Έλληνας μηχανικός: Φτιάχνει χειροποίητα αναπηρικά αμαξίδια και βελτιώνει τη ζωή ατόμων με αναπηρία

by Τόνια Τζαφέρη
Έλληνας μηχανικός: Φτιάχνει χειροποίητα αναπηρικά αμαξίδια και βελτιώνει τη ζωή ατόμων με αναπηρία

Έλληνας μηχανικός: Ένα πρότυπο ανθρωπιάς που κάνει τις ζωές άλλων καλύτερες

Τι πιο όμορφο από το να εργάζεσαι προκειμένου να προσφέρεις χαρά αλλά και αναγκαία βοήθεια σε ανθρώπους που το έχουν πραγματικά ανάγκη, αλλάζοντας τους την ζωή προς το καλύτερο.

Ο Φαίδρος Παναγόπουλος κατασκευάζει 100% χειροποίητα αναπηρικά αμαξίδια, βελτιώνοντας τη ζωή ατόμων με κινητικά προβλήματα.

Πρόκειται για τον μοναδικό Έλληνα τεχνίτη που με κύριο «βοηθό» τα χέρια του, τροχούς, κομμάτια αλουμινίου, χειρολαβές, κατσαβίδια, βίδες κ.ά., κατασκευάζει αμαξίδια προσαρμοσμένα στις ανάγκες, αλλά και το γούστο του κάθε πελάτη.

«Στον χώρο των προϊόντων αποκατάστασης εισήλθα εντελώς τυχαία το 2008 όταν προσλήφθηκα από μία εταιρεία της Θεσσαλονίκης, η οποία εκείνο το διάστημα άνοιγε την αγορά της στην Αθήνα. Περίπου 1,5 χρόνο αργότερα ξεκίνησα τη δική μου εταιρεία με εισαγωγές αναπηρικών μηχανημάτων, μέρος των οποίων ήταν τα αναπηρικά αμαξίδια. Σχετικά με την κατασκευή αμαξιδίων, η ιδέα ξεκίνησε το 2012.

Έλληνας μηχανικός: Φτιάχνει χειροποίητα αναπηρικά αμαξίδια και βελτιώνει τη ζωή ατόμων με αναπηρία

Ας γνωρίσουμε καλύτερα τον Έλληνα μηχανικό Φαίδρο Παναγόπουλο

Είχα την τιμή και την τύχη να συνεργαστώ με τα μεγαλύτερα εργοστάσια κατασκευής αμαξιδίων παγκοσμίως και πραγματικά είμαι και θα είμαι πάντα ευγνώμων για αυτό. Παρ΄ όλη την ποιότητα που υπήρχε στα αμαξίδια τα οποία εισήγαγα, έβλεπα “βελτιώσεις” που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν και να εξυπηρετούν ακόμα περισσότερο τους χρήστες αμαξιδίων. Έτσι ξεκίνησε η ιδέα να δημιουργηθεί μια διαδικασία κατασκευής κατά την οποία δεν θα υπάρχουν περιορισμοί τόσο στη σχεδίαση όσο και στην κατασκευή. Το 2017 και έπειτα από πάρα πολλές δοκιμές το όνειρο έγινε πραγματικότητα», εξηγεί μιλώντας στο newsbeast.gr.

– Σε τι διαφέρει ένα χειροποίητο αμαξίδιο από τα υπόλοιπα που κυκλοφορούν στο εμπόριο; Το κόστος του είναι πιο υψηλό;

Είναι ευκαιρία να διευκρινίσουμε τον όρο μιας και τον δημιουργήσαμε εμείς και τώρα τελευταία ακούγεται αρκετά, ακόμα και από κάποιους που δεν γνωρίζουν. Καταρχήν να συμφωνήσουμε ότι όλα τα αμαξίδια φτιάχνονται από κάποια ανθρώπινα χέρια, άρα όλα μπορεί να θεωρηθούν χειροποίητα, αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι. Ο τρόπος με τον οποίο κατασκευάζουμε ένα αμαξίδιο, αλλά και η εξατομίκευση που κάνουμε είναι μοναδική.

