Αλκίνοος Ιωαννίδης: Η ιστορία του «Προσκυνητή» – Το Άγιο Όρος και η αληθινή ιστορία αγάπης πίσω από το υπέροχο τραγούδι

Αλκίνοος Ιωαννίδης: Η ιστορία πίσω από τον «Προσκυνητή»

Από το άλμπουμ με τίτλο «Οι περιπέτειες ενός προσκυνητή» το 2003, του Αλκίνοου Ιωαννίδη, ξεχώρισε ιδιαίτερα το τραγούδι ο “Προσκυνητής”, εξαιτίας των ιδιαίτερων εσωτερικών και σχεδόν ευλαβικών στίχων.

Όπως φαίνεται, η έμπνευση για το υπέροχο αυτό τραγούδι, πριν από 17 ολόκληρα χρόνια θα πρέπει να αναζητηθεί πολύ πιο πίσω, στα μέσα του 19ου αιώνα. Και μάλιστα, η έμπνευση για τους στίχους του «Προσκυνητή» του Αλκίνοου Ιωαννίδη, ανήκει σε έναν άγνωστο άνδρα από τη Ρωσία που διέσχισε τεράστιες αποστάσεις για να… προσευχηθεί για την αγάπη του.

Ο Ηλίας Μπόγδανος, ένας από τους 10 παίκτες του YFSF, κλήθηκε το βράδυ της Κυριακής (23-01) να ερμηνεύσει το τραγούδι του Αλκίνοου Ιωαννίδη. Στο εισαγωγικό βίντεο της εμφάνισης στο YFSF, η Σόφη Ζαννίνου εξιστόρησε στον παίκτη την ιδιαίτερη ιστορία του τραγουδιού.

Το βιβλίο «Οι Περιπέτειες ενός προσκυνητού», του οποίου ο συγγραφέας είναι άγνωστος, γράφτηκε πρωτότυπα στη ρωσική γλώσσα, το 1853. Το πρωτότυπο βρέθηκε στο Άγιο Όρος, το 1884, και τότε τυπώθηκε για πρώτη φορά.

Όπως διαβάζουμε στον πρόλογο του βιβλίου, το αριστούργημα αυτό, όπως το χαρακτήρισαν στην Ευρώπη θεολόγοι που εντρύφησαν πνευματικά σ’ αυτό, μιλάει για έναν ορθόδοξο χριστιανό προσκυνητή, ο οποίος αποφασίζει να ταξιδέψει για ένα προσκύνημα μετά τον θάνατο της γυναίκας του.

Μετά το πρώτο προσκύνημα, ο Ρώσος πιστός δεν θέλησε να επιστρέψει στην πατρίδα του και αποφάσισε να διασχίσει ολόκληρη τη Ρωσία, φτάνοντας στην Ελλάδα και το Άγιο Όρος για ένα νέο προσκύνημα.

Ο Ρώσος πιστός ταξιδεύει με τη δίψα να εμβαθύνει στη γνώση και στην εφαρμογή του ρητού του Αποστόλου Παύλου που λέει, «αδιαλείπτως προσεύχεσθε». Με τη βοήθεια ενός μοναχού και του βιβλίου «Φιλοκαλία των Νηπτικών Πατέρων», κατορθώνει να μάθει να εμβαθύνει και να εφαρμόζει την αδιάλειπτη προσευχή, που λέγεται και νοερά προσευχή ή προσευχή της καρδιάς και συνοψίζεται στη φράση, «Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησον με».

Ο Ρώσος προσκυνητής φαίνεται πως τελικά επέστρεψε στη Ρωσία, αφήνοντας όμως το ημερολόγιό του στο Άγιο Όρος. Από αυτό, εκδόθηκε με πρωτοβουλία των μοναχών το βιβλίο. Το βιβλίο μεταφράστηκε στα ελληνικά από τον Μητροπολίτη Κορίνθου, Παντελεήμονα Καρανικόλα, και έχει βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών.

Αλκίνοος Ιωαννίδης: Η ιστορία του «Προσκυνητή» – Το Άγιο Όρος και η αληθινή ιστορία αγάπης πίσω από το υπέροχο τραγούδι

Αλκίνοος Ιωαννίδης: Ο τραγούδι ο “Προσκυνητής”

Το βιβλίο «Οι περιπέτειες ενός προσκυνητού» αποτέλεσε την έμπνευση του Αλκίνοου Ιωαννίδη προκειμένου να γράψει το τραγούδι «Προσκυνητής». Σε στίχους και μουσική του ίδιου του ερμηνευτή, το τραγούδι έγινε ένα από τα πιο επιτυχημένα των τελευταίων ετών.

Σχολιάστε.

Ίσως σας ενδιαφέρουν

clo