Συναγερμός για τον καιρό στην Ελλάδα: Τι είναι το σύνδρομο «βραστού βατράχου» – Τι μας περιμένει Ιούλιο και Αύγουστο

by Newsroom i-diakopes.gr
Συναγερμός για τον καιρό στην Ελλάδα: Τι είναι το σύνδρομο «βραστού βατράχου» – Τι μας περιμένει Ιούλιο και Αύγουστο

Μπορεί ο καύσωνας των προηγούμενων ημερών να υποχώρησε, όμως οι θερμοκρασίες παραμένουν αρκετά υψηλές για την εποχή. Στην Αττική, σύμφωνα με την πρόγνωση των μετεωρολόγων για τον καιρό, η θερμοκρασία θα φτάσει τους 36 βαθμούς Κελσίου την Τρίτη και την Τετάρτη. Στη Δυτική Ελλάδα, αναμένεται νέο κύμα ζέστης, με τις θερμοκρασίες να αγγίζουν μέχρι και τους 40 βαθμούς.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιώργο Τσατραφύλλια «ο καύσωνας αποτελεί πλέον παρελθόν ωστόσο ο Ιούνιος φαίνεται να κυλάει με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες (περίπου 5-8 βαθμούς πάνω από τα φυσιολογικά) και μάλιστα στα μέσα της επόμενης εβδομάδας φαίνεται να έχουμε τα πρώτα σαραντάρια αυτή τη φορά στη δυτική Ελλάδα».

Ο μετεωρολόγος, Γιώργος Τσατραφύλλιας, αναφέρει για τον καιρό, ότι ο φετινός Ιούνιος θα είναι από από τους πιο θερμούς μήνες. «Αναμφισβήτητα ο φετινός Ιούνιος εξελίσσεται σαν ένας από τους θερμότερους μήνες. Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη μια πρώτη εκτίμηση (όχι πρόγνωση) για την συνέχεια του καλοκαιριού είναι ότι και οι επόμενοι μήνες θα είναι πιο ζεστοί από το κανονικό. Μάλιστα σύμφωνα με την υπηρεσία Copernicus οι μήνες Ιούλιος -Αύγουστος-Σεπτέμβρης παρουσιάζουν πάνω από 60% πιθανότητα να είναι πιο ζεστοί από τα φυσιολογικά επίπεδα».
Συναγερμός για τον καιρό στην Ελλάδα: Τι είναι το σύνδρομο «βραστού βατράχου» – Τι μας περιμένει Ιούλιο και Αύγουστο

Καιρός 16/06/2024: Ηλιοφάνεια σε ολόκληρη την χώρα

Ο Γιώργος Τσατραφύλλιας εξηγεί τι είναι το σύνδρομο του βραστού βατράχου.
Στη συνέχεια ο Γιώργος Τσατραφύλλιας εξηγεί τι είναι το σύνδρομο του βραστού βατράχου. «Εάν ένας βάτραχος τοποθετηθεί σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό, θα πεταχτεί αμέσως έξω. Ωστόσο, αν το βάλουμε σε νερό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και αρχίσουμε να το ζεσταίνουμε σταδιακά, ο βάτραχος θα αρχίσει να προσαρμόζει τη θερμοκρασία του σώματός του στο νέο περιβάλλον αντί να πηδήξει έξω. Ο βάτραχος δεν θα καταλάβει ότι το νερό βράζει, και όταν το κάνει, θα είναι πολύ αργά για να ξεφύγει» λέει στο Facebook.

«Πώς μεταφράζεται αυτή η μεταφορά στην καθημερινότητά μας; Η ουσία του συνδρόμου του βρασμού βατράχου είναι ότι όταν οι συνθήκες διαβίωσής μας επιδεινώνονται σταδιακά, προσαρμοζόμαστε σε αυτές τις συνθήκες αντί να απαλλαγούμε από αυτές, έως ότου δεν είμαστε πλέον αρκετά δυνατοί για να ξεφύγουμε» λέει.

Προτεινόμενα