εμβόλιο AstraZeneca: «Μελέτες έδειξαν ότι η υψηλότερη πιθανότητα να πάθει θρόμβωση μια γυναίκα είναι στην ηλικία των 30-40»

Στην απόφαση της AstraZeneca να αποσύρει το εμβόλιο της για τον κορονοϊό αλλά και στη στάση την οποία η ίδια είχε κρατήσει την περίοδο της πανδημίας, μίλησε το πρωί της Παρασκευής 10/5 η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.

Σε συνέντευξή της εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα» είπε πως αισθάνθηκε δικαιωμένη για την αποφασιστικότητα που επέδειξε τότε και για την αντίθεση την οποία είχε εκφράσει στο εμβόλιο της AstraZeneca.

«Βóμβα» από την Αθηνά Λινού για τα εμβόλια της AstraZeneca – Αuτές είναι οι ηλικίες που κıνδυνεύουν περıσσότερο

Σχετικά με τα περιστατικά επιπλοκών σε τρεις γυναίκες στη χώρα μας υπογράμμισε πως «το νούμερο δεν είναι τραγικό. Το τραγικό είναι ότι υπήρχε άλλη λύση. Εκείνη την εποχή χάναμε 30 με 50 ανθρώπους την ημέρα. Υπήρχε εναλλακτική λύση όμως. Υπήρχε άλλο εμβόλιο».

Για τη στάση την οποία η ίδια κράτησε, σχολίασε «εκείνο που με καθοδήγησε δεν ήταν και οι αποφάσεις άλλων χωρών. Υπήρχαν μελέτες οι οποίες έδειχναν ότι υπήρχε υψηλότερη πιθανότητα να πάθει μια γυναίκα στην ηλικία των 30-40 χρονών θρόμβωση από το εμβόλιο αυτό».

Μιλώντας για τις παρενέργειες δήλωσε πως εμφανίζονταν τις πρώτες 41 ημέρες. «Σήμερα δεν μπορούν να υπάρχουν παρενέργειες. Εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να ευγνωμονούμε το ότι ζούμε και δεν έχουμε παρενέργειες» εξήγησε.

Είπε βέβαια πως σωστά εμβολιαστήκαμε αλλά θα έπρεπε να υπάρχει η δυνατότητα να «διαλέξουμε ένα εμβόλιο που δεν είχε αυτή την επιπλοκή».

Κλείνοντας υπογράμμισε πως σχετικά με τις συζητήσεις που υπήρξαν γύρω από το γεγονός ότι η κ. Λινού είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μπορεί να υποστηρίζει κάποια πολιτική ατζέντα υποστήριξε πως «δεν πρέπει να ανακατεύουμε την επιστημονική γνώση με την πολιτική. Κάνεις δεν πρέπει να υπερβαίνει την επιστημονική απόφαση και κάνεις επιστήμονας δεν πρέπει να ακούει τους πολίτικους όταν πρόκειται να μιλήσει για ιατρικά θέματα».

Προτεινόμενα