Άκης Πετρετζίκης: Τα κόλπα για αφράτη και πεντανόστιμη Φανουρόπιτα – Η νοστιμότερη και ευκολότερη παραδοσιακή συνταγή

Άκης Πετρετζίκης: Τα κόλπα για αφράτη και πεντανόστιμη Φανουρόπιτα – Η νοστιμότερη και ευκολότερη παραδοσιακή συνταγή

Φανουρόπιτα: Η νοστιμότερη και ευκολότερη συνταγή

Η πίτα του Αγίου Φανουρίου, ή αλλιώς Φανουρόπιτα, είναι μία νηστίσιμη πίτα, η οποία φτιάχνεται στη μνήμη του Αγίου, ο οποίος γιορτάζει στις 27 Αυγούστου. Μάλιστα, οι πίτες προσφέρονται κατά την παραμονή της εορτής του Αγίου και αποτελούν ευλογία για τους πιστούς.

– 375 γραμμάρια σπορέλαιο
– 375 γραμμάρια χυμό πορτοκαλιού
– 300 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
– 1 κουταλιά του γλυκού σόδα μαγειρική
– 1 κουταλιά του γλυκού κανέλα
– 1/4 κουταλιά του γλυκού γαρίφαλο
– 540 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
– 120 γραμμάρια καρύδια
– 75 γραμμάρια σταφίδες (σ.σ. προαιρετικά)
– Αλάτι

Για το σερβίρισμα:

– 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη άχνη
– Φύλλα δυόσμου

Άκης Πετρετζίκης: Τα κόλπα για αφράτη και πεντανόστιμη Φανουρόπιτα – Η νοστιμότερη και ευκολότερη παραδοσιακή συνταγή

Άκης Πετρετζίκης: Η συνταγή για Φανουρόπιτα

– Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου στον αέρα.
– Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το σπορέλαιο, 250 γραμμάρια χυμό πορτοκάλι, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
– Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τα 125 γραμμάρια χυμό πορτοκάλι, τη σόδα, την κανέλα, το γαρίφαλο και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι μέχρι να αφρίσει η σόδα.
– Προσθέτουμε το μείγμα με τη σόδα στο μπολ με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
– Βάζουμε στο μπολ το αλεύρι, τα καρύδια, το αλάτι, τις σταφίδες και ανακατεύουμε με μία κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
– Μεταφέρουμε σε ένα βουτυροαλευρωμένο ταψί 25×30 εκατοστά και ψήνουμε για 50 έως 60 λεπτά.
– Αφήνουμε να κρυώσει καλά και σερβίρουμε με ζάχαρη άχνη και φύλλα δυόσμου.

Προτεινόμενα