Γιατί δεν βρίσκουν εργαζόμενους οι τουριστικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα;

by Τόνια Τζαφέρη
Γιατί δεν βρίσκουν εργαζόμενους οι τουριστικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα;

Tουριστικές επιχειρήσεις: Τα θέματα που προκύπτουν με τους εργαζόμενους

Η τουριστική σεζόν στην χώρα έχει ανοίξει και παρότι τα ποσοστά δείχνουν πληρότητα, οι επιχειρήσεις δεν φαίνονται και τόσο έτοιμες να υποδεχτούν και να εξυπηρετήσουν κόσμο, αφού δεν μπορούν να βρουν εύκολα προσωπικό.

Τα θετικά μηνύματα στον τουρισμό επισκιάζονται από την αδυναμία του κλάδου να προσελκύσει εργατικό δυναμικό. Η είδηση κυριάρχησε και στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, εν αναμονή της επίσημης έναρξης της τουριστικής περιόδου. Με τον ελληνικό τουρισμό να φαίνεται να αντέχει τους κλυδωνισμούς της ρωσο-ουκρανικής σύρραξης αλλά και τις αύξησης του επισιτιστικού κόστους, ένα νέο πρόβλημα έχει προκύψει εδώ και δύο μήνες. Η απουσία εργατικών χεριών.

Γιατί όμως ο τουριστικός κλάδος δεν είναι ελκυστικός, όταν στην Ελλάδα υπάρχουν 600.000 άνεργοι;

Σύμφωνα με την Welt «τα χρήματα που κερδίζονται το καλοκαίρι είναι αδύνατο να φτάσουν και τον χειμώνα. Το προσωπικό εξυπηρέτησης για παράδειγμα κερδίζει περίπου 1.000 ευρώ τον μήνα. Αυτό επιβεβαιώνει και ο Ηλίας Χ, εργαζόμενος εδώ και 15 χρόνια στο χώρο του επισιτισμού- τουρισμού. Μιλώντας στο Ε-Daily περιγράφει τις δύσκολες συνθήκες εργασίας … και τις αναντίστοιχες απολαβές. « Με όσα βιώσαμε τα δύο χρόνια στην πανδημία, πλέον ένας εργαζόμενος θα σκεφτεί διπλά και τριπλά να αφήσει μία πιο σταθερή εργασία στην Αθήνα, για να δουλέψει σεζόν.

Γιατί δεν βρίσκουν εργαζόμενους οι τουριστικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα;

Κάποτε, με σκληρή δουλειά σε μεγάλο ξενοδοχείο ή μαγαζί στα τουριστικά νησιά θα μπορούσες να εξασφαλίσεις εκτός από τον τρέχον μισθό ένα αρκετά καλό ποσό για να βιοποριστείς τον χειμώνα. Πλέον στα νησιά εργάζεσαι επτά ημέρες την εβδομάδα, έως και δώδεκα και δεκατέσσερις ώρες τη μέρα, χωρίς απαραίτητα δωρεάν διαμονή ή κάποιο γεύμα.

Ο λόγος που οι τουριστικές επιχειρήσεις μένουν χωρίς προσωπικό

Καταλήγεις να μην έχεις έσοδα, αρά να μην αξίζει η ταλαιπωρία και η καταπόνηση» Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας τουρισμού-επισιτισμού Γιώργος Χότζογλου δεν είναι αισιόδοξος για το μέλλον κι όπως ανέφερε σε ΜΜΕ «αν φέτος είχαμε 50.000 ακάλυπτες θέσεις εργασίας, του χρόνου θα μπορούσαν να γίνουν 150.000». Η καλοκαιρινή σεζόν στα νησιά έχει ξεκινήσει με τις επαναπροσλήψεις να έχουν αγγίξει μόλις το 10% και με τις καταγγελίες των εποχικά εργαζομένων στην ΠΟΕΕΤ για παραβίαση των όρων της Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας να πέφτουν «βροχή».

