Έρχεται «ψυχρή εισβολή»: Έκτακτη σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα

by Newsroom i-diakopes.gr
Έρχεται «ψυχρή εισβολή»: Έκτακτη σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα

Καιρός: Έρχονται χιονοπτώσεις και πολικό ψύχος

Κύμα βαρυχειμωνιάς θα σαρώσει τη χώρα ενώ έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιείται στη Πολιτική Προστασία για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν πως το κύμα βαρυχειμωνιάς θα ξεκινήσει από το απόγευμα του Σαββάτου θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο.

Τα μηχανήματα είναι σε πλήρη ετοιμότητα και γεμάτα αλάτι, ενώ αναμένεται το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ. Πιθανότατα θα επηρεαστούν Εύβοια, Αττική, Βοιωτία αλλά και πιο νότια.

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού αναμένεται να εκδώσει σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, καθώς έρχονται έντονα φαινόμενα αναμένονται στη χώρα μας το Σαββατοκύριακο, ωστόσο οι μετεωρολόγοι εξακολουθούν να διαφωνούν για αν θα πέσει πυκνό χιόνι στην Αττική.

Όπως ενημέρωσε ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσία, Θοδωρής Κολυδάς, σε ανάρτησή του στο Twitter, «θα δείτε έκτακτο δελτίο καιρού…».

Καιρός: Προειδοποιεί ο Καλλιάνος για κρύο και χιόνια

Όπως επισημαίνει ο Γιάννης Καλλιάνος την Κυριακή θα χιονίσει, τονίζοντας ότι η Αττική είναι υποψήφια περιοχή για χιόνια.

«Από την Κυριακή και έπειτα θα πέσει κατακόρυφα η θερμοκρασία σε πολλές περιοχές της χώρας. Θα έχουμε πολύ κρύο σε όλη την επικράτεια με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και χιονοπτώσεις», είπε ο μετεωρολόγος.

Μαρουσάκης κάνει λόγο για χιόνια ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας

Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης τόνισε στο Newsbomb.gr πως «η χιονόπτωση θα ξεκινήσει από την Κυριακή το μεσημέρι στα βόρεια προάστια και μέχρι την Κυριακή το βράδυ θα χιονίζει σε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής. Θα δούμε χιόνια μέχρι και το κέντρο».

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, η επικίνδυνη κακοκαιρία που θα φέρει «πολλά χιόνια» θα κρατήσει μέχρι την Τρίτη το μεσημέρι. Ωστόσο, η ένταση των χιονοπτώσεων παραμένει άγνωστη καθώς αυτή θα «κλειδώσει» τις επόμενες ώρες που θα έχουν σταθεροποιηθεί να προγνωστικά μοντέλα.

Αναλυτικότερα, ο κ. Μαρουσάκης γνωστοποίησε ότι στα βόρεια προάστια τις προσεχείς ημέρες θα το στρώσει και θα επικρατήσει έντονο κρύο. Ενώ διευκρίνισε ότι «θα χρειαστούμε νεότερα στοιχεία για το πόσο θα διαρκέσει και τι ένταση θα έχει».

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ

Με τα προγνωστικά στοιχεία που επεξεργαζόμαστε να έχουν πλέον σε έναν αρκετά καλό βαθμό σταθεροποιηθεί, είμαστε σε θέση να δώσουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κακοκαιρία που αναμένουμε και να εντοπίσουμε τις περιοχές που χρειάζεται να δείξουμε προσοχή.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ

Το σημαντικότερο κύμα της κακοκαιρίας το αναμένουμε από το απόγευμα του Σαββάτου και μέχρι τη Δευτέρα με Τρίτη περίπου ( για παρακάτω αν και υπάρχουν ενδείξεις για συνέχιση της κακοκαιρίας κατά κύματα, δεν είμαστε σε θέση να δώσουμε αναλυτικότερα στοιχεία και θα το εξετάσουμε τις επόμενες ημέρες) . Αυτό το κύμα θα φέρει πολλά και επικίνδυνα χιόνια, ισχυρές βροχές – καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους, τσουχτερό κρύο αλλά και ισχυρό παγετό που προς τα βόρεια τοπικά ενδέχεται να είναι και ολικός ( θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν όλο το 24ωρο ) .

ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑΣ

τον χάρτη που ακολουθεί επισημαίνουμε τις περιοχές με τον πιο “βαρύ” καιρό και που πολύ πιθανόν να δημιουργηθούν προβλήματα.

ΠΕΡΙΟΧΗ I

Σε αυτή την περιοχή τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι αρκετά πυκνές χιονοπτώσεις σε πολύ χαμηλά υψόμετρα ακόμη και σε θαλάσσιες – παραθαλάσσιες περιοχές και οι τοπικά θυελλώδεις βοριάδες. Όπου δεν χιονίσει θα σημειωθεί χιονόνερο ή εναλλαγές χιονόνερου – χιονιού. Είναι πολύ πιθανό εξαιτίας της έντονης ατμοσφαιρικής αστάθειας οι χιονοπτώσεις να λαμβάνουν τη μορφή χιονοκαταιγίδων που σημαίνει θα εκδηλώνονται ταυτόχρονα και ηλεκτρικές εκκενώσεις.

ΠΕΡΙΟΧΗ II

Τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού σε αυτόν τον τομέα θα είναι οι τοπικά ισχυρές βροχές – καταιγίδες με έμφαση θαλάσσιες – παραθαλάσσιες εκτάσεις, οι πυκνές χιονοπτώσεις κυρίως σε ορεινά ημιορεινά ( στην Κρήτη πιθανόν και πιο χαμηλά ) που και εδώ είναι πολύ πιθανόν να λαμβάνουν τη μορφή χιονοκαταιγίδας καθώς και οι τοπικά θυελλώδεις βοριάδες. Φαινόμενα (βροχές – χιόνια) θα συναντήσουμε σαφώς και σε άλλες περιοχές της χώρας μας, αυτά όμως θα έχουν μικρότερη ένταση και διάρκεια.

Δείχνουμε την απαιτούμενη προσοχή και παρ