Εβραίος εκατομμυριούχος: Άφησε την περιουσία του στους κατοίκους ενός χωριού που του έσωσαν τη ζωή από του ναζί, όταν ήταν μικρός

Εβραίος εκατομμυριούχος:

Μία συγκλονιστική ιστορία ήρθε στο φως της δημοσιότητας με έναν Εβραίο από την Αυστρία, ο οποίος μαζί με την οικογένειά του γλύτωσαν από τους Ναζί. Αυτό έγινε κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το γεγονός πως γλίτωσαν ήταν οι κάτοικοι του χωριού, Le Chambon-sur-Lignon. Ωστόσο, το χωριό κατάφερε να βγει κερδισμένο.

Η διαθήκη του Εβραίου εκατομμυριούχου

Ο Έρικ Σουάμ, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 90 ετών στις 25 Δεκεμβρίου, είχε γράψει στην διαθήκη του την επιθυμία του να αφήσει περίπου δύο εκατομμύρια στο χωριό, που βρίσκεται σε ένα απομακρυσμένο οροπέδιο στη νοτιοανατολική Γαλλία. Το χωριό αυτό είναι γνωστό ιστορικά για τη μεγάλη προτεσταντική κοινότητα που έχει προσφέρει καταφύγιο σε αυτούς που είχαν ανάγκη.

«Είναι ένα τεράστιο ποσό για το χωριό» είπε ο δήμαρχος Ζαν Μισέλ Εβράντ. Αρνήθηκε να προσδιορίσει το ποσό, καθώς δεν έχει κλείσει ακόμη το θέμα της διαθήκης. Ο προκάτοχός του όμως, δήλωσε σε τοπική ιστοσελίδα ότι είχε συναντήσει τον Σουάν και τη σύζυγό του δύο φορές για να συζητήσουν για το δώρο και είπε ότι ήταν περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ.

Η οικογένειά του Σουάν διέφυγε από τη Βιέννη για να σωθεί. Για μια χρονική περίοδο κρατούνταν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Γαλλίας Camp de Rivesaltes. Όμως – άγνωστο πώς – κατάφεραν να δραπετεύσουν και κατέφυγαν στο Le Chambon-sur-Lignon.

Ο Σουάν και η οικογένειά του έφτασαν στο γαλλικό χωριό το 1943. Κρύβονταν σε σχολείο καθ’ όλη την διάρκεια του πολέμου, ενώ παρέμειναν εκεί μέχρι το 1950. Αργότερα, ο ίδιος σπούδασε φαρμακευτική και παντρεύτηκε μια καθολική γυναίκα από την περιοχή. Ο Εβράντ είπε ότι ο Σουάν του ζήτησε να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα για εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες και πρωτοβουλίες για νέους, κυρίως υποτροφίες. Το συγκεκριμένο χωριό έχει προσφέρει καταφύγιο σε χιλιάδες ανθρώπους

Μάλιστα, περίπου 2.500 Εβραίοι έλαβαν προστασία κατά τη διάρκεια του πολέμου στο μικρό αυτό χωριό, οι κάτοικοι του οποίου τιμήθηκαν από το Κέντρο Ολοκαυτώματος για την προσφορά τους.
Με το πέρασμα των αιώνων, το χωριό έχει δεχτεί ανθρώπους που διέφυγαν από θρησκευτικές ή πολιτικές διώξεις, από ιερείς που κρύβονταν κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης μέχρι Ισπανούς δημοκρατικούς κατά τον εμφύλιο πόλεμο της δεκαετίας του 193. Πιο πρόσφατα, μάλιστα έχει περιθάλψει μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Related posts

Ελένη Μενεγάκη: Με τσάντα 11.500 εupώ πоζάρει έξω από το στούντιο

Έριξε αυλαία η Ελένη Μενεγάκη: Αποχαιρέτησε με 3 λέξεις τους τηλεθεατές του Mega

Να λέτε τα τούτα δυο τροπάρια της Παναγίας μας όταν μελαγχολείτε