Δύσκολη νύχτα για τον Δημήτρη Σταρόβα – Το νέο επεισόδιο υγείας που αποκαλύφθηκε

by Newsroom i-diakopes.gr
Δύσκολη νύχτα για τον Δημήτρη Σταρόβα – Το νέο επεισόδιο υγείας που αποκαλύφθηκε

Η Άννα Σταθάκη περιμένει ενημέρωση από τους θεράποντες ιατρούς.
Δύσκολη νύχτα πέρασε χθες ο Δημήτρης Σταρόβας, καθώς υπέστη επεισόδιο κολπικής μαρμαρυγής, όπως χαρακτηριστικά αποκάλυψε στο Happy Day η δημοσιογράφος Βιβή Μπουγιούρα.

«Πριν από λίγα λεπτά επικοινώνησα με τη σύντροφο του Δημήτρη Σταρόβα, την κυρία Άννα Σταθάκη, και μας ενημέρωσε ότι ο Δημήτρης Σταρόβας είχε ένα επεισόδιο κολπικής μαρμαρυγής αργά χθες το βράδυ και η νύχτα ήταν λιγάκι δύσκολη.

Όμως παραμένουν ψύχραιμοι και περιμένουν τους θεράποντες ιατρούς να τους ενημερώσουν σχετικά και εκείνη να ενημερώσει εμάς, προκειμένου να δώσουμε το σχετικό ρεπορτάζ», είπε η ρεπόρτερ Βιβή Μπουγιούρα.

Δύσκολη νύχτα για τον Δημήτρη Σταρόβα – Το νέο επεισόδιο υγείας που αποκαλύφθηκε
Τι είναι η κολπική μαρμαρυγή
Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια ανωμαλία στον καρδιακό ρυθμό (αρρυθμία). Πρόκειται για ένα γρήγορο ρυθμό χτυπήματος των άνω διαμερισμάτων της καρδιάς, των κόλπων. Είναι η πιο συχνή αρρυθμία της καρδιάς παγκοσμίως ενώ στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 100.000 άνθρωποι που έχουν την πάθηση.

Στη κολπική μαρμαρυγή, ο καρδιακός παλμός μπορεί να ξεπεράσει τους 150 χτύπους το λεπτό εν ώρα ανάπαυσης και μπορεί να διαρκέσει από μερικά λεπτά μέχρι πάνω από μια ώρα. Το πρόβλημα δεν είναι ασυνήθιστο. Παρότι λιγότερο από το 1% των ατόμων έχουν κολπική μαρμαρυγή στα 50 τους, στην ηλικία των 80 ετών το ποσοστό αυξάνεται σε 10%.

Όταν η κολπική μαρμαρυγή είναι μόνιμη η διάγνωση μπορεί να γίνει με ένα απλό καρδιογράφημα. Οι κυριότερες αιτίες της πάθησης είναι η προχωρημένη ηλικία και η υπέρταση. Για τη θεραπεία χρησιμοποιούνται αρκετά φάρμακα. Η διατροφή και η άσκηση σχετίζονται με την πρόληψη και αντιμετώπιση της πάθησης.

Πάντως, σε αντίθεση με την κοιλιακή μαρμαρυγή, η κολπική μαρμαρυγή δεν συνιστά άμεση απειλή για την ζωή. Αν και τα συμπτώματα μπορεί να τρομάξουν, πολλά άτομα ζουν για χρόνια με κολπική μαρμαρυγή χωρίς προβλήματα. Γι’ αυτό, οι γιατροί, μέχρι και τη δεκαετία του 1990 θεωρούσαν την κολπική μαρμαρυγή ως μια αθώα διαταραχή.

Δεν είναι όμως έτσι. Σήμερα είναι γνωστό ότι η χρόνια κολπική μαρμαρυγή μπορεί να προκαλέσει καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικό. Το 25% των εγκεφαλικών υπολογίζεται ότι έχουν αιτία την κολπική μαρμαρυγή και τους θρόμβους που αυτή προκαλεί.

Προτεινόμενα