Πότε έρχονται τα κρύα: «Βαρυχειμωνιά με χιόνια μέχρι και στην Αττική»

Καιρός: Τα Μερομήνια δείχνουν βαρυχειμωνιά

Τα Μερομήνια έχουν μιλήσει και ξέρουμε ήδη σε ποια εβδομάδα του 2023 θα ξεκινήσουν τα βαριά κρύα. Ας μάθουμε όμως πρώτα τι είναι τα Μερομήνια.

Τα Μερομήνια αποτελούν μια πανάρχαια μέθοδος πρόβλεψης του καιρού για όλο τον ερχόμενο χρόνο. Η διαδικασία είναι απλή: Όσοι γνωρίζουν, παρατηρούν τον καιρό του Αυγούστου για 12 ημέρες, εκ των οποίων κάθε μια αντιπροσωπεύει τον καιρό των επόμενων μηνών.

Δηλαδή, η πρώτη ημέρα θα μας πει για τον καιρό του Αυγούστου, η δεύτερη για του Σεπτεμβρίου, η τρίτη για του Οκτωβρίου και πάει λέγοντας.

Τα Μερομήνια αμφισβητούνται από την επίσημη μετεωρολογία, η οποία υποστηρίζει ότι μακροχρόνιες προβλέψεις δεν είναι δυνατόν να γίνουν. Έχει όμως πολυάριθμους υποστηρικτές ανάμεσα στους γεωργούς, τους κτηνοτρόφους και γενικά τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στην ύπαιθρο.

Συχνά, ακόμη και επιστήμονες δείχνουν ενδιαφέρον για τα αποτελέσματα που βγάζουν τα Μερομήνια. Για το πότε ξεκινάμε να παρατηρούμε τις ημέρες, οι γνώμες διίστανται. Κάποιοι ξεκινούν να παρατηρούν τα Μερομήνια από την 1η Αυγούστου έως και την 12η Αυγούστου, ενώ άλλοι ξεκινούν με το παλιό ημερολόγιο, ήτοι από τις 14 Αυγούστου έως και τις 25 Αυγούστου.

Τα μερομήνια του 2023 για το τσουχτερό κρύο που θα κάνει

Ιανουάριος

  • Πρωτοχρονιά θα κάνουμε με καλό καιρό. Ο καιρός τον Ιανουάριο του 2023 κατά το πρώτο πενθήμερο, αναμένεται να ξεκινήσει με βροχές και αρκετές χιονοπτώσεις σε όλη την Ελλάδα. Θερμοκρασία έως 14°C και άνεμοι έως 4 Bf.
  • Επιδείνωση του καιρού έως τα μέσα Ιανουαρίου (14.01.2023). Πυκνή συννεφιά που θα οδηγήσει σε βροχές κατά τόπους και πιθανές χιονοπτώσεις – χιόνια κυρίως στα ορεινά της χώρας. Δεν αναμένουμε «ιστορικό χιονιά» στη χώρα.
  • Τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου, ο καιρός θα παρουσιάσει εμφανή σημάδια βελτίωσης με άνοδο θερμοκρασίας και ημέρες με ηλιοφάνεια (Αλκυονίδες ημέρες).
  • Μετά από ένα διάλειμμα καλοκαιρίας ολίγων ημερών που είχαμε, αναμένεται επιδείνωση του καιρού την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου 2023.
  • Περεταίρω και πιο γενικευμένη επιδείνωση του καιρού με κύριο χαρακτηριστικό την πτώση της θερμοκρασίας θα υπάρξει στο τέλος του μήνα Ιανουαρίου. Θα σημειωθούν χιονοπτώσεις – χιόνια σε χαμηλά υψομετρικά επίπεδα ακόμα και στα πεδινά της Ελλάδας.

Φεβρουάριος

  • Ο Φεβρουάριος του 2023 την πρώτη εβδομάδα θα μας φέρει βροχές στα πεδινά της χώρας και χιόνια στα ορεινά. Τσουχτερό κρύο σε όλη τη χώρα.
  • Ο καιρός θα βελτιωθεί και μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου δεν αναμένονται έντονα καιρικά φαινόμενα (θα σημειωθούν ενδεχομένως τοπικές βροχές). Η ημέρα των ερωτευμένων (14.02.2023) – γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, θα εορταστεί με καλό καιρό και «ζεστή« αγκαλιά.
  • Ο καιρός στο τέλος του Φεβρουαρίου προβλέπεται να επιδεινωθεί και να είναι βροχερός (βροχές και καταιγίδες). Τσικνοπέμπτη (16.02.2023) και Αποκριές (26.02.2023) θα έχει τσουχτερό κρύο. Βελτιωμένος θα είναι ο καιρός την Καθαρά Δευτέρα (27.02.2023).

Μάρτιος

  • Ο Μάρτιος του 2023 αναμένεται να ξεκινήσει με επιδείνωση του καιρού. Πτώση της θερμοκρασίας με πολλές βροχές. Θα σημειωθούν χιονοπτώσεις – χιόνια ακόμα και σε χαμηλά υψομετρικά επίπεδα της Ελλάδας.
  • Τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου για το 2023 θα έχουμε πτώση της θερμοκρασίας με βροχές. Θα σημειωθούν χιονοπτώσεις – χιόνια ακόμα και σε περιοχές που βρίσκονται σε σχετικά χαμηλά υψόμετρο.
  • Μετά τα μέσα Μαρτίου ο καιρός θα εμφανίζει μία εικόνα με συνεχόμενη κακοκαιρία. Βαρυχειμωνιά με θυελλώδεις βοριάδες, παγετό και χιόνια ακόμη και στην Αττική.
  • Ο Μάρτιος «αποφασίζει» να μας αποχαιρετήσει με σημαντική βελτίωση του καιρού τις τελευταίες ημέρες του Μαρτίου (με εξαίρεση μία ημέρα ενδεχομένως με αρκετή βροχή). Ο εορτασμός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και η παρέλαση της 25ης Μαρτίου (εθνική εορτή) θα γίνει με πολύ καλό καιρό.

