Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Σφοδρή κακοκαιρία από αύριο σε πολλές περιοχές της χώρας

by Τόνια Τζαφέρη

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Επισήμως ”Καλό χειμώνα”

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Σήμερα Τετάρτη (08-09-2021) τοπικά ισχυρές βροχές προβλέπονται στις Σποράδες, την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια). Τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, τα δυτικά τμήματα της Κρήτης και πιθανώς στην κεντρική Μακεδονία. Ενώ στη δυτική Πελοπόννησο θα εκδηλωθούν και καταιγίδες που πρόσκαιρα θα είναι έντονες.

Αύριο Πέμπτη (09-09-21) τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στις Σποράδες, την Εύβοια (κυρίως την κεντρική και τη βόρεια), τη Θεσσαλία. Την ανατολική Στερεά, την Πελοπόννησο, πρόσκαιρα μέχρι το μεσημέρι στα δυτικά τμήματα της Κρήτης. Και τις βραδινές ώρες στο βορειοανατολικό Αιγαίο.

Για έντονα καιρικά φαινόμενα το επόμενο 48ωρο σε αρκετές περιοχές της χώρας κάνει λόγο στην πρόβλεψη του καιρού ο Σάκης Αρναούτογλου.

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Σφοδρή κακοκαιρία από αύριο στις παρακάτω περιοχές

Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο Σάκης Αρναούτογλου τα φαινόμενα αυτά θα πλήξουν και τις πυρόπληκτες περιοχές της βόρειας Εύβοιας. Όπου οι κάτοικοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για τον κίνδυνο πλημμυρών.

Σύμφωνα με τον κ. Αρναούτογλου, το πρωί της Τετάρτης ο καιρός θα είναι άστατος στα δυτικά της Κρήτης, με βροχές. Μπόρες και ίσως κάποιες τοπικές καταιγίδες. Ενώ βροχοπτώσεις θα σημειωθούν και στο ύψος της ανατολικής – βορειοανατολικής Στερεάς, στη Μαγνησία. Γύρω από τις Σποράδες και στα κεντροβόρεια τμήματα της Εύβοιας.

«Προς το μεσημέρι, αυτές οι βροχές θα αρχίζουν να επηρεάζουν και τη Χαλκιδική και πιο τοπικά τα νοτιότερα τμήματα της υπόλοιπης Μακεδονίας και της Θράκης. Από το μεσημέρι κι έπειτα, η Πελοπόννησος, κυρίως η ορεινή, κεντρονότια, νοτιοδυτική και νοτιοανατολική θα έχουν βροχές. Και καταιγίδες – τοπικά πιθανότατα ισχυρές» συμπλήρωσε ο Σάκης Αρναούτογλου. Προσθέτοντας ότι τα φαινόμενα θα επηρεάσουν και τα βόρεια τμήματα της Αττικής, μέχρι και τη νοτιοανατολική Θεσσαλία και την βόρεια-βορειοανατολική Στερεά. Καθώς και τα βόρεια τμήματα της Εύβοιας.

Προειδοποιήσεις για έκτακτα δελτία επιδείνωσης καιρού

Στην εξέλιξη της ημέρας, τα φαινόμενα αναμένεται να «ανέβουν» βορειότερα και να επηρεάσουν την κεντρική, ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Ισχυρές βροχές αναμένονται το επόμενο διήμερο, Τετάρτη και Πέμπτη, σε αρκετές περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας. Όπως εκτιμά ο γνωστός μετεωρολόγος του OPEN Κλέαρχος Μαρουσάκης και επιμένει για την Εύβοια.

Όπως αναφέρει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, οι περιοχές που θα πληγούν βρέχονται από τα δυτικά τμήματα του Αιγαίου. Μιας και το βαρομετρικό χαμηλό που έχει ενισχύσει την βαροβαθμίδα (διαφορά βαρομετρικής πίεσης) μέσα στο Αιγαίο και που προκαλεί σήμερα τους πολύ θυελλώδεις βοριάδες. Θα μετατοπιστεί πιο ανατολικά και θα δημιουργήσει μία ζώνη σύγκλισης γύρω από τις Σποράδες, το Πήλιο και τα βόρεια τμήματα της Εύβοιας.

Ειδικότερα, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης σημειώνει:

«Ισχυρές βροχές αναμένονται το επόμενο διήμερο σε αρκετές περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας που βρέχονται από τα δυτικά τμήματα του Αιγαίου μιας και το βαρομετρικό χαμηλό που έχει ενισχύσει την βαροβαθμίδα (διαφορά βαρομετρικής πίεσης). Μέσα στο Αιγαίο και που προκαλεί σήμερα τους πολύ θυελλώδεις βοριάδες. Καθώς θα μετατοπιστεί πιο ανατολικά θα δημιουργήσει μία ζώνη σύγκλισης γύρω από τις Σποράδες, το Πήλιο και τα βόρεια τμήματα της Εύβοιας.

Η ζώνη αυτή σύγκλισης και καθώς θα αλληλεπιδράσει με την τοπογραφία αυτών των περιοχών θα προκαλέσει μια ζώνη έντονων και με διάρκεια βροχοπτώσεων στα ανατολικά – νοτιοανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας, στις Σποράδες. Την Εύβοια και την βορειοανατολική Στερεά όπως φαίνεται και στον επισυναπτώμενο χάρτη βροχόπτωσης.

Με δεδομένες και τις συνθήκες όπως διαμορφώθηκαν μετά και τις πυρκαγιές. Θα πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα ώστε να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα από αυτή την εξέλιξη. Καλή συνέχεια σε όλες και σε όλους!».

Σχολιάστε.

Ίσως σας ενδιαφέρουν

clo