Αλέξης Τσίπρας: Φοβάμαι ότι θα παραλάβουμε χάος και στα εθνικά μας θέματα – «Μονοπρόσωπη ΕΠΕ» η εξωτερική πολιτική

by Τόνια Τζαφέρη

Αλέξης Τσίπρας: Οι πρόσφατες δηλώσεις σε ομιλία του στην Μυτιλήνη

Στην Μυτιλήνη βρέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος μίλησε ανοιχτά για όλα, τόσο για την κυβέρνηση, τον ΣΥΡΙΖΑ, τα εθνικά θέματα, τις εκλογές ακόμη και τις ανησυχίες του.

Σκληρή επίθεση εξαπέλυσε από την Μυτιλήνη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, τον «πρώτο σταθμό», όπως είπε, των περιοδειών του για το επόμενο διάστημα.

Αλέξης Τσίπρας: Φοβάμαι ότι θα παραλάβουμε χάος και στα εθνικά μας θέματα – «Μονοπρόσωπη ΕΠΕ» η εξωτερική πολιτική

Με νωπή την επανεκλογή του από την κομματική βάση, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για μια «πολύ σημαντική, συναρπαστική διαδικασία», την οποία παρομοίασε με «μήνυμα προς την κυβέρνηση για την πολιτική αλλαγή, που έχει ανάγκη ο τόπος».

Αναφερόμενος στις αλλαγές που προωθεί στο εσωτερικό του κόμματός του, «δεν μιλάμε απλά για έναν δυνατό, μαζικό, λαϊκό ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Μιλάμε για έναν άλλο ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε ο κ. Τσίπρας, αναφέροντας παράλληλα πως «είμαστε τέκνα της ανάγκη και της οργής. Δεν είμαστε σπορά της τύχης».

Εξαπολύοντας πυρά προς το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έθεσε ως ζητούμενο την «απαλλαγή της χώρας, την απαλλαγή της κοινωνίας από το καθεστώς της κυβέρνησης Μητσοτάκη», συμπληρώνοντας πως «κάθε μέρα που περνά αυτή η νέα κανονικότητα της ληστείας υπονομεύει το αύριο της χώρας».

Στο ίδιο πλαίσιο, «κάθε μέρα που περνά μια απόφαση θαρρώ πως διαπερνά τη σκέψη μας, μια απόφαση διαπερνά όλη την κοινωνία μας. Φτάνει πια. Ως εδώ. Δεν πάει άλλο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, εγκαλώντας την κυβέρνηση ότι έχει οδηγήσει τη χώρα «σε μια σειρά δραματικά ρεκόρ», αρχής γενομένης από την πανδημία. «Είμαστε στους 30.000 νεκρούς» επισήμανε, τη στιγμή που, όπως παρατήρησε, η Ελλάδα είναι η 7η χώρα στον κόσμο ως προς την υψηλότερη τιμή της βενζίνης, αλλά και πρωταθλήτρια στον ενεργειακό πληθωρισμό.

Αλέξης Τσίπρας: Φοβάμαι ότι θα παραλάβουμε χάος και στα εθνικά μας θέματα – «Μονοπρόσωπη ΕΠΕ» η εξωτερική πολιτική

Την ίδια ώρα, «έχουμε την μεγαλύτερη ακρίβεια την ίδια στιγμή που έχουμε τους χαμηλότερους μισθούς» σημείωσε ο κ. Τσίπρας, ενώ «δεν είναι μια κρίση ενεργειακή, είναι μια κρίση υπαρξιακή» αυτή που βιώνει η χώρα, όπως τόνισε. Ακόμη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε ευθύνες «για αυτή τη λεηλασία που ζούμε εδώ και οκτώ μήνες» στον πρωθυπουργό, λέγοντας πως «η ευθύνη έχει ονοματεπώνυμο και είναι το ονοματεπώνυμο του Κυριάκου Μητσοτάκη και της χειρότερης κυβέρνησης που έχει αναλάβει μετά την Μεταπολίτευση». «Φταίει το καθεστώς Μητσοτάκη για το δράμα των χιλιάδων νοικοκυριών» συνέχισε ο κ. Τσίπρας, ενώ εγκάλεσε την κυβέρνηση πως «κατάφεραν προεκλογικά να εξαπατήσουν την μεσαία τάξη και τους συνταξιούχους».

«Μετά την μεσαία τάξη, η κοινωνική κατηγορία που εξαπατήθηκε οδυνηρά ήταν οι συνταξιούχοι. Περάσανε τρεις Μάηδες χωρίς να δώσουν ούτε ένα ευρώ στους συνταξιούχους» ισχυρίστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «φροντίζουν να εξασφαλίζουν τεράστια κέρδη για τους παραγωγούς ενέργειας εις βάρος του καταναλωτή». Επιπλέον χαρακτήρισε ως «δημιουργική λογιστική» και «μαγείρεμα» τον υπολογισμό των υπερκερδών, σχολιάζοντας πως στο τέλος «θα χρωστάμε και από πάνω στους βαρόνους της ενέργειας».

Στον αντίποδα, έκανε λόγο για «απόφαση -κόλαφο» την απόφαση του Πρωτοδικείου για τη μη ρευματοκοπή στα ευάλωτα νοικοκυριά μέχρι τη συζήτηση στις 6 Ιουλίου, λέγοντας πως «είναι μια πρώτη νίκη και τη χαιρετίζουμε».

