Εμποδισμός τύπου Ωμέγα: Το νέο καιρικό φαινόμενο που θα πλήξει τη χώρα μέσα στο Νοέμβριο

Εμποδισμός τύπου Ωμέγα: Τι ακριβώς είναι αυτό το φαινόμενο και ποιες περιοχές θα πλήξει

Εμποδισμός τύπου Ωμέγα: Ένα νέο καιρικό φαινόμενο θα πλήξει την Ευρώπη το Νοέμβριο και θα επηρεάσει και τη χώρα μας. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το μετεωρολόγο κ. Κλέαρχο Μανουσάκη, «εκτεταμένος αντικυκλώνας θα μπλοκάρει τη ροή των συστημάτων κακοκαιρίας από τα δυτικά προς τα ανατολικά».

Με αυτό τον τρόπο, «Οι κακοκαιρίες μη μπορώντας να ξεπεράσουν αυτό το «βουνό» που δημιουργούν οι υψηλές πιέσεις προς την κεντρική Ευρώπη, αναγκάζονται να κινηθούν γύρω από αυτό με αποτέλεσμα ο καιρός να μας έρχεται από τη βόρεια – βορειοανατολική Ευρώπη». Ακόμα τόνισε ότι «Ο Νοέμβριος στατιστικά παράγει επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα για τη χώρα μας. Οπότε όσο ο καιρός το επιτρέπει προετοιμαζόμαστε κατάλληλα».

Εμποδισμός τύπου Ωμέγα: Νέο καιρικό φαινόμενο θα πλήξει τη χώρα

Δείτε μερικές πληροφορίες για το τι είναι ο εμποδισμός με τύπο Ωμέγα στη μετεωρολογία

Γενικά, Στην Μετεωρολογία Εμποδισμοί (Blocks) ή Αντικυκλώνες Εμποδισμού ή Φρασσόμενη Κυκλοφορία καλούνται μεγάλης κλίμακας μοτίβα υψηλής πίεσης (αντικυκλώνες) στο πεδίο ατμοσφαιρικής πίεσης που είναι σχεδόν στάσιμα, “μπλοκάροντας” ουσιαστικά ή ανακατευθύνοντας κινούμενους από τα δυτικά κυκλώνες.

Οι Αντικυκλώνες Εμποδισμού δημιουργούνται στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη του βορείου ημισφαιρίου από μια “σφήνα” της υποτροπικής ζώνης υψηλών πιέσεων που ωθείται προς τα βόρεια. Τα τριγύρω χαμηλά βαρομετρικά δεν κινούνται πλέον προς τα ανατολικά και ωθούνται βόρεια ή διαλύονται στο δυτικό άκρο του Εμποδισμού.

Συγκεκριμένα, οι Εμποδισμοί τύπου “Ωμέγα” (Omega Βlocks) ονομάστηκαν έτσι. Επειδή οι ισοϋψείς καμπύλες με τις οποίες σχετίζονται στο Βόρειο Ημισφαίριο μοιάζουν με το ελληνικό κεφαλαίο γράμμα Ω. Συνήθως εμφανίζουν ένα μοτίβο ύφεση-υψηλό-ύφεση (κυκλώνας-αντικυκλώνας-κυκλώνας), διατεταγμένο από τα δυτικά προς τα ανατολικά.

Σχολιάστε.

Ίσως σας ενδιαφέρουν

clo