5 Απαράδεκτες δικαιολογίες που δίνουν οι τοξικοί άνθρωποι για την κακή συμπεριφορά τους

by Maria Giannoutsou
5 Απαράδεκτες δικαιολογίες που δίνουν οι τοξικοί άνθρωποι για την κακή συμπεριφορά τους

“Το μεγαλύτερο ποσοστό (99%) της κάθε μορφής αποτυχίας οφείλεται σε ανθρώπους που έχουν τη συνήθεια να δικαιολογούν τη συμπεριφορά τους”
Πόσες φορές έχουμε ακούσει ανόητες δικαιολογίες από ανθρώπους που προσπαθούν να αιτιολογήσουν την κακή τους συμπεριφορά; Πόσες φορές νιώσαμε ματαίωση στην προσπάθειά μας να καταλάβουμε τους λόγους που κρύβονται πίσω από αυτό; Ενδεχομένως να είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί μερικοί άνθρωποι συνεχίζουν να ενεργούν με τρόπους που βλάπτουν τους άλλου ανθρώπους.

Δυστυχώς, αυτό συμβαίνει, διότι αυτού του είδους οι άνθρωποι βρίσκουν τρόπους να δικαιολογήσουν τον τρόπο που ενεργούν, αυτά που λένε και αυτά που κάνουν.

«Το μεγαλύτερο ποσοστό (99%) της κάθε μορφής αποτυχίας οφείλεται σε ανθρώπους που έχουν τη συνήθεια να δικαιολογούν τη συμπεριφορά τους «

Όταν προσπαθούμε να καταλάβουμε γιατί ένας κακόβουλος άνθρωπος ενεργεί με τον τρόπο που ενεργεί, θα πρέπει να κατανοήσουμε, επίσης, τον τρόπο που ο ίδιος δικαιολογεί τον εαυτό του· ίσως έτσι τον καταλάβουμε καλύτερα.

Όταν καταλαβαίνουμε τον λόγο που οι κακόβουλοι άνθρωποι συμπεριφέρονται με τον τρόπο αυτό, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα αφήσουμε αυτή τη συμπεριφορά να επηρεάσει την καθημερινότητά μας. Όλα ξεκινούν μόλις κατορθώσουμε να κατανοήσουμε τον συνήθη και απαράδεκτο τρόπο, με τον οποίο οι ίδιοι δικαιολογούν την κακή τους συμπεριφορά.

ΑΣ ΔΟΥΜΕ 5 ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΟΥΝ ΤΗ ΣΥΝΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥΣ!

1. ΕΙΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ!
Ο Paulo Coelho είπε κάποτε: «Ο τρόπος που οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τους άλλους ανθρώπους είναι μια άμεση αντανάκλαση του πώς αισθάνονται για τον εαυτό τους». Αλίμονο! Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο.

Οι κακόβουλοι άνθρωποι μιλάνε συχνά πολύ σκληρά στους άλλους ανθρώπους και δικαιολογούν τη συμπεριφορά τους ως ένδειξη ειλικρίνειας, στον βωμό της αλήθειας. Η ειλικρίνεια συχνά γεννιέται από την επιθυμία να ανακουφίσει κανείς τον άλλον, να τον κάνει να νιώσει καλά, να τον βοηθήσει, ακόμα κι αν αυτό που ακούει δεν θέλει να το ακούσει.

Οι κακόβουλοι άνθρωποι, ωστόσο, χρησιμοποιούν αυτή την ειλικρίνεια ως δικαιολογία για να γίνουν σκληροί – ενδεχομένως να πουν κάτι ενοχλητικό για τα μαλλιά σας, για τα ρούχα σας, για την προσωπικότητά σας· κι όλα αυτά προσπαθούν να τα καλύψουν προτάσσοντας το επιχείρημα και το διακύβευμα της «γυμνής αλήθειας». Αυτό συμβαίνει μόνο στη φαντασία τους και τους κάνει να αισθάνονται καλά για να εκφράζουν τις κακόβουλες σκέψεις τους.

