Αν τα νιώσεις χώρισε πριν να είναι αργά: Τα 8 σημάδια που σύμφωνα με ψυχολόγους δείχνουν πως τελειώνει η σχέση σας

by Maria Giannoutsou
Αν τα νιώσεις χώρισε πριν να είναι αργά: Τα 8 σημάδια που σύμφωνα με ψυχολόγους δείχνουν πως τελειώνει η σχέση σας

Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του να αγαπάς κάποιον και του να είσαι ο κατάλληλος γι’ αυτόν.

Συχνά, βρισκόμαστε παγιδευμένοι σε σχέσεις που είναι χτισμένες πάνω στην αγάπη, αλλά με κάποιο τρόπο, τα πράγματα απλά δεν φαίνονται σωστά.

Στην πραγματικότητα, έχω συναντήσει πολλούς ανθρώπους που έχουν κολλήσει σε αυτό το δίλημμα. Και έχω συνειδητοποιήσει ότι υπάρχουν ορισμένα σημάδια που δείχνουν ότι ήρθε η ώρα να χωρίσετε, παρά την αγάπη.

Σε αυτό το κομμάτι, θα μοιραστώ μαζί σας οκτώ σημάδια που δείχνουν ότι ίσως ήρθε η ώρα να χωρίσουν οι δρόμοι σας, ακόμα κι αν η καρδιά σας έχει ακόμα επενδύσει. Να θυμάστε, μερικές φορές η αγάπη δεν είναι αρκετή και είναι σημαντικό να δώσετε προτεραιότητα στην ευημερία σας πάνω απ’ όλα.

1) Ζείτε στο παρελθόν

Οι περισσότερες σχέσεις ξεκινούν με ένα μπαμ. Η φάση του μήνα του μέλιτος, όπως την αποκαλούν, είναι γεμάτη αγάπη, γέλιο και πολλές αξέχαστες αναμνήσεις.

Τι συμβαίνει όμως όταν αυτή η φάση ξεθωριάζει και μένετε με την πραγματικότητα του συντρόφου σας;

Σε μη ικανοποιητικές σχέσεις, συχνά βρίσκουμε τους εαυτούς μας να προσκολλώνται στο παρελθόν. Κολλάμε αναπολώντας τις παλιές καλές μέρες και ξεχνάμε να δούμε το πρόσωπο που στέκεται σήμερα μπροστά μας.

Αν τα νιώσεις χώρισε πριν να είναι αργά: Τα 8 σημάδια που σύμφωνα με ψυχολόγους δείχνουν πως τελειώνει η σχέση σας

Αν πιάνετε τον εαυτό σας να σκέφτεται διαρκώς πώς ήταν τα πράγματα κάποτε, μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι η σχέση σας δεν προχωράει μπροστά. Ο έρωτας δεν έχει να κάνει μόνο με την εκτίμηση των αναμνήσεων του παρελθόντος- έχει να κάνει επίσης με την ανάπτυξη μαζί και την αποδοχή της αλλαγής.

2) Θυσιάζετε την ευτυχία σας για τη σχέση

Έχω γνωρίσει αμέτρητα άτομα που έχουν θυσιάσει τη δική τους ευτυχία για χάρη της σχέσης τους. Έχω βρεθεί και εγώ ο ίδιος σε αυτή την κατάσταση. Πίστεψέ με όταν λέω ότι δεν είναι υγιές μέρος για να είσαι εκεί.

Συχνά ξεκινά με καλές προθέσεις, με γνώμονα την επιθυμία να καλλιεργηθεί η συνεργασία και να δοθεί προτεραιότητα στις ανάγκες ενός αγαπημένου προσώπου.

Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, αυτό το μοτίβο μπορεί να μετατραπεί σε έναν επιζήμιο κύκλο, όπου η δική μας ευτυχία παραγκωνίζεται συνεχώς.

Ενώ αυτό μπορεί να φαίνεται ευγενές με την πρώτη ματιά, μπορεί σταδιακά να διαβρώσει την αυτοεκτίμηση, οδηγώντας σε αισθήματα δυσαρέσκειας, δυσαρέσκειας, ακόμη και σε απώλεια ταυτότητας.

