Ανεπανάληπτη πτήση: Το αεροπλάνο που άνοιξε στα δυο στον αέρα και από τους 95 επιβαίνοντες επέζησαν οι 94

by Τόνια Τζαφέρη
Ανεπανάληπτη πτήση: Το αεροπλάνο που άνοιξε στα δυο στον αέρα και από τους 95 επιβαίνοντες επέζησαν οι 94

Θαύμα: Πως σώθηκαν οι επιβαίνοντες σε αεροπλάνο που άνοιξε στα δυο

Είναι κάποιες ιστορίες που φαντάζουν πέρα για πέρα ιστορίες επιστημονικής φαντασίας, όμως έχουν συμβεί στην πραγματικότητα. Μια από αυτές είναι και η παρακάτω, με μια πτήση – θαύμα, όπου ένα αεροπλάνο άνοιξε κυριολεκτικά στα δυο και οι 94, από τους 95 επιβαίνοντες κατάφεραν να σωθούν και να θυμούνται εκείνη την μέρα για πάντα.

Η πτήση θαύμα της Aloha Airlines κατά την οποία αποκολλήθηκε το πάνω μέρος της ατράκτου, θα μπορούσε να είναι σενάριο κινηματογραφικής ταινίας του Χόλιγουντ.

Για τον πιλότο Robert Schornsteheimer, αλλά και για το υπόλοιπο πλήρωμα της πτήσης 243 της Aloha Airlines, που συνέδεε το Χίλο με την Χονολουλού το μεσημέρι της 28 Απριλίου του 1988, ήταν μία ακόμη πτήση ρουτίνας.

Θα διαρκούσε σε καθαρό χρόνο πτήση κοντά στα τρία τέταρτα, οι αεροσυνοδοί θα υποδέχονταν τους 89 επιβάτες, στην πλειονότητα τους τουρίστες, με ένα χαμόγελο και ένα «αλόχα» στα χείλη, ο πιλότος τους θα τους ενημέρωνε για τον καιρό και για τα νησιά που θα έβλεπαν δεξιά και αριστερά από τα παράθυρα τους, ενώ μέχρι να σερβιριστεί το μικρό γεύμα – σ.σ. μην ξεχνάτε είμαστε στο 1988 – το Boeing 737 με το παράξενο όνομα, Queen Liliuokalani, θα είχε φτάσει στον προορισμό του. Νέα χαμόγελα, νέα «αλόχα» και ξανά έτοιμοι για την επόμενη κοντινή πτήση της ημέρας.

Και όμως η πτήση – θαύμα 243 της Aloha Airlines, εκείνη την Πέμπτη, έμελλε να περάσει στην ιστορία.

Προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Χίλο και μετά τον τυπικό – ή καλύτερα για τους τύπους – έλεγχο, ξεκίνησε στις 13:25 με εξαμελές πλήρωμα και 89 επιβάτες την πτήση για την Χονολουλού.

Γύρω στις 13:48, και καθώς το αεροσκάφος είχε «οριζοντιωθεί» στα 24.000 πόδια και από τα φιλιστρίνια φαινόταν το Μάουι, ένας εκκωφαντικός ήχος, σαν κάποιος να τσαλάκωνε μια χάρτινη σακούλα μέσα στο αυτί σου, άλλαξε εντελώς το σκηνικό. Πλέον οι επιβάτες της πρώτης θέσης – και χωρίς αυτό να είναι προνόμιο – μπορούσαν να δουν και τον ουρανό καθώς είχε αποκολληθεί το πάνω μέρος της ατράκτου.

Ανεπανάληπτη πτήση: Το αεροπλάνο που άνοιξε στα δυο στον αέρα και από τους 95 επιβαίνοντες επέζησαν οι 94

“Τα πάντα πετούσαν γύρω μας, βιβλία, χαρτιά, χρήματα” θυμάται ο επιβάτης Stranford Samson, ο οποίος είδε με τα μάτια του την αεροσυνοδό Clarabelle Lansing να χάνεται μέσα στην τρύπα που είχε ανοίξει.

