Μας… τιμωρεί ο καιρός: Πρόβλεψη – σοκ από Έλληνα καθηγητή, θα… μείνετε με αυτό που θα συμβεί στη Βουλιαγμένη

Καιρός: Σύμφωνα με τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα έχει χάσει περίπου 250 τετραγωνικά χιλιόμετρα από τις παραλίες της τα τελευταία τριάντα χρόνια, λόγω της κλιματικής αλλαγής που προχωρά με ταχύ ρυθμό παγκοσμίως. Αυτό το φαινόμενο έχει επιφέρει σημαντικές οικονομικές και περιβαλλοντικές συνέπειες.

Ο Κώστας Συνολάκης Αναλύει τις Συνέπειες της Διάβρωσης των Ακτών στην Ελλάδα
Ο Κώστας Συνολάκης, ακαδημαϊκός και καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πολυτεχνείο Κρήτης, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ανέφερε τις ανησυχητικές αυτές πληροφορίες.

«Είναι μια τεράστια έκταση την οποία έχουμε χάσει και αυτό συνεχίζεται γιατί οι παραλίες μας από τη στιγμή που έχουν συρρικνωθεί πάρα πολύ, μετά η διάβρωση επιταχύνεται», σημείωσε ο κ. Συνολάκης.

«Κάναμε μερικούς υπολογισμούς στο ερευνητικό κέντρο της Ακαδημίας και σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας το κόστος φτάνει περίπου τα 2,6 δις τον χρόνο. (…) Άμα έχεις χάσει 250 τετραγωνικά μέτρα παραλίας και κάθε τετραγωνικό μέτρο, υπάρχουν υπολογισμοί ότι αφήνει περίπου από 10 έως 15 ευρώ στην τοπική οικονομία. (…) Αυτά τα έχουμε ήδη χάσει, αλλά τα έχουμε χάσει σε ετήσια βάση, γιατί κάθε χρόνο προστίθεται η διάβρωση.

Όταν λοιπόν έχουμε χάσει 250 τετραγωνικά χιλιόμετρα, αυτό είναι μια έκταση την οποία αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να την αξιοποιήσουμε. Άρα το κόστος το οποίο μας στοιχίζει είναι αυτό, είναι περίπου 2,9 δις, στα οποία προστίθενται περίπου 81 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, το οποίο είναι το κόστος από τη διάβρωση η οποία γίνεται τώρα, η οποία συνεχίζεται» επισήμανε ο κ. Συνολάκης.

Ο Κώστας Συνολάκης τόνισε ότι αυτό αντιπροσωπεύει μόνο το οικονομικό κόστος από την απώλεια εισοδήματος. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί, καθώς θα υπάρξουν περιοχές στην Ελλάδα, όπως σε νησιά και στην Πελοπόννησο, όπου οι κατασκευές κοντά στον αιγιαλό θα βρεθούν σε κίνδυνο. Η διάβρωση των ακτών και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλούν όχι μόνο το φυσικό περιβάλλον αλλά και την ανθρώπινη δραστηριότητα και τις υποδομές σε όλη τη χώρα.

Related posts

Τι ώρα θα ανοίξουν οι ουρανοί, νέο έκτακτο δελτίο «δείχνει» καταιγίδες στο κέντρο της Αθήνας

Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ: Έρχονται έντονες καταιγίδες και χαλάζι τις επόμενες ώρες

Δράμα: Η βροχή έσβησε τη φωτιά στο όρος Φαλακρό που έκαιγε επί 7 ημέρες