Επιπλέον, η επίμονη θυσία της προσωπικής ευτυχίας μπορεί να δημιουργήσει μια ανθυγιεινή δυναμική μέσα στη σχέση, όπου το ένα μέρος κατέχει δυσανάλογη δύναμη ή έλεγχο πάνω στην ευημερία του άλλου.

Αυτό ας είναι η διαρκής υπενθύμισή σας: μια σχέση πρέπει να προσθέτει στη ζωή σας, όχι να την αφαιρεί. Αν βρίσκεστε διαρκώς δυστυχισμένοι, ίσως ήρθε η ώρα να αναλογιστείτε τι είναι αυτό που προκαλεί αυτή τη δυστυχία.

Μήπως οφείλεται στους συμβιβασμούς που έχετε κάνει; Ή μήπως φταίει η πίεση που προκαλεί η προσπάθεια να διατηρήσετε τη σχέση σας ζωντανή;

3) Υπάρχει έλλειψη αμοιβαίου σεβασμού

Στον πυρήνα κάθε επιτυχημένης σχέσης, υπάρχει μια θεμελιώδης αρχή: ο αμοιβαίος σεβασμός. Όταν αυτή η αρχή παραβιάζεται, είναι ένα κραυγαλέο σημάδι ότι τα πράγματα δεν είναι όπως θα έπρεπε να είναι.

Όταν ο σύντροφός σας σας αγνοεί συστηματικά -είτε με λόγια είτε με πράξεις- είναι κάτι περισσότερο από ένα τσίμπημα στην καρδιά. Χτυπά τον πυρήνα της αγάπης και της εταιρικής σχέσης.

Η έλλειψη σεβασμού φοράει πολλές μάσκες: αδιάκοπη υποτίμηση, παραμερισμό των συναισθημάτων σας ή ακόμη και προδοσία. Αυτά δεν είναι δείκτες ενός δεσμού που τροφοδοτείται από αγάπη, αλλά μάλλον τοξικότητα που έχει τις ρίζες της στην κυριαρχία.

4) Δεν είστε σε θέση να επικοινωνήσετε αποτελεσματικά

Σε μια σχέση, η επικοινωνία είναι κάτι περισσότερο από απλή συζήτηση- έχει να κάνει με την κατανόηση.

Ωστόσο, αν διαπιστώσετε ότι οι συζητήσεις σας είναι γεμάτες παρεξηγήσεις, διαφωνίες ή ακόμα και σιωπή, είναι ένα σαφές σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά.

Φανταστείτε να βρίσκεστε σε μια σχέση όπου αισθάνεστε συνεχώς παρεξηγημένοι ή ότι δεν σας ακούνε. Είναι σπαρακτικό, έτσι δεν είναι;

Κάθε φορά που προσπαθείτε να εκφράσετε τα συναισθήματα ή τις ανησυχίες σας, είτε απορρίπτονται είτε διαστρεβλώνονται σε κάτι άλλο.

Αυτή η έλλειψη αποτελεσματικής επικοινωνίας μπορεί σιγά σιγά να καταστρέψει την αγάπη σας ο ένας για τον άλλον.Πλοηγηθείτε λοιπόν με σύνεση: στην αγάπη και τη ζωή, η επικοινωνία είναι η πυξίδα σας.Χωρίς αυτήν, η σχέση σας κατευθύνεται προς βραχώδεις ακτές.

5) Έχετε σταματήσει να αναπτύσσεστε ως άτομα

Από την προσωπική μου εμπειρία, έχω διαπιστώσει ότι μια από τις πιο παραγνωρισμένες πτυχές κάθε σχέσης είναι η ατομική ανάπτυξη. Συχνά εγκλωβιζόμαστε τόσο πολύ στο «εμείς» που ξεχνάμε το «εγώ».

Μην κάνετε κανένα λάθος: μια υγιής σχέση πρέπει να σας εμπνέει να αναπτύσσεστε και να εξελίσσεστε ως άτομα. Θα πρέπει να σας ενθαρρύνει να βγείτε από τη ζώνη άνεσής σας και να εξερευνήσετε νέες πτυχές της ζωής.

6) Προσπαθείτε συνεχώς να αλλάζετε ο ένας τον άλλον

Σην ενσυνειδητότητα,