Δεν είχαμε ιδέα: Η άγνωστη καταγωγή του Δημήτρη Παπαμιχαήλ για την οποία ήταν περήφανος

Δημήτρης Παπαμιχαήλ: Λίγοι γνώριζαν τον τόπο καταγωγής του

Πρόκειται για τον ηθοποιό ο οποίος άφησε εποχή στον ελληνικό κινηματογράφο και μάλιστα αγαπήθηκε περισσότερο από τον καθένα στην εποχή του. Ταλαντούχος ηθοποιός, πρωταγωνιστής, γόης, λατρεμένος στο κοινό… ο λόγος για τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, που πρωταγωνίστησε σε πολλές ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου και έκλεψες τις καρδιές χιλιάδων γυναικών. 

Ποια είναι όμως η καταγωγή του Δημήτρη Παπαμιχαήλ; Γνωρίζετε; 

Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, γεννήθηκε στον Πειραιά. Οι γονείς του κατάγονταν από το Κρανίδι, μία κωμόπολη του Νομού Αργολίδας όπου έζησε για περίπου δύο χρόνια. 

Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ από τα εφηβικά του χρόνια είχε αποφασίσει ότι ήθελε να ασχοληθεί με το θέατρο.

Οι γονείς του ήθελαν να σπουδάσει υφαντουργία καθώς είχε κερδίσει μια υποτροφία στην Αγγλία. Ωστόσο, το 1952 έδωσε κρυφά εισαγωγικές εξετάσεις στο Εθνικό Θέατρο και τελικά πέρασε. Αυτή του η κίνηση όμως προκάλεσε την αντίδραση του πατέρα του, ο οποίος τελικά συμφώνησε.

Αξιοθαύμαστο γεγονός αποτελεί ότι ο Παπαμιχαήλ, έφτανε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου με τα πόδια από τον Πειραιά. Στη Σχολή του Εθνικού, γνώρισε και την Αλίκη Βουγιουκλάκη, μελλοντική σύζυγο και συνεργάτη του. Αποφοίτησε από το Εθνικό με βαθμό “Άριστα”. Ο πρώτος του ρόλος ήταν στο Γλάρο του Τσέχωφ και ακολούθησε ο ρόλος του Πολύδωρου στην Εκάβη του Ευριπίδη το 1955.

Στη συνέχεια, συνεργάστηκε με το Θέατρο Τέχνης και από το 1962 συγκρότησε δικό του θίασο στο ελεύθερο θέατρο. Έπαιξε δίπλα στους: Κυβέλη, Κατίνα Παξινού, Άννα Συνοδινού, Αντιγόνη Βαλάκου και Αλέξη Μινωτή. Τιμήθηκε με το Βραβείο Κοτοπούλη το 1957.

Περισσότερα για τον θρυλικό ηθοποιό Δημήτρη Παπαμιχαήλ

Επίσης συμμετείχε σε μεγάλες παραγωγές του ελληνικού κινηματογράφου, όπως το Ποτέ την Κυριακή (1960) και Τα κόκκινα φανάρια (1963) ενώ ταινία σταθμός στην σταδιοδρομία του ήταν η ταινία Παπαφλέσσας (1971), που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες υπερπαραγωγές του ελληνικού κινηματογράφου, η οποία κόστισε 12.009.000 δραχμές.

Από το 1964 και για δέκα ολόκληρα χρόνια πρωταγωνίστησε στο θέατρο ως συνθιασάρχης με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, αλλά και σε δεκάδες ταινίες ως ζευγάρι, στον κινηματογράφο αλλά και στη ζωή.

Υπήρξε πρωταγωνιστής στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) και πρόεδρος του συλλόγου ηθοποιών βορείου Ελλάδος.

Related posts

Πασίγνωστος Έλληνας παντρεύεται τον σύντροφο του με κουμπάρα την Ελένη Φουρέιρα

Άγιος Παΐσιος: Έρχεται τη Μεγάλη Εβδομάδα: Οι ώρες και το κανάλι προβολής

Επικό «στραβοπάτημα» και τούμπα για το Ρομπότ Σοφία στη ΔΕΘ