Eurovision: Έντονη ανησυχία με τη συμμετοχή – Κλεισμένη στο δωμάτιο της και δεν βγαίνει η τραγουδίστρια

Συναγερμός έχει σημάνει στο Μάλμε της Σουηδίας, όπου θα πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision για τη φετινή χρονιά, εξαιτίας της συμμετοχής του Ισραήλ.

Παρά το εντυπωσιακό σόου που έχει υποσχεθεί ότι θα χαρίσει η Σουηδία από τις 7 έως τις 11 Μαΐου, δηλαδή από τον Α’ ημιτελικό μέχρι και τον τελικό, οι σχεδιαζόμενες διαδηλώσεις κατά της στρατιωτικής επίθεσης του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας έχουν δημιουργήσει ανησυχία στα μέλη της εβραϊκής κοινότητας της Σουηδίας, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της κοινότητας.

Η κοινότητα των περίπου 1.200 Εβραίων ανησυχεί ότι μπορεί να αποτελέσει στόχο των μεγάλων διαδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί για τις 9 Μαΐου, όταν το Ισραήλ θα συμμετάσχει στον δεύτερο ημιτελικό, και ξανά την ημέρα του τελικού, στις 11 Μαΐου.

«Υπάρχει μια αίσθηση ανησυχίας, έντασης. Δεν μπορώ να πω ότι δεν ανησυχώ», δήλωσε στο Reuters ο Φέλιξ Κράους Σιόγκρεν, ξεναγός στη συναγωγή του Μάλμο.

«Με το Ισραήλ να συμμετέχει στην Eurovision, το κλίμα θα είναι ακόμα πιο έντονο και ίσως η συναγωγή να αποτελέσει στόχο των διαδηλώσεων. Δεν είναι κάτι αδιανόητο».

Η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU), που διοργανώνει τον διαγωνισμό, έχει αντισταθεί στις εκκλήσεις για αποκλεισμό του Ισραήλ και της διαγωνιζόμενής του, της Έντεν Γκολάν.

Να σημειωθεί ότι το Μάλμε, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας, έχει μια μεγάλη μουσουλμανική κοινότητα, με τα περισσότερα μέλη της να προέρχονται από το Ιράκ και τη Συρία.

Επικεφαλής της Shin Bet στο Μάλμε
Όπως αναφέρει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet, ο επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας ασφαλείας Shin Bet ηγήθηκε μιας αντιπροσωπείας αξιωματούχων που βρέθηκε στο Μάλμε για να συντονίσει τα μέτρα ασφαλείας για τη συμμετοχή του Ισραήλ στον διαγωνισμό.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Shin Bet πιστεύει ότι η ισραηλινή αντιπροσωπεία θα μπορούσε να γίνει στόχος «προκλητικών» ενεργειών.

Την περασμένη εβδομάδα το Ισραήλ εξέδωσε επικαιροποιημένη ταξιδιωτική προειδοποίηση, ορίζοντας τη σουηδική πόλη Μάλμε ως απειλή επιπέδου 3 – ή μέτριας απειλής.

Η προειδοποίηση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας ανέφερε «βάσιμο φόβο» ότι οι «τρομοκράτες» θα στοχοποιούσαν Ισραηλινούς που θα παρευρίσκονταν στη Eurovision.

Οι σουηδικές Αρχές υποσχέθηκαν μέτρα, συμπεριλαμβανομένων αστυνομικών με υποπολυβόλα και ενισχύσεις από τη Δανία και τη Νορβηγία γύρω από την εκδήλωση της 7ης-11ης Μαΐου, καθώς υπάρχει ο φόβος αντιδράσεων όπως διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων.

Related posts

Απογοήτευση για τον Γιώργο Αυτιά – Μαθεύτηκαν σήμερα τα δυσάρεστα

Αuτό είναι το πιο άκαρδο ζώδιο από όλα – Τα συναισθήματα των άλλων δεν το αφορούν στο ελάχιστο

Λάκης Γαβαλάς: Η συνέχεια του επεισοδίου με τους μοναχούς στο αεροπλάνο – “Με έβρισαν, λέει, του τράβηξα το μούσι”