Έλληνας μηχανικός: Φτιάχνει χειροποίητα αναπηρικά αμαξίδια και βελτιώνει τη ζωή ατόμων με αναπηρία

Είναι ελάχιστες οι εταιρείες παγκοσμίως, οι οποίες δίνουν στον χρήστη αμαξιδίου 100% τη δυνατότητα να έρθει με μία ιδέα και αυτή να γίνει πραγματικότητα, είτε αφορά μία λειτουργία, είτε ακόμα και σχέδιο σκελετού. Ενώ λοιπόν τα περισσότερα εργοστάσια κατασκευάζουν αμαξίδια αλλάζοντας μόνο τις διαστάσεις ενός προκαθορισμένου σχεδίου σκελετού, εμείς ερχόμαστε και λέμε «το σχεδιάζουμε μαζί από την αρχή και ό,τι ζητήσεις θα σχεδιαστεί και θα κατασκευαστεί από την αρχή, ειδικά για εσένα». Δεν έχουμε στάνταρ καλούπια τα οποία παράγουν ίδια αμαξίδια.

Έλληνας μηχανικός: Φτιάχνει χειροποίητα αναπηρικά αμαξίδια και βελτιώνει τη ζωή ατόμων με αναπηρία

Κάθε φορά, για κάθε αμαξίδιο ξεχωριστά, φτιάχνεται το καλούπι πάνω στο οποίο ξεκινά και χτίζεται ένα αμαξίδιο. Τόσο μοναδικό όσο ο κάθε άνθρωπος. Στην ουσία ο όρος «χειροποίητο» μας προσδίδει τη δυνατότητα που παρέχουμε να φτιαχτεί ένα αμαξίδιο 100% όπως θέλει ο χρήστης. Όχι 99% αλλά 100%. Μέχρι να εμφανιστούμε όλοι μιλούσαν για custom αμαξίδια, δηλαδή αμαξίδια προσαρμοζόμενα στο σώμα και τις ανάγκες του χρήστη. Αυτά τα αμαξίδια ήταν που εμπορευόμασταν και εμείς πριν ξεκινήσουμε τις κατασκευές.

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο του ελληνικά μηχανικού αμαξιδίων, Φαίδρου Παναγόπουλου

Εμείς προσπαθήσαμε να εξελίξουμε την διαδικασία εξατομίκευσης και έτσι να δώσουμε τη δυνατότητα στον χρήστη να παρέμβει 100% ενεργά στο σχεδιαστικό κομμάτι. Αυτό λοιπόν είναι ένα χειροποίητο αμαξίδιο, ένα αμαξίδιο δηλαδή που κάθε φορά φτιάχνεται από την αρχή και με βάση τον κάθε έναν ξεχωριστά σε αντίθεση με τα custom (προσαρμοζόμενα), των οποίων τα μέρη του αμαξιδίου είναι ήδη φτιαγμένα και γίνεται το μοντάρισμα τους ανάλογα το σώμα του χρήστη και τις δυνατότητες του. Δεν νοείται για εμάς χειροποίητο αμαξίδιο το οποίο παρέχει στάνταρ και προκαθορισμένες δυνατότητες είτε σχεδιαστικά είτε λειτουργικά.

Τον τελευταίο χρόνο κάναμε μία επιπλέον αλλαγή στον όρο και αντικαταστήσαμε το «χειροποίητο» από την αγγλική λέξη TailorMade δηλαδή «ραμμένο στα μέτρα μας» θέλοντας έτσι να δώσουμε μια πιο σαφή εικόνα της διαδικασίας. Ελπίζουμε να μην καπηλευτεί και αυτός ο όρος στο μέλλον!

Σχετικά με το κόστος το έχουμε στα ίδια επίπεδα με το κόστος custom (δηλαδή προκαθορισμένων σχεδιαστικά και λειτουργικά) αμαξιδίων. Έτσι ο χρήστης μπορεί να βιώσει την εμπειρία ενός 100% TailorMade αμαξιδίου σε τιμές όπως των προκατασκευασμένων και αυτό το θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό, ειδικά για τους Έλληνες πολίτες.