Φαίδων Γεωγίτσης: Τα φτωχικά χρόνια, η χούντα, και οι γυναίκες της ζωής του

Του Αντώνη Βαλμά

Φαίδων Γεωγίτσης: Τα φτωχικά χρόνια

Ο Φαίδων Γεωργίτσης ο γόης της ελληνικής showbiz, με τα έντονα μπλε μάτια και το βαρύ ζεϊμπέκικο. Ήταν όμως και μια πολύπλευρη προσωπικότητα και ένας ηθοποιός με πολύ ταλέντο. Ο Φαίδων Γεωργίτσης γεννήθηκε στην Αθήνα 21 Ιανουαρίου 1939. Ήταν το δεύτερο παιδί ενός αξιωματικού του Ναυτικού και της μικρασιάτισσας συζύγου του. Η αδερφή του Φαίδων σκοτώθηκε όταν ήταν 3 ετών καθώς το δεκάχρονο κορίτσι έπεσε θύμα ενός δυστυχήματος.

Έπειτα ήρθε η Κατοχή και η φτώχεια για τον ηθοποιό. Ο ηθοποιός όταν ήταν μικρός βίωσε και τα Δεκεμβριανά του 1944, με τις σκληρές εικόνες που έγινε μάρτυρας, να τον σημαδεύουν για πάντα. Στη συνέχεια άρχισε τις σπουδές του στις Δραματικές Σχολές των Καρόλου Κουν, Χρήστου Βλαχιώτη, Πέλου Κατσέλη.

Την πρώτη εμφάνιση στο Θέατρο την έκανε το 1963 στο έργο «Νεκροί χωρίς Τάφο» .Έπειτα ξεκίνησε την συνεργασία του με το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, τον Μίνωα Βολανάκη και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. 

Η λογοκρισία επί χούντας και το βραβείο ταινίας στην οποία είχε παίξει ο Φαίδων Γεωγίτσης

Ο μεγάλος ηθοποιός είχε αναφερθεί στο πως άλλαξε η ζωή του με τις ταινίες του Φίνου. Ο ηθοποιός είχε κάνει και δήλωση και για τη βραβευμένη ταινία “Πυρετός στην Άσφαλτο” με πρωταγωνιστή τον Φούντα αλλά και για τη λογοκρισία που αντιμετώπισαν οι ταινίες στην εποχή της χούντας.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρει για τη λογοκρισία των ταινιών πως είχε κάνει τους δημιουργούς και τους ηθοποιούς να αγανακτήσουν που έβλεπαν τα φιλμ να επιλέγονται και η απονομή των βραβείων να γίνεται “συστημένη”. Ο Φαίδων Γεωργίτσης έζησε σε μεγάλο βαθμό τη λογοκρισία και παραδέχτηκε ότι ο “Πυρετός στη Άσφαλτο” που του έδωσε το βραβείο ανδρικού ρόλου στον Γιώργο Φούντα δεν έπρεπε να πάρει τη διάκριση. Στη ταινία αυτή είχε ενσαρκώσει τον ρόλο ενός άντρα που αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα.

Οι γυναίκες στη ζωή του Φαίδων Γεωργίτση

Ο πρώτος του γάμος ήταν με την ηθοποιό Μπέττυ Αρβανίτη. Ήταν πολύ ερωτευμένοι αλλά είχαν μεγάλες εντάσεις στην σχέση τους. Δεν απέκτησαν παιδιά. Ο Γεωργίτσης, μετα από πολλά χρόνια αποκάλυψε ότι η τότε σύζυγός του δεν είχε τη θέληση να κρατήσει το παιδί που κυοφορούσε. Αύτο ήταν και η αιτία για τον χωρισμό τους.

Ο όμορφος ηθοποιός είχε ένα σύντομο φλέρτ το καλοκαίρι του ’63, με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, όταν είχε χωρίσει για λίγο από την Μπέτυ. Ο ηθοποιός εξομολογείται πως η Μάρθα Καραγιάννη ήταν πάντα για αυτόν μια φίλη. Του άρεσε η Ζωή Λάσκαρη, αλλά δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν ούτε για τα βασικά οι δυό τους.

Τον πραγματικό έρωτα θα τον συναντήσει στις αρχές του ’70 στην Ιταλία, κατά τη διάρκεια γυρισμάτων μιας άλλης ταινίας.

Πρόκειται για τη Γαλλίδα καλλονή Μπέτσι, ένα φωτομοντέλο. Οι δυο τους θα προχωρήσουν σε γάμο την επόμενη χρονιά και θα αποκτήσουν δύο παιδιά, τον Ραφαέλο και τη Μαρίζα.

Ο Φαίδων Γεωργίτσης πέθανε την 1η Μαρτίου 2019, νικημένος από τον καρκίνο.

Related posts

Αuτά είναι τα τρία άτuχα ζώδια του Πάσχα – Θα το περάσоuν άγχоς, πίεσn και οıκογενεıακές συγκρούσεıς

Ακυρώνεται ο γάμος του Στέφανου Κασσελάκη στην Κρήτη – Τι συνέβη

Άσχημα νέα για τον Μπρους Γουίλις – Προετοιμάζονται όλοι για το στερνό αντίο