Ωστόσο, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Ανδρέας Ανδρεάδης, CEO της Sani/Ikos Group και πρώην πρόεδρος του ΣΕΤΕ τόνισε την τεράστια έλλειψη προσφοράς εργασίας με αμοιβές σημαντικά πάνω από τις κλαδικές συμβάσεις και τα μεγαλύτερα προβλήματα να εντοπίζονται στον επισιτισμό (κουζίνα & service) με ακάλυπτες πάνω από 50.000 θέσεις.

Όλα τα τοπικα site σε περιοχές όπως Κρήτη, Ιόνιο, Δωδεκάνησα και Σποράδες δημοσιεύουν αγγελίες εύρεσης εργασίας. Σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Βούλγαρη, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρα, το πρόβλημα της έλλειψης εργαζομένων είναι πολύ έντονο και στο νησί του, την Κέρκυρα «ξενοδοχεία ανοίγουν αλλά χωρίς το πλήρες προσωπικό. Και ήδη υπάρχουν αρρυθμίες.

Τουριστικές επιχειρήσεις: Αναζητούν εργατικά χέρια

Σε κάποιες περιπτώσεις, σε ορισμένους εργαζόμενους προτείνεται να εργαστούν με λιγότερα ρεπό. Αν δεν δέχονται, τότε ο επιχειρηματίας αναγκάζεται και κόβει από τις παρεχόμενες υπηρεσίες του στους πελάτες. Τα προβλήματα είναι εδώ, για κάποιους μικρότερα για κάποιους πολύ μεγάλα. Ξενοδόχοι με δύο ή τρία ξενοδοχεία ανοίγουν μόνο το ένα λόγω έλλειψης προσωπικού. Προσπαθούμε να βρούμε λύσεις». Μαρτυρίες στο Twitter Εκατοντάδες είναι οι μαρτυρίες για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίες σε πολλές επιχειρήσεις στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου Μου πρόσφεραν 1200€ με μισά ένσημα στη Μύκονο, 12 ώρες τη μέρα(“και αν βγει καμία διαδρομή παραπάνω εντάξει μωρέ”), 7/7 ως οδηγός σε VIP van και διαμονή με 3-4 άτομα το πολύ!

Γιατί δεν βρίσκουν εργαζόμενους οι τουριστικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα;

Το να κονομάτε βάζοντας 5 και 6 άτομα σε ένα δωμάτιο ή μικρό σπίτι πλέον δεν είναι η λύση. Το να δουλεύει κάποιος για 12-13 ώρες και να πληρώνετε τις 8, δεν είναι η λύση. Πολύ καλά κάνει πλέον ο κόσμος και μακάρι να το έκανε νωρίτερα. Φιλη μου που δουλευε σεζον (Πασχα με Σεπτεμβριο) μαγείρισσα (στη Παρο) αγανακτησε και δουλευει τωρα στην Αυστρια, σε πιο ανθρώπινες συνθήκες, με τα ΤΡΙΠΛΑΣΙΑ λεφτα. Για ποιο λογο να δουλεψει κανεις γαλερα με 3,5€ την ωρα? Πες της να γυρίσει γρήγορα πίσω να βγάζει 30 ευρώ τη μέρα μαύρα και να δουλεύει 12 ώρες 7 μέρες.

Εκανα την πρακτική μου σε ξενοδοχειο, στην Λεπτοκαρια Πιεριας. Β κατηγοριας. Δούλευα 17 ωρες τη μερα.. Με 800€ στην καλύτερη το μήνα,7ημερη εργασία, 10-12ωρες την ημέρα κ ένσημα 4ωρου. Δωδεκαωρα σπίτια τρώγλες στρες και πίεση όσο δεν πάει και μισθο της πλάκας χωρίς να πληρώνει υπερωρίες Κυριακές τίποτα !!! 475 μισθό σε κατω των 25 και δωδεκάωρο