Όσο και αν φαίνεται περίεργο η 58χρόνη αεροσυνοδός με την 37χρόνη εμπειρία στους αιθέρες ήταν το μόνο άτομο που έχασε την ζωή του στο συγκεκριμένο δυστύχημα. Παρ’όλες τις έρευνες, το σώμα της, η κάτι από αυτή δεν βρέθηκε ποτέ.

Το Boeing πήγαινε μια αριστερά, μία δεξιά και απότομα καθοδικά. Ο Frank Rizzo που εκείνη την ώρα επέστρεφε από το μεσημεριανό του γεύμα στο Μάουι και έβλεπε το αεροπλάνο από το παρμπρίζ του αυτοκινήτου ανέφερε ότι δεν έμοιαζε με επιβατηγό, αλλά για κάποιο cargo που είχε τις πόρτες του ανοιχτές.

Η πτήση – θαύμα και η προσγείωση που έσωσε την ζωή στους επιβαίνοντες

Την ίδια ώρα που οι επιβάτες προσεύχονταν και έψελναν ομαδικά ύμνους, καθώς δέχονταν επίθεση από διάφορα αντικείμενα που εκσφενδονίζονταν από τα ντουλάπια που είχαν ανοίξει, στο πιλοτήριο το τιμόνι κρατούσε η 36χρονη συγκυβερνήτρια Madeline “Mimi” Tompkins.

Ανεπανάληπτη πτήση: Το αεροπλάνο που άνοιξε στα δυο στον αέρα και από τους 95 επιβαίνοντες επέζησαν οι 94

Αν και η ίδια είχε σημαντική εμπειρία με 8.000 ώρες πτήσης από τις οποίες οι 3.500 στο συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους, ο 44χρόνος κυβερνήτης Robert Schornstheimer ήταν αυτός που ανέλαβε δράση για την αναγκαστική προσγείωση. Μπορεί να μην είχε πολύ περισσότερες ώρες στο ενεργητικό του (8.500) είχε όμως σχεδόν διπλάσια πείρα στα Boeing 737 (6.700 ώρες) από την συνάδελφο του.

Πλέον και οι δύο μπορούσαν να δουν απευθείας τι συνέβαινε στον χώρο των επιβατών καθώς και η πόρτα του πιλοτηρίου είχε αποκολληθεί.

Μιας και υπό τις παρούσες συνθήκες το αεροσκάφος δεν ήταν σίγουρο αν θα έφτανε ποτέ στην Χονολουλού ο πιλότος πήρε την απόφαση να το προσγειώσει στο κοντινότερο αεροδρόμιο που δεν ήταν άλλο από το αεροδρόμιο Καχουλούι στο Μάουι.

Με παροιμιώδη ψυχραιμία, όπως ακούγεται και στο ηχητικό ντοκουμέντο, η συγκυβερνήτης ζητάει από το πύργο ελέγχου την άδεια για την αναγκαστική προσγείωση την οποία και πραγματοποίησε 13 λεπτά αργότερα.

Ανεπανάληπτη πτήση: Το αεροπλάνο που άνοιξε στα δυο στον αέρα και από τους 95 επιβαίνοντες επέζησαν οι 94

Μπορεί οι 94 επιβαίνοντες στην πτήση – θαύμα να σώθηκαν, ωστόσο υπήρχαν 8 βαριά τραυματίες

Οι φουσκωτές τσουλήθρες άνοιξαν και οι επιβάτες, αυτοί που τουλάχιστον μπορούσαν να κινηθούν – καθώς υπήρχαν και 8 βαριά τραυματίες – κυλούσαν γρήγορα έξω από το αεροσκάφος για να πατήσουν ξανά σε έδαφος για να επιβεβαιώσουν ότι γίνονται ακόμη και στις ημέρες μας θαύματα.

Δεν ήταν λίγοι οι επιζώντε