Ως προς το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, «είπα ότι δεν έχω και πραγματικά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι τις επόμενες εκλογές» θα τις κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ περιέγραψε ο κ. Τσίπρας, αλλά «δε φοβάμαι όμως μόνο για το χάος που θα παραλάβουμε πάλι στα δημόσια οικονομικά. Αυτό φοβάμαι είναι ότι θα παραλάβουμε χάος και στα εθνικά μας θέματα», δήλωσε.

Αλέξης Τσίπρας: Φοβάμαι ότι θα παραλάβουμε χάος και στα εθνικά μας θέματα – «Μονοπρόσωπη ΕΠΕ» η εξωτερική πολιτική

Στην ίδια κατεύθυνση, «φοβούμαι ότι ο κ. Μητσοτάκης που διαχειρίζεται την διακυβέρνηση συνολικά σαν ΑΕ τώρα τελευταία διαχειρίζεται και τα εθνικά μας θέματα, την εξωτερική μας πολιτική σαν μονοπρόσωπη ΕΠΕ. Ασκεί ΙΧ εξωτερική πολιτική» υποστήριξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ψέγοντας τον Πρωθυπουργό πως «αποφασίζει, διατάζει και μαθαίνουμε όλοι από τρίτους» τις αποφάσεις του, που «μας εμπλέκουν όλο και πιο βαθιά στον πόλεμο της Ουκρανίας».

«Μάθαμε από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών ότι θα δώσουμε και άλλο βαρύ οπλισμό και από το Γερμανό καγκελάριο ότι θα δώσουμε ακόμη και τεθωρακισμένα» σχολίασε ο κ. Τσίπρας, ενώ «δεν πρόλαβε να επιστρέψει από την Ουάσιγκτον και οι Τούρκοι έφτασαν μέχρι την Αλεξανδρούπολη» είπε για το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι ο πρωθυπουργός «αντιστρέφει το δόγμα της εξωτερικής πολιτικής που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις της Μεταπολίτευσης».

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκανε ειδική αναφορά στην πολιτική της διακυβέρνησης Καραμανλή και αναφερόμενος στον πρώην Πρωθυπουργό «που χθες  με ομιλία του περιέγραψε αυτήν την ενιαία εθνική πολιτική που προφανώς δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική που ασκεί ο κ. Μητσοτάκης», σημείωσε.

Αναφορικά με τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, ο κ. Τσίπρας εστίασε στους Μικρασιάτες πρόσφυγες, λέγοντας πως «τους τιμούμε για όσα υπέστησαν αλλά και για την τεράστια προσφορά τους στη διαμόρφωση του σύγχρονου ελληνικού κράτους». Στον αντίποδα, «για αυτό το νησί αποτελεί ύβρις η προσφυγομάνα Μυτιλήνη να εμπαίζεται για το προσφυγικό» υποστήριξε, ενώ δεν παρέλειψε να αναδείξει ότι η επίσκεψή του στο νησί «όλως τυχαίως συνδυάστηκε με επίσκεψη υπουργού μοιράζει υποσχέσεις» για έργα εκατομμυρίων, όπως είπε. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν «πάρα πολλά σκοτεινά σημεία στη διαχείριση του προσφυγικού» και υπέδειξε προς την κυβέρνηση την περαιτέρω διεκδίκηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να μην καταστήσει «τη χώρα μας προκεχωρημένο φυλάκιο απώθησης ή εγκλεισμού αιτούντων άσυλο».

Αλέξης Τσίπρας: Φοβάμαι ότι θα παραλάβουμε χάος και στα εθνικά μας θέματα – «Μονοπρόσωπη ΕΠΕ» η εξωτερική πολιτική

«Όσο περνάει ο καιρός, τρεις λέξεις θα είναι αυτές που θα αντανακλούν την πραγματικότητα: δεν πάει άλλο» εξήγησε από πλευράς του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφορικά με το αίτημά του για πρόωρες εκλογές, ζητώντας παράλληλα καθαρή και μεγάλη νίκη. Ζητούμενο κατά τον κ. Τσίπρα είναι η αξιωματική αντιπολίτευση να κερδίσει με «μεγάλη διαφορά. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η δύναμη της προοδευτικής διακυβέρνησης» υπεστήριξε και παρότι «μεγαλώσαμε ως κόμμα», «χρειαζόμαστε τον αγώνα της κοινωνίας και τη στήριξη του λαού για την πολιτική αλλαγή» κατέληξε.

Σχολιάζοντας την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, δήλωσε:

«Ο κ. Τσίπρας, στην περίοδο της πρωθυπουργίας του, διαχειρίστηκε το μεταναστευτικό ζήτημα καταστροφικά. Δέσμιος αφελών ιδεοληψιών, προέβη σε μια σειρά ολέθριων πειραματισμών σε βάρος τόσο των τοπικών κοινωνιών, όσο και των μεταναστών. Σήμερα είδε από κοντά το έργο της κυβέρνησης στη μείωση και διαχείριση των ροών, την οργάνωση των καταυλισμών, τη μέριμνα για τα ασυνόδευτα παιδιά και την αποσυμφόρηση της ακριτικής Ελλάδας. Μια πολιτική που βασίζεται σε υποδομές που γίνονται με διεθνείς διαγωνισμούς και όχι απευθείας αναθέσεις, όπως προέβλεπαν οι διατάξεις που η Κυβέρνησή του είχε θεσμοθετήσει.

» Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να αποφύγει τη σύγκριση με τα τραγικά πεπραγμένα του. Όφειλε τουλάχιστον να ζητήσει ένα συγγνώμη από τους κατοίκους της Λέσβου».

Σχολιάστε.

Ίσως σας ενδιαφέρουν