Υπέροχα νέα! Φάρμακο για το Αλτσχάιμερ εγκρίθηκε από την FDA

Υπέροχα νέα! Φάρμακο για το Αλτσχάιμερ εγκρίθηκε από την FDA

Αλτσχάιμερ φάρμακο: Εγκρίθηκε από την FDA

Αλτσχάιμερ φάρμακο: Σήμερα εγκρίθηκε το σκεύασμα “αντουκανουμάμπη” της εταιρείας Biogen Inc για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Το φάρμακο πήρε την άδεια έγκρισης από την αμερικανική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων (FDA). Πρόκειται για το πρώτο φάρμακο εδώ και σχεδόν 20 χρόνια, για την συγκεκριμένη ασθένεια, παρά την αντιπαράθεση στους ιατρικούς κύκλους για τα ποίκιλα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών.

Εγκρίθηκε από την FDA φάρμακο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

«Η έγκριση αυτή είναι σημαντική από πολλές πλευρές», τόνισε η FDA στην ανακοίνωσή της. Το φάρμακο, που θα κυκλοφορήσει με την ονομασία Aduhelm, «Είναι η πρώτη θεραπεία που εγκρίνεται για το Αλτσχάιμερ από το 2003», πρόσθεσε.

Η αντουκανουμάμπη (aducanumab) είναι ένα από τα πολλά φάρμακα που στοχεύουν στην απομάκρυνση των συσσωρευμένων πλακών μιας πρωτεΐνης, της β-αμυλοειδούς, από τον εγκέφαλο των ασθενών κατά τα πρώτα στάδια του Αλτσχάιμερ. Έτσι, θα περιοριστούν τα συμπτώματα, όπως η απώλεια μνήμης και η ικανότητα να φροντίζει κανείς τον εαυτό του.

Υπέροχα νέα! Φάρμακο για το Αλτσχάιμερ εγκρίθηκε από την FDA

Η αντιπαράθεση για το φάρμακο του Αλτσχάιμερ

Το φάρμακο της Biogen βρήκε θερμή υποδοχή από ορισμένους νευρολόγους και φροντιστές ασθενών, που αγωνιούν να βρεθεί μια αποτελεσματική θεραπεία για τους ανθρώπους που πάσχουν από αυτή τη νευροεκφυλιστική, θανατηφόρα πάθηση. Άλλοι γιατροί ωστόσο εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών ήταν ανακόλουθα και χρειάζονται περισσότερες αποδείξεις για την αποτελεσματικότητά του.

Η αντουκανουμάμπη μελετήθηκε σε ασθενείς στα πρώτα στάδια του Αλτσχάιμερ. Οι ασθενείς είχαν βρεθεί θετικοί σε ένα δομικό στοιχείο των πλακών β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο. Ορισμένοι από αυτούς που μετείχαν στις κλινικές μελέτες εμφάνισαν δυνητικά επικίνδυνο εγκεφαλικό οίδημα.

Η Biogen εκτιμά ότι περίπου 1,5 εκατομμύριο Αμερικανοί πληρούν τις προϋποθέσεις για να λάβουν θεραπεία με αντουκανουμάμπη.

Προτεινόμενα