«Υπόδειγμα ανθρώπου!»: Όλο το διαδίκτυο αποθεώνει τον γιατρό της Τζωρτζίνας, Ανδρέα Ηλιάδη

by Τόνια Τζαφέρη
«Υπόδειγμα ανθρώπου!»: Όλο το διαδίκτυο αποθεώνει τον γιατρό της Τζωρτζίνας, Ανδρέα Ηλιάδη

Ανδρέας Ηλιάδης: Ο γιατρός που κατάφερε να σώσει την Τζωρτζίνα πριν την μοιραία μέρα

Την δίκη του κατάθεση έδωσε ο γιατρός που στάθηκε δίπλα στην Τζωρτζίνα, προσπαθώντας να της σώσει την ζωή και να την επαναφέρει και πάλι.

Ποιος είναι ο εντατικολόγος που έχει αφιερώσει τη ζωή και το λειτούργημά του για τα παιδιά. Η ανθρωπιστική βοήθεια στη Λέσβο και ο σημαντικός ρόλος στην υπόθεση της Τζωρτζίνας.

Για περισσότερες από τέσσερις ώρες παρέμεινε χθες στο ανακριτικό γραφείο ο Ανδρέας Ηλιάδης προκειμένου να καταθέσει για τις συνθήκες του θανάτου της μικρής Τζωρτζίνας.

«Υπόδειγμα ανθρώπου!»: Όλο το διαδίκτυο αποθεώνει τον γιατρό της Τζωρτζίνας, Ανδρέα Ηλιάδη

Ο επικεφαλής της εντατικής του παιδιατρικού τμήματος του νοσοκομείου στο Ρίο, θεωρείται σημαντικός μάρτυρας στην υπόθεση καθώς φαίνεται πως ήταν από τους ανθρώπους που κατέθεσε για διαφορετικά δεδομένα σε σχέση με τις αναφορές της Ρούλας Πισπιρίγκου.

Τι δήλωσε στην ανακρίτρια ο Ανδρέας Ηλιάδης

Σύμφωνα με όσα είπε μάλιστα, έγινε μεγάλη προσπάθεια για να “θωρακιστεί” η Τζωρτζίνα μέσω απινιδωτή και βηματοδότη, με τον ίδιο να θέτει εαυτόν στη διάθεση της ανακρίτριας για να δώσει διευκρινίσεις που θα συνδράμουν στη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Ο εντατικολόγος του Παίδων Ρίου, εκτός από τον κομβικό του ρόλο στην υπόθεση και τη σπουδαία μάχη που έδωσε για τη Τζωρτζίνα, έχει διαγράψει μία λαμπρή πορεία με σημαντικό έργο και αφοσίωση στο πλευρό των παιδιών. Ένα υπόδειγμα ιατρού, ένα πρότυπο ανθρώπου που επιτελεί αγόγγυστα το λειτούργημα του ιατρού, αγωνιζόμενος καθημερινά για να κρατήσει στη ζωή τα παιδιά.

Ο φύλακας-άγγελος των παιδιών που δίνει αγώνα για το χαμόγελό τους

Ο Ανδρέας Ηλιάδης “κουβαλά” μία μακρόχρονη πορεία στην ιατρική, με σημαντική συνεισφορά στην περίθαλψη και θεραπεία ανηλίκων, αλλά και έμπρακτη στήριξη των προσφύγων. Υπήρξε και ο ίδιος, άλλωστε, πρόσφυγας, όταν στα 8 του χρόνια έφυγε από την κατεχόμενη Αμμόχωστο της Κύπρου από όπου κατάγεται (με ρίζες από την Καλαμάτα), για να βρεθεί στην Πελοπόννησο, κάνοντας και μία ενδιάμεση μία ακαδημαϊκή “στάση” στη Θεσσαλονίκη για σπουδές ιατρικής.

Το διαδίκτυο δίπλα στο πλευρό του εντατικολόγου Ανδρέα Ηλιάδη

Πλέον ζει στην Πάτρα, όπου προσφέρει καθημερινά το σπουδαίο έργο του. “Άγρυπνος φρουρός” των παιδιών που δίνουν μάχη για τη ζωή τους, με τη δική του ζωή και το επάγγελμά του να έχουν αφιερωθεί αποκλειστικά σε αυτά, στην υγεία και το χαμόγελό τους. Βέβαια, όπως είχε πει ο ίδιος σε παλαιότερη συνέντευξή του: “Δεν νομίζω ότι οι ατέλειωτες νύχτες δίπλα σε άρρωστα παιδάκια χαρακτηρίζονται ως δουλειά”. Σε αυτή τη φράση και μόνο, περικλείεται και αντικατοπτρίζεται το ήθος, το επίπεδο και η αντίληψη αυτού του ανθρώπου για το λειτούργημα που επιτελεί.

Είναι τέτοια η ανιδιοτελής αγάπη και τόσο μεγάλη η “αγκαλιά” αυτού του ανθρώπου για τα παιδιά που, σύμφωνα με τα τοπικά Μέσα της Πάτρας, έχει επινοήσει ακόμα και “πτυχίο ψυχολογίας” για τα παιδάκια που γίνονται καλά, ώστε να κάνει ακόμα πιο πλατύ το χαμόγελό τους όταν έρχεται η ώρα να βγουν από το νοσοκομείο.

Στη Λέσβο για τα προσφυγόπουλα

Το 2015, στην κορύφωση της προσφυγικής κρίσης, ο Ανδρέας Ηλιάδης είχε βρεθεί στη Συκαμιά Λέσβου προκειμένου να βοηθήσει στην υποδοχή και περίθαλψη προσφύγων του πολέμου της Συρίας.

Συγκεκριμένα, δημιούργησε και λειτούργησε την Ελληνική Μονάδα Επείγουσας Ιατρικής Συκαμιάς με το τίτλο “Ε.Μ.Ε.Ι.Σ” και στόχο την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών σε πρόσφυγες αλλά και ντόπιους στο νησί.

Η εν λόγω μονάδα στήθηκε σε ένα παλιό αγροτικό ιατρείο στη Σκάλα Συκαμιάς στη βόρεια Λέσβο, εκεί, όπου κάθε Τρίτη μια αγροτική γιατρός συνταγογραφούσε καλύπτοντας υποτυπωδώς τις ανάγκες των κατοίκων του χωριού. Λειτούργησε με πρόταση του Προέδρου της Κοινότητας Γιώργου Σαρόγλου, με καθοδήγηση του Ανδρέα Ηλιάδη και με ατέλειωτες ώρες δουλειάς εθελοντών από τη Μυτιλήνη αλλά και την άλλη Ελλάδα που επιχειρούσαν σ