Γάντια μιας χρήσης:Τα λάθη που γίνονται όταν τα φοράτε και δεν προστατεύουν από τον κορονοϊό

by Εύα Ζαχαριάδη

Γάντια μια χρήσης: Ο λάθος τρόπος που δεν μας προστατεύουν από τον κορονοϊό

Ο κορονοϊός έχει κάνει απαραίτητη την καθημερινή χρήση μάσκας. Άμα κάποιος επιλέξει να φορέσει και γάντια μιας χρήσης, έχει παραπάνω προστασία αν τα φορέσει σωστά. Όμως οι πιο πολλοί, κάνουν λάθος κινήσεις όταν τα χρησιμοποιούν.

Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα να μην προστατεύουν από τον κορονοϊό. Επιπλέον, είναι σαν κάποιος να μην έχει γυμνά χέρια. Αναλυτικότερα όλα όσα οφείλετε να γνωρίζετε:

Η χρήση γαντιών από μόνη της δεν είναι επαρκές μέτρο για την αποφυγή των μικροβίων. Κι είναι πολύ σημαντικό από τη στιγμή που ο κορονοϊός παραμένει στις επιφάνειες από 3 έως 24 ώρες, ανάλογα με το υλικό. Τα γάντια δεν προστατεύουν αν ακουμπήσουμε μία δυνητικά μολυσμένη επιφάνεια και κατόπιν το πρόσωπό μας.

Εξίσου «άχρηστα» είναι αν τα φοράμε από το πρωί ως το βράδυ. Είναι άχρηστα, αν αγγίζουμε τα πάντα με τα άπλυτα γάντια. Είναι λάθος χρήση. Αυτό που πρέπει να κάνεις για να προστατεύεσαι όσο το δυνατόν περισσότερο είναι να φοράς γάντια και α) είτε να τα πλένεις/απολυμαίνεις πολύ τακτικά είτε β) να τα πετάς και να φοράς καινούρια ύστερα από κάθε επαφή με δυνητικά μολυσμένες επιφάνειες.

Τα λάθη που κάνουμε όταν φοράμε γάντια μιας χρήσης

Ο μόνος τρόπος να φανούν πραγματικά χρήσιμα τα γάντια είναι να τα αντιμετωπίζουμε ακριβώς όπως τα γυμνά χέρια μας, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία τακτικού πλυσίματος με νερό και σαπούνι και απολύμανσης όποτε είναι απαραίτητη.

Αν για παράδειγμα, ακουμπάς τα χρήματα που μόλις σου έδωσε κάποιος και στη συνέχεια το κινητό σου, το οποίο ακουμπάς στο πρόσωπό σου, δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο νόημα να φοράς γάντια, είναι περιττό. Και παρόμοιο με το να μην φοράς καθόλου και να μην πλένεις σωστά τα χέρια σου. Πρόκειται για γάντια μιας χρήσης, υπενθυμίζουμε.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τα γάντια μιας χρήσης είναι απολύτως απαραίτητα για όσους φροντίζουν κάποιον ασθενή με COVID-19 ή φροντίζουν τα ρούχα του ή έρχονται σ’ επαφή με τα σωματικά υγρά του. Όλοι οι υπόλοιποι, χρησιμοποιούν τα γνωστά γάντια ως μέτρο πρόληψης.

Ωστόσο, αν η χρήση τους γίνεται με τους παραπάνω λάθος τρόπους, είναι εντελώς περιττό να καταναλώνουμε γάντια, στερώντας τα παράλληλα από τους επαγγελματίες στον χώρο της υγείας που πραγματικά τα έχουν ανάγκη. Ναι, ο κορονοϊός μπορεί να εξαπλωθεί μέσω της αφής, γι’ αυτό και το σωστό πλύσιμο των χεριών με ή χωρίς γάντια, με σαπούνι και η τακτική τους απολύμανση είναι το πιο απαραίτητο μέτρο. #Menoumespiti λοιπόν, πλένουμε τα χέρια μας πολύ και αποφεύγουμε όσο περισσότερο γίνεται ν’ ακουμπάμε το πρόσωπό μας.

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν