Βραβεύτηκαν για τη Συμφωνία των Πρεσπών: Απονεμήθηκε το Βραβείο Ειρήνης Βεστφαλίας σε Τσίπρα και Ζάεφ

Βραβείο Ειρήνης Βεστφαλίας: Απονεμήθηκε σε Τσίπρα και Ζάεφ για τη συμφωνία των Πρεσπών

Βραβείο Ειρήνης Βεστφαλίας: Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε μία ανάρτηση με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών

Βραβείο Ειρήνης Βεστφαλίας: Με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών και το βραβείο Ειρήνης της Βεστφαλίας, έκανε δημοσίευση στο Twitter ο Αλέξης Τσίπρας. «Καμιά επιστροφή σε μοντέλα του παρελθόντος», σχολίασε. Να τονισθεί ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, παρέλαβε από κοινού με τον τον πρωθυπουργό της Βόρειας ΜακεδονίαςΖόραν Ζάεφ, το βραβείο, για την υπογραφή της συμφωνίας.

«Είχα την τιμή να παραλάβω, μαζί με τον Πρ/ργο της Βόρειας Μακεδονίας
Ζόραν Ζάεφ, το Βραβείο Ειρήνης Βεστφαλίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αποδείξαμε ότι η ειρηνική επίλυση διαφορών με προάσπιση των εθνικών συμφερόντων είναι το μέλλον. Καμιά επιστροφή σε μοντέλα του παρελθόντος»,

«Θέλαμε μια Συμφωνία υπό τον ΟΗΕ που θα άντεχε και δεν θα κατέρρεε απέναντι στην πρώτη δυσκολία. Μια Συμφωνία που δεν θα έλυνε μόνο τις διαφορές μας, αλλά θα μας έδενε σε μια νέα στρατηγική εταιρική σχέση για να αντιμετωπίσουμε μαζί προκλήσεις και να αξιοποιήσουμε μαζί ευκαιρίες»

«Αυτό δεν ήταν εύκολο ειδικά σε μία περίοδο που και οι δύο χώρες μας, αντιμετώπιζαν οικονομικές κρίσεις. Μάλιστα, τότε βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή της χειρότερης προσφυγικής κρίσης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν ήταν εύκολο σε μία περίοδο εθνικής περιχαράκωσης που έφτασε μέχρι το Brexit. Ή σε μια περίοδο που η ΕΕ είχε παγώσει τη διεύρυνση και ενδιαφερόταν για τα Βαλκάνια κυρίως για τον έλεγχο των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών. Σε μία περίοδο που οι ΗΠΑ αποστασιωποιούνταν από την πολυμερή διπλωματία. Kαι σε μία περίοδο που οι εθνικιστικές δυνάμεις ήταν ισχυρές. Στις χώρες μας αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη».

Βραβεύτηκε Τσίπρας και Ζάεφ για τη συμφωνία των Πρεσπών

Μιλώντας για την ευρύτερη σημασία της Συμφωνίας σημείωσε ότι «αποδείξαμε ότι η Ευρώπη μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για την ειρήνη και τη σταθερότητα αντί να καθοδηγείται από τρίτους, να μεταθέτει συνεχώς την επίλυση διαφορών και να προβαίνει σε δηλώσεις που δεν σημαίνουν τίποτα για τις ζωές των πολιτών.

«Σήμερα αυτό το μήνυμα είναι ακόμα πιο σημαντικό από ότι ήταν το 2018 και το 2019. Η εμπειρία της παγκόσμιας πανδημικής κρίσης, καθώς και οι εξελίξεις που βλέπουμε στο Αφγανιστάν πρέπει να μας δίνουν ένα μάθημα. Ότι δεν πρέπει να γυρίσουμε στα οικονομικά και γεωστρατηγικά μοντέλα των τελευταίων 40 χρόνων», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Αναφέρθηκε επίσης στις περιφερειακές διαφορές λέγοντας:

«Η πιο ξεκάθαρη δοκιμασία είναι στην ίδια την Eυρώπη, τα Δυτικά Βαλκάνια, το Κυπριακό και η Ανατολική Μεσόγειος. Η ΕΕ πρέπει να στηρίξει την Συμφωνία των Πρεσπών ενεργά».

«Πρέπει να κάνει ο,τι χρειάζεται για να λάβουν χώρα οι Διακυβερνητικές Διασκέψεις για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Πρέπει να υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες Βελιγραδίου-Πρίστινας. Η ΕΕ οφείλει να δώσει ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι η μόνη δυνατή λύση για το Κυπριακό, είναι η επανένωση του νησιού στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ. Πρέπει να υπογραμμίσει ότι οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας θα βελτιωθούν μόνο εάν σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας»

Βραβείο Ειρήνης Βεστφαλίας: Απονεμήθηκε σε Τσίπρα και Ζάεφ για τη συμφωνία των Πρεσπών

Σχολιάστε.

Ίσως σας ενδιαφέρουν

clo