Δέσποινα Στυλιανοπούλου: Τα χρέη, η συνεργασία με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και το μεγάλο απωθημένο

by Τόνια Τζαφέρη

Δέσποινα Στυλιανοπούλου: Όσα δεν γνωρίζαμε για την ζωή της ηθοποιού

Την έχουμε δει να πρωταγωνιστεί σε πολλές ελληνικές ταινίες του κινηματογράφου και μάλιστα δίπλα σε ονόματα όπως αυτό της Αλίκης Βουγιουκλάκη.

Το 1937 στη Μεσσήνη γεννήθηκε, η Δέσποινα Στυλιανοπούλου. Πρόκειται για την ηθοποιό που έπαιζε πάντα σε δεύτερους ρόλους και είχε εμπεδώσει την περσόνα της υπηρέτριας, με τις ελληνικούρες και το χωριάτικο ταμπεραμέντο. Σπούδασε φωνητική στο Ελληνικό Ωδείο και θέατρο στη Δραματική Σχολή Δημήτρη Ροντήρη, απ’ την οποία και αποφοίτησε το 1959.

Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον κινηματογράφο το 1960, στην ταινία «Ξένος της νύχτας» και έκτοτε καθιερώθηκε σε ρόλους κωμικούς.
Ο πλέον συνηθισμένος ρόλος της ήταν αυτός της επαρχιώτισσας οικιακής βοηθού που πετούσε συνέχεια «μαργαριτάρια».

Δέσποινα Στυλιανοπούλου: Τα χρέη, η συνεργασία με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και το μεγάλο απωθημένο

Η επιτυχημένη καριέρα της Δέσποινας Στυλιανοπούλου στην υποκριτική

Διακρίθηκε, ωστόσο, για τον καλό της χαρακτήρα και άφησε εποχή στον ελληνικό κινηματογράφο, η Δέσποινα Στυλιανοπούλου, η οποία είναι μια μεγάλη αξιοσέβαστη κυρία. Όπως έχει πει σε ερώτηση δημοσιογράφου δεν φοβάται τον θάνατο. Μάλιστα, είχε πει:  «Είναι μια διαδικασία που θα έρθει για όλους μας. Ο,τι ζει, πεθαίνει. Απλά θέλω να αφήσω πίσω μου ένα καλό όνομα και ο κόσμος να χαίρεται όταν βλέπει τις ταινίες που παίζω».

«Εάν δεν έκανα το ρόλο της υπηρέτριας θα ήμουν δυστυχισμένη. Εγώ τον επέλεξα στην πρώτη μου ταινία. Ήθελαν να κάνω μια σέξι σταρ, με βάλανε σε ένα κρεβάτι και μου λένε… γδύσου. Τι να κάνω, λέω… Να γδυθώ; Σηκώθηκα, ντύθηκα κι έφυγα. Και τους λέω ότι θέλω να κάνω το ρόλο της υπηρέτριας. Ήμουν φοιτήτρια της Νομικής σχολής και αριστούχος της δραματικής σχολής», είχε πει η Δέσποινα Στυλιανοπούλου.

Έχω καταπληκτικά ανίψια, που πλέον δεν με νοιάζει είχε πει σε άλλη της συνέντευξη όταν ερωτήθηκε γιατί δεν παντρεύτηκε και δεν έκανε παιδιά.. Όλα αυτά είναι στις σκέψεις μας, αλλά είμαι γεμάτη από τη ζωή που έζησα. Ζω με τις αναμνήσεις μου και εύχομαι κάθε φορά να ζήσουν τόσες χαρές και άλλοι, νεότεροι συνάδελφοί μου.

Δέσποινα Στυλιανοπούλου: Τα χρέη, η συνεργασία με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και το μεγάλο απωθημένο

Περισσότερες δηλώσεις από την Δέσποινα Στυλιανοπούλου

Έρχεται κάποιος παραγωγός Γερμανός και μου κάνει μια πρόταση, αν θέλω να πάω στη Γερμανία με δικό μου θίασο. Τελειώνοντας η τουρνέ στη Γερμανία, πήρα 2,5 εκατομμύρια δραχμές και τότε χτιζόταν αυτή η πολυκατοικία και πήρα αυτό το σπίτι, για αυτό υπάρχει.», είχε πει η ηθοποιός σχετικά με το σπίτι που έχει αποκτήσει αποκλειστικά και μόνο από τη δουλειά της.

