Μπόρις Τζόνσον κατά Πούτιν: “Ο Πούτιν εισέβαλε διότι φοβάται το ουκρανικό μοντέλο ελευθερίας”

by Τόνια Τζαφέρη

Μπόρις Τζόνσον: Μίλησε ανοιχτά για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Για τον Ρώσο Πρόεδρο μίλησε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας και σίγουρα τα όσα θα ακούσει ο Πούτιν δεν θα του αρέσουν καθόλου…

Ολομέτωπη επίθεση κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν εξαπέλυσε σήμερα ο Μπόρις Τζόνσον, υποστηρίζοντας ότι ο πραγματικός λόγος για την εισβολή ήταν πως φοβόταν το ενδεχόμενο εξέγερσης στη Ρωσία «Δεν πίστευε στα αλήθεια ότι η Ουκρανία θα εντασσόταν στο ΝΑΤΟ κάποια στιγμή σύντομα, γνώριζε απολύτως καλά ότι δεν υπήρχε σχέδιο να μπουν πύραυλοι στο ουκρανικό έδαφος.

Μπόρις Τζόνσον κατά Πούτιν: “Ο Πούτιν εισέβαλε διότι φοβάται το ουκρανικό μοντέλο ελευθερίας”

Δεν πίστευε στα αλήθεια τις ημι-αποκρυφιστικές κοτσάνες για την προέλευση του ρωσικού λαού», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΙ στη Βρετανία, Θανάση Γκαβό. «νομίζω ότι φοβόταν την Ουκρανία για έναν εντελώς διαφορετικό λόγο. Φοβόταν την ελευθερία της ενημέρωσης, τις ελεύθερες εκλογές. Κάθε χρόνο που η Ουκρανία προόδευε, όχι πάντα εύκολα, προς την ελευθερία και τη δημοκρατία και τις ανοιχτές αγορές, φοβόταν το ουκρανικό παράδειγμα και φοβόταν την έμμεση αποδοκιμασία προς τον ίδιο.

Περισσότερες δημόσιες δηλώσεις από τον Μπόρις Τζόνσον για τον Πούτιν και την Ρωσία

Διότι στη Ρωσία του Πούτιν μπαίνεις φυλακή για 15 χρόνια απλώς και μόνο αν ονομάσεις την εισβολή ως εισβολή και αν κατέβεις εναντίον του σε εκλογές δηλητηριάζεσαι ή πυροβολείσαι. Είναι ακριβώς επειδή η Ουκρανία και η Ρωσία είναι τόσο ιστορικά κοντά που έχει τρομοκρατηθεί για τις επιπτώσεις του ουκρανικού μοντέλου στον ίδιο και στη Ρωσία», τόνισε.

Μπόρις Τζόνσον κατά Πούτιν: “Ο Πούτιν εισέβαλε διότι φοβάται το ουκρανικό μοντέλο ελευθερίας”

Σε περίπτωση νίκης της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα έχει βλέψεις και για τη Γεωργία και τη Μολδαβία. «Θα σημάνει την αρχή μιας νέας εποχής εκφοβισμού στην Ανατολική Ευρώπη, από τη Βαλτική ως τη Μαύρη Θάλασσα», τόνισε ο Μπόρις Τζόνσον. Μια νίκη του Πούτιν, συμπλήρωσε, θα έδινε το πράσινο φως σε άλλους αυταρχικούς ηγέτες, κάτι που καθιστά την εισβολή στην Ουκρανία «σημείο καμπής» για τον κόσμο: «Είναι μια στιγμή επιλογής. Είναι μια επιλογή μεταξύ ελευθερίας και καταπίεσης».

Ο Τζόνσον κατηγόρησε επίσης τον Πούτιν για «έπαρση»

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, αφήνοντας αιχμές κατά άλλων ηγετών, είπε ότι «μια ομαλοποίηση των σχέσεων με τον Πούτιν μετά από την εισβολή, όπως κάναμε το 2014, θα ήταν η επανάληψη ακριβώς του ίδιου λάθους». Λίγο νωρίτερα από το ίδιο βήμα ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Μπεν Γουάλας είχε τονίσει πως με τις απειλές του ο Ρώσος πρόεδρος έχει καταστήσει σαφές πως συνιστά κίνδυνο «για όλους μας». Κατηγόρησε επίσης τον Πούτιν για «έπαρση», σημειώνοντας ότι αυτή ευθύνεται ευθέως για τις απώλειες των ρωσικών δυνάμεων και για τη φθορά τους.

«Στο Κρεμλίνο υπέθεσαν ότι οι Ουκρανοί δε θα πολεμούσαν. Έκαναν λάθος. Στο Κρεμλίνο υπέθεσαν ότι ο στρατός τους είναι ανίκητος. Έκαναν λάθος. Υπέθεσαν ότι η διεθνής κοινότητα θα θρυμματιζόταν. Και αποδείχθηκαν λάθος», είπε ο Γουάλας.

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν