Δεν μπορούσαν να δεχτούν τον θάνατο του και κρατούσαν τον γιο τους νεκρό στο σπίτι – Παγκράτι 1997

by Τόνια Τζαφέρη

Παγκράτι 1997: Το διαμέρισμα που συγκλόνισε την χώρα

Είναι από τις ειδήσεις που θα μπορούσαν να έχουν γίνει ταινία τρόμου είτε από εκείνες τις ιστορίες που ποτέ δεν θα ήθελες να ακούσεις…

Δεν μπορούσαν να δεχτούν τον θάνατο του και κρατούσαν τον γιο τους νεκρό στο σπίτι – Παγκράτι 1997

Τον Μάιο του 1997, η είδηση για τον θάνατο ενός 17χρονου στο Παγκράτι συγκλόνισε την αθηναϊκή κοινωνία. Όχι επειδή είχε πέσει θύμα εγκληματικής ενέργειας, αλλά επειδή οι γονείς του κρατούσαν το πτώμα του, στο σπίτι τους, για 15 ολόκληρες ημέρες. Το τραγικό γεγονός αποκάλυψε η Αστυνομία, όταν ύστερα από παράπονα των γειτόνων για έντονη δυσοσμία, εκδόθηκε εισαγγελικό ένταλμα για έρευνα στο διαμέρισμα της οικογένειας.

Οι γονείς και η 19χρονη κόρη τους και αδερφή του νεκρού, οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα και μετά την κατάθεσή τους πήγαν να διανυκτερεύσουν σε φιλικό σπίτι. Επέστρεψαν το επόμενο πρωί και παρέμειναν κλεισμένοι.

Το διαμέρισμα ήταν βυθισμένο στην απόλυτη σιωπή. Δεν ακούστηκε θρήνος ούτε καν κάποιο κλάμα για το χαμένο παλικάρι”, έγραφε το ρεπορτάζ της εφημερίδας “ΤΑ ΝΕΑ”. Όταν το δημοσιογραφικό συνεργείο χτύπησε την πόρτα της οικογένειας, η μητέρα απάντησε κοφτά, “Δεν έχω να πω τίποτα. Αφήστε με ήσυχη”. Και έκλεισε την πόρτα.

Περισσότερες πληροφορίες για την συγκλονιστική υπόθεση του 1997 στο Παγκράτι

Όπως αποκάλυψαν οι έρευνες των αρμόδιων αρχών, η οικογένεια κρατούσε το νεκρό σώμα του μονάκριβου γιου της, όχι για να κρύψει κάποιο αποτρόπαιο έγκλημα αλλά επειδή “δεν μπορούσε να αποδεχτεί την τραγική απώλεια του παιδιού”. “Ο Νίκος έλιωνε μέρα με την ημέρα και η οικογένεια έκλεινε τα μάτια στην αλήθεια”, έγραφαν δημοσιεύματα της εποχής. Βέβαια, οι ένοικοι της πολυκατοικίας συνέχιζαν να σχολιάζουν την αλλόκοτη συμπεριφορά της οικογένειας. Μία γειτόνισσα δήλωσε: “Είδα τη μητέρα το πρωί. Δεν φαινόταν να την απασχολεί τίποτα. Δεν έδειχνε ανήσυχη. Σαν όλα να κυλούσαν κανονικά. Όταν ρώτησα “τι κάνετε;”, μου είπε, “Δόξα τω Θεώ. Καλά είμαστε”.

Είναι πολύ κλειστοί χαρακτήρες. Με τους άλλους ένοικους της πολυκατοικίας δεν είχαν ποτέ επαφές. Τους κρατούσαν πάντα όλους σε απόσταση”.

Η συγκλονιστική εξέταση από την ιατροδικαστή για τον νεαρό νεκρό στο Παγκράτι

Η ιατροδικαστής Σουλτάνα Μαριανού που ανέλαβε τη νεκροτομή του 17χρονου ήταν συγκλονισμένη, καθώς ήταν εκείνη που επιβεβαίωσε πως το πτώμα βρισκόταν τουλάχιστον 15 ημέρες εντός του διαμερίσματος. Εξήγησε πως λόγω της προχωρημένης σήψης δεν ήταν δυνατόν να διαπιστωθεί η ακριβής αιτία του θανάτου του. Το πιθανότερο και επικρατέστερο σενάριο, όμως, ήταν ότι νικήθηκε από τον καρκίνο. “Το παιδί ήταν πάρα πολύ αδύνατο και τα μαλλιά του είχαν πέσει. Προφανώς από τις χημειοθεραπείες”.

Αυτό που της έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση ήταν ότι ενώ το σώμα του ήταν σε πλήρη αποσύνθεση, τα χαρακτηριστικά του προσώπου του δεν είχαν υποστεί μεγάλη αλλοίωση, πιθανότατα λόγω των θεραπειών με βότανα. Την επόμενη ημέρα έγινε η κηδεία του 17χρονου Νίκου στο Νεκροταφείο Ζωγράφου. Το στεφάνι των γονέων και της αδερφής του έγραφε “οι καλοί πεθαίνουν νέοι Νίκο”. Λίγο πριν το χώμα σκεπάσει το άσπρο φέρετρο, “άφησαν τον πόνο τους να ξεσπάσει. Αγκαλιασμένες, μητέρα και κόρη, ξέσπασαν σε λυγμούς”.

Οι συμμαθητές του από το Μουσικό Γυμνάσιο Παλλήνης ήταν επίσης παρόντες, κρατώντας ένα κόκκινο τριαντάφυλλο για το τελευταίο αντίο.

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν