Έλληνες ηθοποιοί: Χάθηκαν πρόωρα και σκόρπισαν θλίψη στο Πανελλήνιο
Ολόκληρη την Ελλάδα πάγωσε η είδηση ορισμένων θανάτων Ελλήνων ηθοποιών, που αγαπήθηκαν πολύ. Ο θάνατος τους άφησε πίκρα σε όλους τους Έλληνες θαυμαστές, που γνώρισαν τις προσωπικότητες των ηθοποιών μέσα από τους ρόλους και τις θρυλικές ερμηνείες τους. Η απώλειά τους είναι μεγάλη και η Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο όσα χρόνια και αν περάσουν παραμένει μια πληγή.
Έλληνες ηθοποιοί: 10 περιπτώσεις που χάθηκαν άδοξα
Ρένα Βλαχοπούλου
Η ηθοποιός Ρένα Βλαχοπούλου άφησε την τελευταία της πνοή το 2004 στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών. Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν, ο θάνατος προήλθε από αφνίδια ανακοπή της καρδιάς. Η κηδεία της θα γίνει με δαπάνη του δήμου Αθηναίων.
Η Κερκυραία πρωταγωνίστρια του θεάτρου και του κινηματογράφου νοσηλευόταν από τις 16 Ιουλίου στο νοσοκομείο, όπου εισήχθη για να υποβληθεί σε εγχείρηση για διάτρηση στομάχου, την οποία είχε προκαλέσει εκτροπή του σακχαρώδους διαβήτη.
Σε ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού αναφέρεται ότι η κηδεία της Ρένας Βλαχοπούλου θα τελεστεί δημοσία δαπάνη και με έξοδα του υπουργείου το ερχόμενο Σάββατο.
Η μετεγχειρητική της πορεία ήταν δύσκολη, καθώς αντιμετώπιζε και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας. Τις τελευταίες μέρες είχε πέσει σε κώμα. Στο πλευρό της γνωστής και ιδιαίτερα αγαπητής ηθοποιού όλες αυτές τις ημέρες ήταν ο σύζυγός της κ. Γ. Λαφαζάνης, πολλοί συγγενείς και στενοί φίλοι της.
Χάρισε γέλιο…
Το μπρίο, η ζωντάνια και η φινέτσα της Ρένας Βλαχοπούλου κόσμησαν την Τέχνη για παραπάνω από 60 χρόνια. Η ηθοποιός και τραγουδίστρια γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1923, ενώ σε πολύ μικρή ηλικία έχασε τους γονείς της -κατά τη διάρκεια του πρώτου βομβαρδισμού των Ιταλών στο νησί- και κλήθηκε να μεγαλώσει μόνη τα οκτώ αδέλφια της.
Με όπλο το ταλέντο της στο τραγούδι και το χορό η Ρένα προσπαθεί να αντεπεξέλθει στις ανάγκες επιβίωσης της οικογένειας που ζει φτωχικά και όταν τα πράγματα οδηγούνται σε αδιέξοδο αποφασίζει να κατέβει στην Αθήνα.
Η καριέρα της ξεκινά το 1940, όταν ο Μίμης Τραϊφόρος την πρωτοπαρουσίασε στο αθηναϊκό κοινό μέσα από ένα πρόγραμμα βαριετέ που είχε ανεβάσει στο κέντρο «Όαση». Η Ρένα ήταν τότε παντρεμένη με τον πρώτο σύζυγο της -ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ- Βασιλείου.
Στην παράσταση αυτή την άκουσε ο Μακέδος και λίγο αργότερα την προώθησε στο σανίδι και συγκεκριμένα στο θέατρο «Μοντεάλ» της οδού Πανεπιστημίου, όπου έπαιξε με τις αδελφές Καλουτά και τραγούδησε ντουέτο με τη Σοφία Βέμπο.
Το 1942 η Ρένα Βλαχοπούλου είχε κατακτήσει ήδη τις καρδιές του αθηναϊκού κοινού ως επώνυμη τραγουδίστρια μέσα από τη συνεργασία της με τον μεγάλο πιανίστα Γιάννη Σπάρτακο. Μαζί δημιούργησαν ορισμένες από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της εποχής κατά τη διάρκεια του πολέμου -που δεν ηχογραφήθηκαν ποτέ όμως γιατί οι Γερμανοί είχαν κλείσει το εργοστάσιο της Κολούμπια.
Μετά τον πόλεμο οι δύο τους φεύγουν σε περιοδεία στο εξωτερικό, όπου το ταλέντο της Ρένας ξεχωρίζει και η ίδια αποθεώνεται.
«Χρυσή χρονιά» για την καριέρα της ως ηθοποιού ήταν το 1962, όταν η συμμετοχή της στην «Οδό Ονείρων» του Μάνου Χατζιδάκι γίνεται αφορμή να την προσέξει ο Γιάννης Δαλιανίδης και να την κάνει πρωταγωνίστρια του μιούζικαλ Μερικοί το προτιμούν κρύο (1962-63).
Μάλιστα ο ίδιος ο Φίνος, όταν άκουσε τη Ρένα να τραγουδά, φέρεται να της πρότεινε να υπογράψει ισόβιο συμβόλαιο με την εταιρεία του, με την οποία γύρισε μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ελληνικού κινηματογράφου.
Ορισμένες από τις ταινίες με πρωταγωνίστρια τη Ρένα Βλαχοπούλου ήταν: Η Κόμισσα τ