Χαράλαμπος Μπλιώνας: 35χρόνια από τη δολοφονία του – Η μέρα που «μάτωσε» το Αλκαζάρ

Χαράλαμπος Μπλιώνας: Ο άνθρωπος που άφησε την τελευταία του πνοή σε κερκίδες

Συγκλονιστική και παράλληλα τραγική είναι η υπόθεση του Χαράλαμπου Μπλιωνά, ο οποίος έχασε την ζωή του σε στάδιο κατα την διάρκεια αγώνα.

Ήταν 26 Οκτωβρίου του 1986 όταν ο Χαράλαμπος Μπλιώνας άφηνε την τελευταία του πνοή στις κερκίδες του Αλκαζάρ. Ο 29χρονος τότε καθηγητής από το Λουτρό Ελασσόνας ζούσε και εργαζόταν στην Αθήνα και είχε επισκεφθεί το στάδιο προκειμένου να παρακολουθήσει την αναμέτρηση της Λάρισας με τον ΠΑΟΚ.

Όλα έγιναν όταν ένας νεαρός οπαδός του ΠΑΟΚ, εκτόξευσε φωτοβολίδα και εκείνη χτύπησε στα πλαϊνά κιγκλιδώματα του γηπέδου και καρφώθηκε στον λαιμό του Χαράλαμπου Μπλιώνα.

Ο νεαρός καθηγητής από την Ελασσόνα, εκείνες τις ημέρες είχε έρθει για να δει τους δικούς του, όμως δεν πρόλαβε το λεωφορείο που ήθελε από Λάρισα για Αθήνα κι έτσι είχε ελεύθερο χρόνο. Έψαχνε τρόπο να περάσει την ώρα του και αποφάσισε να πάει στο γήπεδο να δει το ΑΕΛ – ΠΑΟΚ, παρά το γεγονός πως δεν ήταν φανατικός φίλος του αθλήματος.

Ο 29χρονος πήρε εισιτήριο για τη Θύρα 1 του Αλκαζάρ και θεωρείτο ως η πιο ήσυχη γωνιά του γηπέδου.

Μια από τις φωτοβολίδες που πέταξαν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ από απόσταση περίπου 100 μέτρων διέσχισε σχεδόν όλο το γήπεδο, χτύπησε στα κάγκελα της θύρας, εξοστρακίστηκε, άλλαξε πορεία και καρφώθηκε στον λαιμό του Μπλιώνα, κόβοντάς του την καρωτίδα.

Αμέσως ο κόσμος σκέπασε το σώμα του άτυχου Λαρισαίου με παλτό και μπουφάν για να σβήσουν τη φωτιά που είχαν πάρει τα ρούχα του. Κάποιες πηγές αναφέρουν πως ανάμεσα στους φιλάθλους της ΑΕΛ ήταν τυχαία και δυο γιατροί που έσπευσαν να βοηθήσουν, ωστόσο, δεν τα κατάφεραν.

Ο Χαράλαμπος Μπλιώνας, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Λάρισας, πάνω στην καρότσα ενός αγροτικού

Στο νοσοκομείο απλά διαπιστώθηκε ο θάνατος του. Την ίδια στιγμή, με άλλο αυτοκίνητο μεταφέρθηκε στο Κρατικό Νοσοκομείο Λάρισας, άλλος φίλαθλος που έπαθε καρδιακή προσβολή, όταν αντίκρισε τον βαριά τραυματισμένο νέο.

Ο αδερφός του θύματος, πληροφορήθηκε το τραγικό συμβάν που είχε «χτυπήσει» την οικογένειά του, από ένα φορητό ραδιοφωνάκι, τη στιγμή που μάζευε βαμβάκια από το χωράφι στο οποίο εργαζόταν.

Όταν έφτασε στο πατρικό του σπίτι, η μητέρα τους είχε ήδη ενημερωθεί από συγγενικό πρόσωπο, ενώ οι στιγμές που ακολούθησαν ήταν τραγικές.

Ο τότε αστυνομικός υποδιευθυντής ασφαλείας έδωσε εντολή στους άνδρες της Αστυνομίας να παρακολουθούν στενά τους οπαδούς του ΠΑΟΚ και παρακολουθούν κάθε αλλαγή θέσης, μια και πίστευε πως ο δράστης, θέλοντας να θολώσει τα ίχνη του δεν θα καθόταν σ’ ένα σημείο.

Παράλληλα, έδωσε εντολή σε τοπικό φωτογράφο να τραβήξει καρέ καρέ όλες τις κινήσεις στην εξέδρα των φιλοξενούμενων.

Περισσότερα για την υπόθεση θανάτου του Χαράλαμπου Μπλιώνα

Το σκεπτικό του αστυνομικού υποδιευθυντή ασφαλείας αποδείχθηκε ευφυές, καθώς μόλις τα αρνητικά εμφανίστηκαν, παρατηρήθηκε πως ένας νεαρός με μπουφάν έντονου χρώματος άλλαζε συνέχεια θέσεις.

Κατά την αποχώρηση των οπαδών από το γήπεδο, ο νεαρός, μαζί με άλλους 9 που ήταν δίπλα του, συνελήφθηκαν και μεταφέρθηκαν στο αστυνομικό τμήμα, προκειμένου να δώσουν καταθέσεις. Ένας εξ αυτών, υπέδειξε τον 20 ετών τότε δράστη.

Μάλιστα στις 2 τα ξημερώματα της Δευτέρας 27 Οκτωβρίου σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του, βρέθηκαν φωτοβολίδες ίδιες με αυτή που είχε σκοτώσει τον Μπλιώνα, μια και ο πατέρας του ήταν ψαράς.

Στην πρώτη του κατάθεση, αποδέχθηκε τις κατηγορίες, αναφέροντας: «Ήταν ατύχημα. Προσπάθησα να τραβήξω το σχοινάκι, αλλά έμπλεξε. Την έστρεψα λίγο πλάγια και εμπρός αλλά εκείνη τη στιγμή ενεργοποιήθηκε», όμως, λίγο αργότερα άλλαξε την κατάθεσή του, έπειτα από υπόδειξη των συνηγόρων.

Το δικαστήριο δεν πείστηκε για την αθωότητά του και τον καταδίκασε σε 8 χρόνια κάθειρξη. Ο δράστης αποφυλακίστηκε από τον Βόλο το 1991 έχοντας δείξει καλή διαγωγή.

Related posts

Mandisa: Πέθανε σε ηλικία 47 ετών η βραβευμένη με Grammy τραγουδίστρια – Βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της

Βαρύ πένθος για την Ελένη Βιτάλη: Έφυγε από τη ζωή ο αδερφός της – Τα σπαρακτικά λόγια της

Χωρισμός “βομβα” μετά από 14 χρόνια γάμου στην οικογένεια Γλύξμπουργκ