Αλέξης Γκόλφης: Η δραματική ιστορία του Έλληνα που ενσάρκωσε τον Ιησού – Άφησε την τελευταία του πνοή ξεχασμένος

Αλέξης Γκόλφης: Η δραματική ιστορία του Έλληνα που ενσάρκωσε τον Ιησού – Άφησε την τελευταία του πνοή ξεχασμένος

Αλέξης Γκόλφης: Όλα όσα δεν γνωρίζατε

Στη σειρά «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», ο ηθοποιός Αλέξης Γκόλφης, ενσάρκωσε με μεγάλη επιτυχία τον Ιησού Χριστό. Η ανταπόκριση του τηλεοπτικού κοινού απέναντι στην ερμηνεία του στη σειρά, υπήρξε μεγαλειώδης. Τον θεωρούσαν θεόσταλτο, με αποτέλεσμα το κοινό να επιχειρεί να τον συναντήσει, να τον ακουμπήσει ή να του φιλήσει τα πόδια. Η περίοδος της δόξας του Αλέξη Γκόλφη, όμως, δεν κράτησε για πολύ.

Το τέλος της σειράς έφερε ανεργία, έφερε ναρκωτικά και αλκοόλ. Το τελειωτικό χτύπημα για τον ηθοποιό ήρθε όταν έχασε τη μητέρα του. Έμεινε μετέωρος. Βρέθηκε να μένει σε ένα ακατοίκητο σπίτι και να τρώει από το συσσίτιο της εκκλησίας.

Η ζωή του συγκλονίζει ακόμα και σήμερα, πάνω από 10 χρόνια μετά τον θάνατό του. Ο ηθοποιός, που γνώρισε τεράστια επιτυχία και δόξα μέσα σε ένα βράδυ, γνώρισε το πιο σκληρό πρόσωπο της ζωής. Τις χρονιές 1975 – 1976, προβλήθηκε από την ΕΡΤ η σειρά «ο Χριστός Ξανασταυρώνεται», σε σκηνοθεσία του Βασίλη Γεωργιάδη. Το σενάριο ήταν βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη και η σειρά γυρίστηκε σε 50 επεισόδια.

Στη σειρά συμμετείχαν οι καλύτεροι ηθοποιοί του ελληνικού θεάτρου. Γιώργος Φούντας, Δήμος Σταρένιος, Λυκούργος Καλλέργης, Κάτια Δανδουλάκη κ.α, ακόμα και η Γεωργία Βασιλειάδου σε έναν μικρό ρόλο. Για τον ρόλο του Χριστού, επιλέχθηκε ο ηθοποιός Αλέξης Γκόλφης, που μέχρι τότε ήταν γνωστός από τη συμμετοχή του σε ταινίες με τον Θανάση Βέγγο.

Η ερμηνεία του ενθουσίασε το κοινό, αφού, όπως έχει πει ο ίδιος σε συνεντεύξεις του, δεν ήταν λίγες οι φορές που ο κόσμος τον σταματούσε στον δρόμο. Έβλεπαν στο πρόσωπό του τον ίδιο τον Ιησού. Του φιλούσαν τα πόδια και έγινε μύθος μέσα σε μία νύχτα. Οι θαυμαστές του έτρεχαν να τον δουν και να τον ακουμπήσουν. Να του φιλήσουν τα χέρια και να πάρουν τη χάρη του. Πολλοί πίστευαν ότι είναι απεσταλμένος του Θεού. Τα γράμματα που λάμβανε ήταν γράμματα λατρείας και πάθους.

Μετά το τέλος της σειράς, η καριέρα του ηθοποιού, δεν συνεχίστηκε. Ο Αλέξης Γκόλφης όχι μόνο δεν είχε προτάσεις για σοβαρούς ρόλους, αλλά έμπλεξε με τα ναρκωτικά και το αλκοόλ. Μετά τον θάνατο της μητέρας του, έμεινε ολομόναχος. Ζούσε σε ένα εγκαταλειμμένο σπίτι στα Πατήσια και ζητιάνευε για να μπορέσει να επιβιώσει.

Αλέξης Γκόλφης: Η δραματική ιστορία του Έλληνα που ενσάρκωσε τον Ιησού – Άφησε την τελευταία του πνοή ξεχασμένος

Αλέξης Γκόλφης: Η δραματική ιστορία του Έλληνα που ενσάρκωσε τον Ιησού – Άφησε την τελευταία του πνοή ξεχασμένος

Η σκληρή ζωή του Αλέξη Γκόλφη

Ο Αλέξης Γκόλφης έτρωγε συχνά στα συσσίτια του δήμου. Πολίτες είχαν πει ότι τον είχαν δει ακόμα και να ψάχνει στα σκουπίδια. Ζούσε, άστεγος και ρακοσυλλέκτης, στην πλατεία Κολιάτσου. Τον Αύγουστο του 2007, σε ηλικία 59 ετών, ο Αλέξης Γκόλφης έφυγε από τη ζωή από έμφραγμα του μυοκαρδίου. Ο θάνατός του αποκαλύφθηκε έπειτα από δύο μήνες, στις 9 Οκτωβρίου 2007. Από τον Αύγουστο του 2007 ο Γκόλφης βρισκόταν στο νεκροτομείο και κανείς δεν τον είχε αναζητήσει. Η σορός του έμεινε στα «αζήτητα» για περίπου δύο μήνες, ενώ όταν μαθεύτηκε ο θάνατός του, η ΕΡΤ αποφάσισε να καλύψει τα έξοδα της κηδείας. Τραγική λεπτομέρεια; Ο ιατροδικαστής που αναγνώρισε το πτώμα του, ήταν ο σύζυγος της ηθοποιού Μαίρης Ιγγλέση, παρτενέρ του Γκόλφη στο “Χριστός ξανασταυρώνεται”.

«Ήμουν ένας ροκ… Χριστός. Οι άνθρωποι στον δρόμο δεν με έβλεπαν σαν τον Αλέξη Γκόλφη, αλλά με αντιμετώπιζαν σαν Θεάνθρωπο. Αργότερα, δεν ήθελα να προσβάλω την εικόνα που είχα δημιουργήσει με τον Χριστό με κάποια άλλη δουλειά. Έτσι, στράφηκα στη μουσική. Οργάνωνα συναυλίες και έφτιαξα κλαμπ που έγιναν φυτώρια για μουσικούς, όπως ο Παύλος Σιδηρόπουλος. Έτσι έμεινα μία δεκαετία στην αφάνεια. Αν ξαναζούσα τη ζωή μου, θα ήθελα έναν σύντροφο ή πολλά λεφτά, αν και ξέρω πως ό,τι σου δίνει η ζωή, σου το παίρνει πάλι πίσω…», είχε δηλώσει σε συνέντευξή του.

Σχετικά με τον χώρο που κοιμάται είχε πει «Ούτε από τα σκουπίδια τρώω, ούτε στα παγκάκια κοιμάμαι! Ζω αξιοπρεπώς, αλλά πολύ δύσκολα, με 1.000 ευρώ το χρόνο, που μου έδωσε ως επίδομα το υπουργείο Πολιτισμού, έχω κάνει κατάληψη σε ένα παλιό σπίτι, τρώω από το συσσίτιο του Αγίου Λουκά… Τα λεφτά δεν τα υπολογίζω, ποτέ μου δεν τα υπολόγισα», είχε τονίσει.

Προτεινόμενα