Θα ζήσουμε πρωτόγνωρες θερμοκρασίες: Κακά μαντάτα για το καλοκαίρι του 2024, «καμίνι» η χώρα, ο αναλυτικός πίνακας

by Newsroom i-diakopes.gr
Θα ζήσουμε πρωτόγνωρες θερμοκρασίες: Κακά μαντάτα για το καλοκαίρι του 2024, «καμίνι» η χώρα, ο αναλυτικός πίνακας

Δυσοίωνες είναι οι πρώτες προβλέψεις των ευρωπαϊκών μετεωρολογικών υπηρεσιών για το φετινό καλοκαίρι, με τις θερμοκρασίες να αναμένεται να φτάσουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα.

Το meteo δημοσίευσε την Τετάρτη (22/5) τη μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη για τη θερμοκρασία του καλοκαιριού 2024 στην Ευρώπη από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προγνώσεων (ECMWF) και δεν είναι ευχάριστη.

Συγκεκριμένα το meteo γράφει:

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προγνώσεων (ECMWF) δημοσίευσε δυσοίωνα προγνωστικά δεδομένα για την πορεία της θερμοκρασίας το ερχόμενο καλοκαίρι στην Ευρώπη.

Το παρακάτω γράφημα παρουσιάζει τις παρελθοντικές προγνώσεις κάθε μήνα Μαΐου από το 2017 μέχρι σήμερα για τους καλοκαιρινούς μήνες (Ιούνιο-Ιούλιο-Αύγουστο) με τις γκρι μπάρες να δείχνουν την αβεβαιότητα στις αποκλίσεις των τιμών από την κλιματική τιμή της περιόδου 1993-2016 (ήδη μια πολύ θερμή περίοδος), και τους γκρι κύκλους να δείχνουν τις ακραίες προγνωστικές τιμές όλων των διαθέσιμων σεναρίων.

Τα κόκκινα στίγματα “Χ” δείχνουν τις πραγματικές θερμοκρασίες που παρατηρήθηκαν από μετεωρολογικούς σταθμούς μετά το πέρας των προγνωστικών περιόδων και παρατηρούμε ότι το πιο θερμό καλοκαίρι καταγράφηκε το 2022, πολύ κοντά σε μια από τις ακραίες προγνωστικές τιμές τον Μάιο 2022. Γενικά μπορούμε να πούμε ότι το μοντέλο του ECMWF έχει προβλέψει μέχρι στιγμής με μεγάλη ακρίβεια τη γενική πορεία της θερμοκρασίας στην Ευρώπη το καλοκαίρι, και ελαφρώς υποεκτιμά τις πραγματικές τιμές.

Θα ζήσουμε πρωτόγνωρες θερμοκρασίες: Κακά μαντάτα για το καλοκαίρι του 2024, «καμίνι» η χώρα, ο αναλυτικός πίνακας

Για φέτος, η μπλε μπάρα στα δεξιά του γραφήματος δείχνει ότι προβλέπεται ένα από τα πιο θερμά καλοκαίρια των τελευταίων ετών, με μια ακραία τιμή απόκλισης κοντά στο +2.5 ºC.

Μάλιστα είναι η πρώτη φορά που κανένα από τα διαθέσιμα προγνωστικά σενάρια τον φετινό Μάιο δεν δείχνει αρνητικές αποκλίσεις θερμοκρασίας για το σύνολο της Ευρώπης.

«Δεν πέφτει ποτέ έξω»: Θα… βράσουμε, έρχεται το πιο ζεστό καλοκαίρι με ακραίες θερμοκρασίες – Αναλυτικός πίνακας

Το πιο ζεστό καλοκαίρι αναμένεται να είναι το φετινό, λαμβάνοντας υπόψη τη μεσοπρόθεση πρόβλεψη για τη θερμοκρασία, στην Ευρώπη, από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προγνώσεων (ECMWF).

Ειδικότερα, το κέντρο δημοσίευσε δυσοίωνα προγνωστικά στοιχεία για την πορεία της θερμοκρασίας, το ερχόμενο καλοκαίρι, στην Ευρώπη και αξίζει να σημειωθεί, ότι οι προγνώσεις του μέχρι σήμερα, πέφτουν πάντα μέσα, με μεγάλη ακρίβεια.

Στο γράφημα του Meteo, παρουσιάζονται οι παρελθοντικές προγνώσεις κάθε μήνα Μαΐου από το 2017 μέχρι σήμερα, για τους καλοκαιρινούς μήνες (Ιούνιο-Ιούλιο-Αύγουστο).

Οι γκρι μπάρες δείχνουν την αβεβαιότητα στις αποκλίσεις των τιμών, από την κλιματική τιμή της περιόδου 1993-2016 (ήδη μια πολύ θερμή περίοδος) και οι γκρι κύκλοι δείχνουν τις ακραίες προγνωστικές τιμές όλων των διαθέσιμων σεναρίων.

Τα κόκκινα στίγματα “Χ” δείχνουν τις πραγματικές θερμοκρασίες που παρατηρήθηκαν από μετεωρολογικούς σταθμούς, μετά το πέρας των προγνωστικών περιόδων και παρατηρείται ότι το πιο θερμό καλοκαίρι καταγράφηκε το 2022, πολύ κοντά σε μια από τις ακραίες προγνωστικές τιμές τον Μάιο 2022.

Όπως επισημαίνεται στην ανάρτηση του Meteo, θεωρείται ότι το μοντέλο του ECMWF έχει προβλέψει μέχρι στιγμής με μεγάλη ακρίβεια τη γενική πορεία που θα έχει η θερμοκρασία στην Ευρώπη, το καλοκαίρι και ελαφρώς υποεκτιμά τις πραγματικές τιμές.