Δέκα συμβουλές για να κάνετε οικονομία στη βενζίνη και να γλιτώσετε χρήματα από το πορτοφόλι σας

by Τόνια Τζαφέρη
Δέκα συμβουλές για να κάνετε οικονομία στη βενζίνη και να γλιτώσετε χρήματα από το πορτοφόλι σας

Βενζίνη: Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για καλύτερη οικονομία

Στις πιο υψηλές τιμές της ιστορίας είναι η βενζίνη εξαιτίας πολλών παραγόντων και κυρίως λόγο του πολέμου στην Ουκρανία, με τους οδηγούς να είναι απελπισμένοι για τα έξοδα που έχουν να αντιμετωπίσουν. Ωστόσο υπάρχουν κάποια μικρά βήματα, που ίσως σε βοηθήσουν να δεις διαφορά.

Η οικονομία στη βενζίνη χρειάζεται περισσότερο από ποτέ, αυτή την περίοδο, καθώς η τιμή της έχει φτάσει στα ύψη.

Οι οδηγοί οχημάτων αντιλαμβάνονται ότι πλέον οι μετακινήσεις και τα οδικά ταξίδια θα κοστίζουν περισσότερο, ενώ οι υποψήφιοι αγοραστές αυτοκινήτων θα πρέπει να δίνουν προτεραιότητα στην οικονομία καυσίμου.

Δέκα συμβουλές για να κάνετε οικονομία στη βενζίνη και να γλιτώσετε χρήματα από το πορτοφόλι σας

Ήρθε η κατάλληλη περίοδος, ν’ ακολουθήσουμε στρατηγικές και τεχνικές οδήγησης, για να μεγιστοποιήσουμε την οικονομία καυσίμου κατά την οδήγηση και παράλληλα να γλιτώσουμε όσο γίνεται περισσότερα χρήματα από το πορτοφόλι μας.

Οι δοκιμασμένες λύσεις από ειδικούς για εξοικονόμηση βενζίνης

Οι ειδικοί του ιστότοπου consumerreports, συγκέντρωσαν δέκα συμβουλές και δοκιμασμένες λύσεις, ώστε να βοηθήσουν τους οδηγούς να κάνουν οικονομία στη βενζίνη.

1. Διατηρήστε τουλάχιστον μισό τη δεξαμενή καυσίμων κατά τη διάρκεια των κρύων χειμερινών μηνών, καθώς και όταν υπάρχει κίνδυνος ελλείψεων, π.χ. στην παράδοση της βενζίνης ή όταν επίκειται μεγάλη κακοκαιρία ή τυφώνας. Αυτή η συμβουλή ισχύει επίσης για τα οδικά ταξίδια διακοπών, όταν υπάρχει μποτιλιάρισμα στους δρόμους ή ακόμη και όταν τα αυτοκίνητα κινούνται αργά. Έχοντας άφθονο καύσιμο στο όχημά σας, μπορείτε να αποφύγετε το άγχος και να έχετε περισσότερη ευελιξία σχετικά με το πότε και πού γεμίζετε.

2. Συγκρίνετε online την τιμή σε πρατήρια βενζίνης. Υπάρχουν διαθέσιμες εφαρμογές και ιστότοποι που δείξουν τις τοπικές τιμές βενζίνης.

3. Αν μπορείτε να καθυστερήσετε τις δουλειές ή άλλες δραστηριότητες, θα διατηρήσετε τη βενζίνη που αγοράσατε και θα μειώσετε τη συνολική κατανάλωση και συνεπώς θα κάνετε οικονομία στη βενζίνη.

4. Να τηρείτε τα όρια ταχύτητας και να οδηγείτε ομαλά. Οι συνήθειές σας στο τιμόνι μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην οικονομία καυσίμου.

5. Αποφύγετε να επιταχύνετε ή να φρενάρετε απότομα. Διατηρείστε την ταχύτητά σας. Όσο πιο δυνατά επιταχύνετε, τόσο περισσότερο καύσιμο καταναλώνετε. Το άσκοπο φρενάρισμα σπαταλάει τα καύσιμα που χρησιμοποιήσατε για να επιταχύνετε. Οδηγήστε ομαλά και προβλέψτε την κίνηση της κυκλοφορίας, συμβάλλοντας έτσι και στη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής του κινητήρα, των φρένων και των ελαστικών.

6. Δώστε προσοχή στην αεροδυναμική. Να αφαιρείτε τις σχάρες οροφής όταν δεν τις χρησιμοποιείτε. Σε ταχύτητες αυτοκινητόδρομου, περισσότερο από το 50% της ισχύος του κινητήρα πηγαίνει για την αντιμετώπιση της αεροδυναμικής αντίστασης. Μην το επιτείνετε αυτό μεταφέροντας περιττά πράγματα στην οροφή του αυτοκινήτου σας.

Ο στόχος είναι να τροφοδοτείτε το αυτοκίνητό σας με βενζίνη καλής ποιότητας όποτε είναι δυνατόν.

7. Αγοράστε βενζίνη καλής ποιότητας. Ο στόχος είναι να τροφοδοτείτε το αυτοκίνητό σας με βενζίνη καλής ποιότητας όποτε είναι δυνατόν.

8. Εξοικονομήστε χρήματα και παραλείψτε τη βενζίνη «Premium», εκτός αν δεν έχετε άλλη επιλογή. Αυτό μπορείτε να το δείτε στο πορτάκι του ρεζερβουάρ. Σε πολλά αυτοκίνητα αναγράφεται ότι «συνιστάται», κάτι που σημαίνει ότι είναι προαιρετικό.

Δέκα συμβουλές για να κάνετε οικονομία στη βενζίνη και να γλιτώσετε χρήματα από το πορτοφόλι σας

9. Ελέγξτε την πίεση των ελαστικών. Τα ελαστικά χάνουν περίπου 1 psi το μήνα. Εάν έχετε ελαστικά με χαμηλότερη πίεση από αυτή που συνιστάται, μπορεί να επηρεάσει την απόδοση, τη μακροζωία των ελαστικών και την οικονομία στη βενζίνη.

10. Η χρήση του κλιματιστικού του αυτοκινήτου επιδρά στην κατανάλωση καυσίμου. Σε ήπιες καιρικές συνθήκες, μπορείτε να τα καταφέρετε χωρίς το air condition, ακόμα και αν ανοίξετε τα παράθυρα, αυτό θα δώσει μια σταδιακή εξοικονόμηση στο καύσιμο.

Όταν όμως κάνει πολύ ζέστη, μπορείτε να έχετε το κλιματιστικό ανοιχτό, ώστε να δροσίζει την καμπίνα του αυτοκινήτου και να μειώνει την υγρασία στο εσωτερικό. Αυτή είναι μια σοφή συμβουλή που σας επιτρέπει να ταξιδεύετε άνετα, αλλά και να είστε σε εγρήγορση κατά την οδήγηση.