Τα Μερομήνια «μίλησαν»: Έτσι θα κάνουμε Πάσχα, τι καιρό θα έχουμε μέχρι και τον Αύγουστο

Σύμφωνα με το ekklisiaonline.gr, παρακολουθούμε στενά τον καιρό για δώδεκα ημέρες τον Αύγουστο και ο καιρός κάθε ημέρας είναι ενδεικτικός για τον καιρό που ακολουθεί. Δηλαδή, θα μάθουμε για τον καιρό του Αυγούστου την πρώτη ημέρα, για τον καιρό του Σεπτεμβρίου τη δεύτερη, για τον καιρό του Οκτωβρίου την τρίτη κ.ο.κ.

Φυσικά, η μετεωρολογία, η οποία θεωρεί ότι οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις είναι αδύνατες, αμφισβητεί την εγκυρότητα των “ημερολογίων”.

Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι στις αγροτικές περιοχές, όπως οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι ψαράδες, υιοθετούν αυτή την προσέγγιση. Τα αποτελέσματα των “μερομηνίων” ενίοτε κεντρίζουν ακόμη και το ενδιαφέρον των επιστημόνων.

Ορισμένοι χρησιμοποιούν το νέο ημερολόγιο, το οποίο διαρκεί από τις 14 έως τις 25 Αυγούστου, ενώ άλλοι χρησιμοποιούν το παλιό ημερολόγιο, το οποίο διαρκεί από την 1η έως τις 12 Αυγούστου. Επιπλέον, παρακολουθούν τον καιρό για όλο το εικοσιτετράωρο. Για παράδειγμα, αν βρέξει το βράδυ της 18ης Αυγούστου, θα επικρατήσει άθλιος καιρός τις τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου.

Δεδομένης της ηλικίας της μεθόδου, η δεύτερη παρατήρηση -δηλαδή από τις 14 Αυγούστου- είναι πιθανότατα ακριβής.

Πως ερμηνεύονται τα σημάδια
Ο καιρός του αντίστοιχου μήνα θα είναι:

– απρόβλεπτος όταν πνέει άνεμος,

– βροχερός όταν υπάρχουν λευκά, συνεχή σύννεφα

– χιονισμένος όταν υπάρχουν λευκές γραμμές σύννεφων

– δροσερός όταν υπάρχουν ζοφερά σύννεφα

– ευχάριστος όταν ο ουρανός είναι καθαρός.

Μερομήνια καλοκαίρι 2024 με βάση τον Θεοφάνη Χατζηγρίβα

Μάιος:

Συνήθως ζεστός και ξηρός, με πιθανότητα για μερικές βροχές στα μέσα του μήνα.

Πρώτη εβδομάδα με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, μικρή κάθοδος στη συνέχεια και 17-26 υψηλές θερμοκρασίες και πιθανότητα για οριακό καύσωνα κυρίως σε κεντρικά και νότια. Στο τέλος του μήνα τοπικές μπόρες.

Ιούνιος:

Συνήθως ζεστός και ξηρός, με πιθανότητα για πιο έντονες βροχές και καταιγίδες προς το τέλος του μήνα.

Φυσιολογικές θερμοκρασίες αρχικά και κακοκαιρία στα μισά του μήνα 13-19 σε όλη τη χώρα και σταδιακή άνοδος προς το τέλος χωρίς φαινόμενα.

Ιούλιος:

Συνήθως ο πιο ζεστός μήνας του έτους, με λίγες βροχές.

Πρώτο μισό του μήνα με παρατεταμένη περίοδο υψηλών θερμοκρασιών. Σε επίπεδα καύσωνα 19-25 του μήνα.

Αύγουστος:

Συνήθως ζεστός και ξηρός, με δυνατότητα για κάποιες βροχές στα μέσα του μήνα.

Πρώτο δεκαήμερο με υψηλές θερμοκρασίες στα νότια, κανονικές βορειοανατολικά. 11-21 ισχυρός καύσωνας. 22-26 ισχυρή κακοκαιρία με καταιγίδες από τα δυτικά προς τα βορειοανατολικά και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Τέλος του μήνα με βελτιωμένο καιρό και κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες.