Απρίλιος

  • Είναι ώρα να αποχαιρετήσουμε τον χειμώνα. Όχι δεν είναι «ψέμα». Ο Απρίλιος του 2023 αναμένεται σε γενικές γραμμές να είναι καλός και ανοιξιάτικος. Άρχισε να «μυρίζει» άνοιξη.
  • Ο καιρός τη δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου συνεχίζει να είναι καλός με ελάχιστες βροχές. Ήλιος με λίγα σύννεφα και κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες! Καλός καιρός την Κυριακή των Βαΐων (ή Κυριακή του Λαζάρου) στις 09.04.2023. Όλη η Μεγάλη Εβδομάδα που ξεκινάει τη Μεγάλη Δευτέρα 10.04.2023 θα έχει καλές καιρικές συνθήκες.
  • Πρώτη Ανάσταση το Μεγάλο Σάββατο (15.04.2023) ο καιρός θα είναι πολύ καλός με θερμοκρασία γύρω στους 20°C και ανέμους από 3 Bf έως 4 Bf. Θα κάνουμε Πάσχα (16.04.2023) με πολύ καλό καιρό.
  • Ο καιρός της τρίτης εβδομάδας τον Απρίλιο, θα παρουσιάζει μικρή επιδείνωση με βροχές και καταιγίδες. Θα έχουμε πτώση της θερμοκρασίας και θα επικρατήσουν δυνατοί άνεμοι.

Μάιος

  • Πρωτομαγιά θα κάνουμε με λαμπερό ήλιο και θερμοκρασία έως 24°C. Γενικά, την πρώτη εβδομάδα (και τα μισά της δεύτερης), ο καιρός θα είναι αίθριος με λίγες (ίσως) κατά τόπους βροχές.
  • Ο καιρός το δεύτερο δεκαήμερο του Μάη θα είναι άστατος με κατά τόπους βροχές και έντονες μπόρες – καταιγίδες (κεραυνούς κλπ) κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα.
  • Στα τέλη του Μαίου δεν αναμένονται ιδιαίτερες μεταβολές του καιρού. Τις περισσότερες μέρες θα έχει ηλιοφάνεια, ζεστός καιρός με ανέμους έως 4 Bf.

Ιούνιος

  • Ο Ιούνιος του 2023 θα μας έρθει με πρόσκαιρη κακοκαιρία! Του Αγίου Πνεύματος (05.06.2023) ο καιρός αναμένεται άστατος με λίγες βροχές και δυνατούς ανέμους.
  • Στα μέσα του Ιουνίου 2023 θα επιστρέψει η καλοκαιρία με άνοδο της θερμοκρασίας και ζέστη (…ώρα να ξεχυθούμε σε καφετέριες, παραλίες κλπ).
  • Ο καιρός θα διατηρηθεί αίθριος και σύμφωνα με τα καιρικά δεδομένα της εποχής. Θερμοκρασίες έως 29°C (ενδεχομένως να έχουμε και τους πρώτους καύσωνες του καλοκαιριού) και αέρηδες έως 4 Bf.

Ιούλιος

  • Τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου 2023 ο καιρός αναμένεται να είναι ασταθής με σποραδικές κατά τόπους μπόρες και έντονο μελτέμι. Θερμοκρασία έως 32°C.
  • Το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου του 2023 αναμένεται μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας και καύσωνας. Τα πρώτα κλιματιστικά παίρνουν μπροστά.
  • Έντονη ζέστη – καύσωνας το τρίτο δεκαήμερο του Ιούλη (καμίνι όλη η χώρα). Μελτέμια στο Αιγαίο βελτιώνουν ελαφρώς την κατάσταση. Η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 40 °C. Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς λόγω του καιρού (ζέστη & αέρας).

Αύγουστος

  • Για τα «μπάνια του λαού», ο καιρός προβλέπεται να είναι φυσιολογικός για την εποχή. Αρκετή ζέστη με τα αυγουστιάτικα μελτέμια στο Αιγαίο να δροσίζουν και να βελτιώνουν το αίσθημα ζέστης.
  • Το δεύτερο δεκαήμερο τον Αύγουστο του 2023 αναμένεται να έχει αρκετή ζέστη (καύσωνας). Τοπικές μπόρες και ξαφνικά μπουρίνια ενδεχομένως να «χτυπήσουν» την Βόρεια Ελλάδα (στα παραθαλλάσια μέρη)! Την ημέρα της Παναγίας (15.08.2023) θα έχουμε αρκετή ζέστη και απουσία ανέμων.
  • Η σταδιακή επιστροφή των εκδρομέων στα τέλη του Αυγούστου αναμένεται να γίνει με αίθρια καιρικά φαινόμενα, λίγους ανέμους στα πελάγη και φυσιολογικές θερμοκρασίες για την εποχή (έως 31°C).

Related posts

Μερομήνια 2024: Αποκαλύφθηκε τι καιρό θα κάνει από Μάρτιο μέχρι τον Αύγουστο

Έρχονται τα πάνω κάτω με τον καιρό – Οι θερμοκρασίες τις επόμενες μέρες και την Πρωταπριλιά

Καιρός: Μην πλένεται τα αμάξια σας – Τι θα έρθει τις επόμενες ώρες