Όπως λέει ο Ράντι Κόνλεϊ: «Εάν πιάνετε πολλές φορές τον εαυτό σας να λέει «Σου τα λέω όλα αυτά επειδή θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σου», τότε μάλλον βασίζεστε σε μια πεποίθηση ότι πρέπει να είστε άμεσοι και εύστοχοι. Αυτά είναι πολύ σημαντικά χαρακτηριστικά, αλλά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως δικαιολογία για μια συμπεριφορά σκληρή και παράλογη απέναντι στους άλλους ανθρώπους».

2. ΡΙΧΝΟΥΝ ΤΟ ΦΤΑΙΞΙΜΟ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ.
Οι τοξικοί άνθρωποι διαθέτουν έναν απίστευτο αρνητισμό, αλλά ποτέ δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη για τον τρόπο που αισθάνονται. Μία από τις πιο κοινές δικαιολογίες που εκφράζουν είναι ότι οι άλλοι άνθρωποι ευθύνονται για τα δικά τους συναισθήματα. Οπότε, επειδή οι άλλοι άνθρωποι τους κάνουν να νιώθουν έτσι, δεν φταίνε οι ίδιοι για τον τρόπο που αντιδρούν. Εάν κάποιος πει κάτι που τους ενοχλήσει, τότε αντιδρούν με σκληρότητα, αλλά θεωρούν πως δεν είναι δική τους η ευθύνη· θεωρούν πως η ευθύνη αυτής της συμπεριφοράς οφείλεται στους άλλους.

Επίσης, «όταν επισημάνετε κάποιο χαρακτηριστικό της συμπεριφοράς τους, δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη, ούτε θα ζητήσουν συγγνώμη. Εσείς θα πρέπει να υποχωρήσετε. Εάν περιμένετε συγγνώμη τότε θα περιμένετε για πάντα. Καλύτερα να υποχωρήσουμε, απλά χωρίς να περιμένουμε μια συγνώμη που δεν θα έρθει ποτέ », λέει ο Δρ David Simonsen.

3. ΘΕΩΡΟΥΝ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ.
Υπάρχουν άνθρωποι που αντιδρούν σκληρά απέναντι στους άλλους, διότι θεωρούν τον εαυτό τους ανώτερο και καλύτερο από τους γύρω τους. Είτε είναι πλουσιότεροι από άλλους ανθρώπους, είτε έχουν καλύτερους βαθμούς ή μια καλύτερη δουλειά, έχουν πεισθεί ότι βρίσκονται πολύ ψηλότερα από τους άλλους ανθρώπους γύρω τους.

Αφού σκέπτονται πως είναι ανώτεροι, οπότε δεν χρειάζεται να είναι ευγενικοί.Οι άλλοι είναι κατώτεροι και μόνο όσοι βρίσκονται στο δικό τους επίπεδο αξίζουν το σεβασμό τους. Πρόκειται για μια εξαίρετα απαράδεκτη δικαιολογία που δίνουν οι τοξικοί άνθρωποι στον εαυτό τους, προκειμένου να δικαιολογήσουν τη συμπεριφορά τους.

5 Απαράδεκτες δικαιολογίες που δίνουν οι τοξικοί άνθρωποι για την κακή συμπεριφορά τους

4. ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΑΝ.
Υπάρχουν τοξικοί άνθρωποι οι οποίοι αντιμετώπισαν κακές συμπεριφορές καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Υπάρχουν τοξικοί άνθρωποι που έχουν κακοποιηθεί, ή εκφοβισθεί καθ ‘όλη τη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας. Με τη σειρά τους, οι ίδιοι γίνονται σκληροί απέναντι στους άλλους , στον έξω κόσμο. Αυτή είναι μια δικαιολογία που χρησιμοποιούν πολλοί άνθρωποι για την κακή τους συμπεριφορά.

Ενδεχομένως αυτοί οι άνθρωποι να κακοποιούν τους άλλους, ή να τους εκφοβίζουν για να αισθάνονται οι ίδιοι καλύτερα. Λόγω του τρόπου που ανατράφηκαν και του τρόπου που οι άλλοι τους αντιμετώπισαν, πείθουν τον εαυτό τους ότι και οι άλλοι άνθρωποι πρέπει να αισθάνονται το ίδιο. Αυτή είναι μια απαράδεκτη δικαιολογία, αλλά οι ίδιοι είναι πεπεισμένο