Μερομήνια καλοκαίρι 2024 από τον Νίκο Βογιατζή

Μάιος 2024:

1 έως 5 αέρας, ίσως βροχή. 6 έως 16 άστατος καιρός, βροχές, μπουρίνια με σφοδρούς ανέμους, ίσως και καταιγίδες. 17 έως 24 πιο ήπιος καιρός, με επιφύλαξη λόγω πυρκαγιών. 25 έως 31 βροχές και αέρα.

Ιούνιος 2024:

1 έως 10 ζεστός καιρός, αλλά με αέρα. 11 έως 20 ήπιος καιρός, ζεστός. 21 έως 30 καλός καιρός, ίσως και βροχές.

Ιούλιος 2024:

1 έως 12 κακοκαιρία, μπουρίνια, ίσως και καταιγίδες, σφοδροί άνεμοι. 13 έως 20 βροχή, αέρα, άστατος. 21 έως 31 βροχές, αέρας, ίσως και μπουρίνια.

Αύγουστος 2024:

1 έως 5 βροχές, αέρας και 6 έως 13 ζέστη.

Τι είναι τα Μερομήνια – Πώς προβλέπουν τον καιρό
Στην επαρχία οι άνθρωποι για χιλιάδες χρόνια διατήρησαν από γενιά σε γενιά την πρακτική γνώση της μελέτης και πρόγνωσης του καιρού.

Εξετάζοντας φυσικά φαινόμενα και «σημάδια» από τον ουρανό, προσπαθούσαν να μαντέψουν τις καιρικές συνθήκες για το επόμενο έτος.

Τα μερομήνια είναι οι δώδεκα πρώτες ημέρες του Αυγούστου κατά τις οποίες σύμφωνα με την παράδοση κάποιοι μπορούν να προβλέψουν τον καιρό για τους επόμενους δώδεκα μήνες. Η λέξη προέρχεται από το «μέρα» και «μήνας» καθώς σε κάθε μέρα από αυτές αντιστοιχεί ένας πλήρης κύκλος του φεγγαριού ή αλλιώς ένας μήνας.

Οι άνθρωποι επέλεγαν τον Αύγουστο σαν μήνα αποκωδικοποίησης των συμβόλων του καιρού καθώς αυτός ο μήνας θεωρούταν η αρχή του χειμώνα. Συγκεκριμένα σύμφωνα με όσα παρατηρούσαν πώς ότι καιρό κάνει την πρώτη μέρα παρατήρησης, τον ίδιο καιρό θα κάνει και τον πρώτο μήνα του χρόνου.

Κάποιοι μετρούν τα μερομήνια από την 1η μέχρι την 12η μέρα του Αυγούστου ενώ κάποιοι άλλοι από την 3η μέχρι την 15 ημέρα. Το μόνο που δεν αλλάζει είναι πως οι μέρες είναι δώδεκα πάντα και η καθεμία αντιστοιχεί σε έναν μήνα παίρνοντας ως αφετηρία τον Αύγουστο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν μερικοί άνθρωποι στην ύπαιθρο, οι οποίοι κάνουν προβλέψεις τα βράδια παρατηρώντας τις κινήσεις των αστεριών.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν τα μερομήνια καθώς θεωρούν ότι έτσι θα μπορούν να προβλέψουν τις εργασίες τους και τις ασχολίες του, ειδικότερα όσοι βρίσκονται στην ύπαιθρο και ασχολούνται με γεωργικές και κτηνοτροφικές δουλειές.

Related posts

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Τι ώρα θα ανοίξουν οι ουρανοί με βροχές και καταιγίδες στην Αττική

Έρχεται ο πρώτος καύσωνας: Οι 7 περιοχές της Ελλάδος που θα ξεπεράσει τους 35 βαθμούς η θερμοκρασία

Προ των πυλών ο πρώτος καύσωνας του έτους: Που θα έχουμε 39άρια, τι «βλέπουν» οι μετεωρολόγοι