Δούλευα στο θέατρο, στον κινηματογράφο και έκανα και ραδιόφωνο. Θα μπορούσα να είχα δει περισσότερο την προσωπική μου ζωή, όμως νομίζω ότι ήμουν γεννημένη θεατρίνα. Μου άρεσε τόσο πολύ να κάνω τον κόσμο να γελάει και να με χειροκροτεί που πήγαινα σπίτι μετά την παράσταση και ονειρευόμουν ότι ήμουν ακόμα στη σκηνή. Τέτοια πώρωση είχε πει η Δέσποινα Στυλιανοπούλου.

«Η Αλίκη Βουγιουκλάκη με φώναζε ψιψίνα, έτσι της ήρθε με μια μέρα πάνω στη σκηνή. Η Αλίκη με τον Δημήτρη δεν χώρισαν ποτέ. Η τελευταία στιγμή που την είδε ζωντανή ο Δημήτρης ήταν στο Ιατρικό Κέντρο. Ίσως, όμως, αυτό δεν άκουσε ο Δημήτρης που δυστυχώς άκουσα εγώ την τελευταία της λέξη. Μου είπε “Ψιψίνα, θέλω να με πας στο Θεολόγο”», είχε πει η Δέσποινα Στυλιανοπούλου.

Δέσποινα Στυλιανοπούλου: Τα χρέη, η συνεργασία με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και το μεγάλο απωθημένο

Τι είχε πει η Δέσποινα Στυλιανοπούλου για τον θάνατο της Βουγιουκλάκη

Τη συντάραξε ο θάνατός της Αλίκης. «Κάθε βράδυ πήγαινα στο Ιατρικό Κέντρο. Στ’ αυτιά μου ηχεί ακόμα η κραυγή με τα τελευταία της λόγια στον γιατρό: «Θέλω να ζήσω». Ήμουν ακριβώς έξω απ’ την πόρτα της όταν την άκουσα. Εκείνες τις στιγμές που περιμέναμε όλοι μήπως γίνει καλά, εγώ σκεφτόμουν πως θα έγραφα ολόκληρο βιβλίο με τη ζωή μου δίπλα της.

Η κυρία Στυλιανοπούλου, το 2017 με δάκρυα στα μάτια είχε αποκαλύψει πως της έκοψαν την τιμητική σύνταξη και παράλληλα της ζητούν να επιστρέψει στο κράτος 12 χιλιάδες ευρώ.

«Προχθές παίρνω έναν φάκελο από το υπουργείο Οικονομικών και διαβάζω μέσα ότι μου κόβεται η τιμητική σύνταξη. Και όχι μόνο ότι μου κόβεται, που έπαιρνα 450 ευρώ, αλλά οφείλω στο κράτος και 12.000 ευρώ, διότι από το 2014 έπαιρνα περισσότερα χρήματα και αυτά πρέπει να τα επιστρέψω», είχε πει.
Και είχε διερωτηθεί: «Ποιος άνθρωπος μπορεί να ζήσει με 450 ευρώ αυτή τη στιγμή όταν έχει κάποια ηλικία, έχει ανάγκη από έναν άνθρωπο να την κατεβάσει κάτω αν δεν μπορεί να περπατήσει και έχει ανάγκη να πάρει ορισμένα φάρμακα για να περπατήσει;».

Δέσποινα Στυλιανοπούλου: Τα χρέη, η συνεργασία με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και το μεγάλο απωθημένο

Τέλος, απηύθυνε έκκληση προς την κυβέρνηση: «Σας παρακαλώ πάρα πολύ, όχι για μένα, αλλά για τους συναδέλφους μου, γιατί εγώ έχω αυτό το σπίτι και κάθομαι. Και φαγητό να μην έχω, μπορώ να ζήσω με νερό, αλλά οι συνάδελφοι που δεν έχουν να πληρώσουν το ενοίκιο, παρακαλώ, εκλιπαρώ την κυβέρνηση να μας επιστρέψει τις συντάξεις, που οι συντάξεις αυτές γράφουν κάτω “αίμα”» είχε πει με πόνο ψυχής.

Σχολιάστε.

Ίσως σας ενδιαφέρουν