Έλληνας δύο φορές άστεγος πούλησε την τεκίλα του 5,1 δισ. δολάρια

Στους κορυφαίους επιχειρηματίες του κόσμου ο Έλληνας Τζον

Είναι απίστευτο το πως κάποιοι άνθρωποι φτάνουν από το μηδέν, στις κορυφαίες λίστες των μεγαλύτερων περιοδικών του κόσμου, ως οι πιο επιτυχημένοι επιχειρηματίες. Μια τέτοια ιστορία ζωής είναι και αυτή του Έλληνα Τζον από την Καβάλα, ο οποίος κατάφερε να φτιάξει την δική του τεκίλα, η οποία έγινε ανάρπαστη και να του χαρίσει πολλά εκατομμύρια δολάρια, φήμη και επιτυχίες.

Με ρίζες από την Καβάλα ο Τζον Πολ Ντετζόρια θεωρείται από το Forbes ως ένα από τα 100 μεγαλύτερα επιχειρηματικά μυαλά στον κόσμο σήμερα.

Τι ακριβώς ήταν η τεκίλα 3 – 4 δεκαετίες πίσω; Το λαϊκό ποτό των Μεξικανών που έφτανε στις ΗΠΑ χύμα σε πλαστικά μπουκάλια, μία κατάσταση που θύμιζε πολύ το δικό μας τσίπουρο. Για τον John Paul DeJoria ήταν η βάση για το αγαπημένο του ποτό, την μαργαρίτα, που δεν αποχωρίζονταν ακόμη και όταν ήταν αδέκαρος.

Η ιστορία ζωής του Τζον από την Καβάλα

Την δεύτερη φορά που είχε μείνει άστεγος, όταν άφησε το σπίτι του και ζούσε μέρα νύχτα στο αυτοκίνητο του, από τα δύο δολάρια που είχε για ημερήσια διαβίωση το ένα το έδινα για την απογευματινή του μαργαρίτα που συνοδεύονταν από τάκος και αν ήταν τυχερός καμιά φορά και από καυτερές φτερούγες κοτόπουλου.

Όταν έπιασε την καλή μέσα από την πρώτη του δουλειά που δεν είναι άλλη από την Paul Mitchell, την αυτοκρατορία των προϊόντων για κομμωτήρια, αποφάσισε να επενδύσει στην τεκίλα με στόχο να παράξει ένα ανώτερο προϊόν από αυτά που κυκλοφορούσαν έως τότε στην αγορά.

Το 1989 όταν εξαγοράζε μαζί με τον Martin Crowley μία μικρή ποτοποιία στο Μεξικό ο ίδιος είχε στο μυαλό του όπως ανέφερε αργότερα”την ευκαιρία να δημιουργήσει την καλύτερη τεκίλα στον κόσμο. Ακόμη και αν δεν πετύχαινε θα είχα αρκετά μπουκάλια τεκίλας να δίνω στους φίλους μου για δώρο κάθε χρόνο”.

Η τεκίλα Patron, για την οποία γίνεται ο λόγος, κατάφερε να γίνει όντως η πλέον premium τεκίλα καθώς όταν τα υπόλοιπα μπουκάλια πωλούνταν έναντι 4-5 δολάρια το δικό της άγγιζε τα 38 δολάρια. Για να καταφέρει να πετύχει η Patron γύριζε ο ίδιος στα καλύτερα εστιατόρια και μπαρ και έδινε δείγμα ένα δύο μπουκάλια και ζητούσε από τους ιδιοκτήτες να την συγκρίνουν με την καλύτερη τεκίλα που είχαν και να την κερνούν σε διάσημους πελάτες τους.

Η τεκίλα του Τζον που έγινε η καλύτερη παγκοσμίως

Λίγο καιρό αργότερα η Patron έγινε το αγαπημένο ποτό καλλιτεχνών όπως ο Κλιντ Ιστγουντ και κατάφερε να προσελκύσει και το βλέμμα κορυφαίων εταιρειών εμφιάλωσης όπως της Bacardi η οποία απέκτησε ένα 30% της Patron το 2008. Δέκα χρόνια μετά, και πριν από λίγες ημέρες, θα εξαγοράσει το υπόλοιπο 70% των μετοχών της ποτοποιίας της Patron από τον DeJoria έναντι 5,1 δισ. δολάρια.

Αν και τα σκληρά ποτά δοκιμάζονται και η παγκόσμια τάση είναι πτωτική η τεκίλα συνεχίζει την ανοδική της πορεία παρουσιάζοντας ετήσια αύξηση της τάξης του 6% σύμφωνα με το Distilled Spirits Council. H Patron είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τεκίλα στον κόσμο με πωλήσεις 2,5 εκατ. κιβωτίων (9λίτρων) το 2016, πίσω από την Sauza (3,8 εκατ. κιβώτια).

Με την επιτυχημένη αυτή πώληση ο John Paul DeJoria δικαιολογεί με τον καλύτερο τρόπο την ένταξη του πριν από λίγους μήνες στην λίστα του Forbes 100 Greatest Living Business Minds.

O ίδιος βρέθηκε τον περασμένο Ιούνιο στην Αθήνα φορώντας το καπέλο του επικεφαλής της Paul Mitchell. Εδώ συναντήθηκε με συγγενείς του από την Καβάλα από όπου κατάγονταν η μητέρα του Μαγδαλινή Κοντούδη.

Related posts

Καβάλα: Ελεύθερος ο αστυνομικός που πυροβόλησε παράτυπους μετανάστες

Αληθινή ιστορία: Ένας πάππους βρήκε 95.000 που η γυναίκα του έκρυβε για χρονιά

Αυτός είναι ο Έλληνας επιχειρηματίας από την Άνδρο παντρεύεται την πριγκίπισσα της Ιορδανίας – Ο λόγος για τον Δημήτρη Θερμιώτη

Κούκλος, πετυχημένος και επιχειρηματίας: Ο άντρας που παντρεύεται η Μαρία Λέκα και τον κρατάει κρυφό από τη δημοσιότητα

Ντελιβεράς ήρωας όρμησε με αυταπάρνηση μέσα σε φλεγόμενο σπίτι και έσωσε 5 παιδιά

Αληθινή Ιστορία: Τον απήγαγαν στα 3 του, τον έδωσαν για υιοθεσία και ξανά βρήκε την αληθινή του οικογένεια 32 χρόνια μετά

“Ο τύπος του αεροπλάνου και των πυρομαχικών που μετέφερε” – Πτώση αεροσκάφους στην Καβάλα

Σε κάθε πιθανό και απίθανο σημείο: Σκίουρος αποθήκευσε σε αγροτικό 160 κιλά καρύδια σε τέσσερις μέρες

Αποκλεισμένη η περιοχή της Καβάλας από την συντριβή αεροσκάφους: Ειδικός λόχος βιολογικής άμυνας θα ερευνήσει την επικινδυνότητα