Γιώργος και Nίκος Τζερεμές: Δύο αχώριστα αδέρφια ο ένας με σύνδρομο Down που τους δένουν πολλά περισσότερα από την αγάπη

Γιώργος και Nίκος Τζερεμές: Αυτή είναι η ιστορία τους

Ο Νίκος μιλάει για τον αδελφό του, Γιώργο που γεννήθηκε με σύνδρομο Down και μας αποκαλύπτει την ξεχωριστή σχέση τους, την καθημερινότητα αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας άνθρωπος με σύνδρομο Down στην Ελλάδα.

«Τα παιδιά με σύνδρομο Down προσφέρουν πολλή αγάπη. Ο Γιώργος προσωπικά μου δίνει δύναμη και αισιοδοξία για το μέλλον. Ήμασταν από μικροί το ίδιο, είχαμε ίσα δικαιώματα και ακολουθούσαμε πάντα και οι δύο το πρόγραμμα του άλλου, μέχρι κάποια ηλικία μεγαλώναμε σαν δίδυμα. Από τα δεκαπέντε και μετά αλλάξαν οι δρόμοι μας όσον αφορά τις δραστηριότητές μας αλλά ποτέ δεν χωριστήκαμε. Πάντα θα ερχόταν ο Γιώργος στις αθλητικές μου δραστηριότητες να με παρακολουθήσει και αντίστοιχα εγώ το ίδιο» λέει ο 28χρονος σήμερα Νικόλας Τζερεμές ο οποίος έχει μεγαλώσει με έναν αξιολάτρευτο αδερφό του Γιώργο, που πάσχει από σύνδρομο Down.

Οι γονείς δεν τους ξεχώρισαν ποτέ

Ο Νίκος μίλησε για την καθημερινότητα με τον αδερφό του και τον ισχυρό τους δεσμό, που αποτελεί ένα μεγάλο παράδειγμα αφοσίωσης και σεβασμού απέναντι στο διαφορετικό. Τo να μεγαλώνεις σε μια οικογένεια στην οποία ένα μέλος της έχει κάποια αναπηρία συχνά είναι πολύ δύσκολο. Οι γονείς καλούνται να διατηρήσουν τις ισορροπίες ανάλογα με τις δυσκολίες, ωστόσο στην περίπτωση του Νίκου και του Γιώργου, οι γονείς δεν τους ξεχώρισαν ποτέ, λέει ο Νίκος:

«Όλα ξεκινάνε από την οικογένεια, ώστε να είναι αρωγός για την εξέλιξη των μελών της και για το τι άνθρωποι θα βγουν έξω στην κοινωνία και να τα αγκαλιάζει είτε υπάρχει ή όχι κάποια μορφή διαφορετικότητας. Υπομονή και επιμονή είναι δύο λέξεις που πρέπει να τις καταλάβουν οι γονείς και τα αδέρφια παιδιών ΑΜΕΑ και με την πάροδο του χρόνου όλα θα γίνονται πιο εύκολα στη συμβίωση και τη διαπαιδαγώγησή τους.

Με τη σωστή επανάληψη και τα ερεθίσματα θα μπορέσουν να καταφέρουν τόσα πολλά πράγματα που δεν πάει το μυαλό. Ένα καλό παράδειγμα είμαι εγώ και ο αδερφός μου και σίγουρα υπάρχουν κι άλλα. Οι γονείς μου μέσα από τον Γιώργο πήραν κουράγιο και πίστη για ένα καλύτερο αύριο και για τις δικές τους δυσκολίες. Ο Γιώργος, που είναι 29 ετών, είναι ένας άνθρωπος γεμάτος συναισθήματα, ευαίσθητος και ευάλωτος. Εύκολα μπορεί να πέσει συναισθηματικά και να στεναχωρηθεί με κάποιο γεγονός. Επίσης είναι πολύ οργανωτικός, τακτικός, πεισματάρης, κοινωνικός, ενθουσιώδης και προσαρμοστικός χαρακτήρας. Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά που ανέπτυξα εγώ δίπλα στον αδερφό μου ήταν πάρα πολλά. Τα κυριότερα είναι να είμαι πάντα αισιόδοξος απέναντι σε προβλήματα κατά την πορεία της ζωής μου. Με έκανε έναν πολύ συναισθηματικό άνθρωπο και ευγνώμων για όλα τα καλά που μπορεί να έχω. Με έμαθε να είμαι αγωνιστής, να μην το βάζω κάτω ποτέ, να παλεύω το κάθε πρόβλημα μέχρι να βρω τη λύση του».

Ο Νίκος και ο Γιώργος Τζερεμές ήταν οι καλύτεροι φίλοι από μικρή ηλικία

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με σύνδρομο Down στην Ελλάδα είναι πάρα πολλά.  Τα ανάλογα ιδρύματα είναι περιορισμένα ενώ, όσο υπάρχουν κρούσματα bullying. Σίγουρα η κοινωνία χρειάζεται να κάνει μερικά βήματα ακόμα για να αποδεχτεί τα παιδιά αυτά πλήρως. Στην περίπτωση του Γιώργου οι αθλητικές δραστηριότητες και οι τέχνες βοήθησαν πολύ ώστε να έχει μια δημιουργική καθημερινότητα.

«Πηγαίνουμε σε διάφορες δραστηριότητες και ο Γιώργος είναι σε θέση να δηλώσει τι του αρέσει πιο πολύ. Για παράδειγμα έχει δηλώσει ξεκάθαρη προτίμηση στο κολύμπι, στις πολεμικές τέχνες, τον χορό, τη μουσική, το μπάσκετ. Συγκεκριμένα ο Γιώργος ασχολείται πολύ με τη μουσική και τον χορό και αυτές οι δύο ασχολίες των βοηθάνε πάρα πολύ να διαχειρίζεται τα συναισθήματα του. Είναι η απάντησή του στους προβληματισμούς του».

Γιώργος και Nίκος Τζερεμές: Το Instagram και οι δυσκολίες της καθημερινότητας

Αχώριστοι στην καθημερινότητα

Ο Νίκος ανεβάζει κατά καιρούς στα social του φωτογραφίες και βίντεο από την καθημερινότητα μαζί με τον αδερφό και την οικογένειά του.

Οι δυο τους κάνουν πολλά, από σπορ μέχρι εκδρομές, και μοιράζονται σκηνές από την καθημερινότητά τους όπως ένα απλό ξύρισμα ή παιχνίδια με τη μικρή κόρη του Νίκου, στην οποία ο Γιώργος έχει μεγάλη αδυναμία.

Ενθάρρυνση για πολλούς ανθρώπους

Με τα χρόνια το προφίλ του στο Instagram άρχισε να επηρεάζει χιλιάδες ανθρώπους που ανήκαν σε παρόμοια περίπτωση με τα δύο αδέρφια και χρειάζονταν συμβουλές ή που απλώς ήθελαν να μάθουν περισσότερα για την ανάπτυξη του Γιώργου, πώς εντάσσεται στο κοινωνικό σύνολό ώστε να ζήσει μία ευτυχισμένη ζωή, πώς μοιράζεται αγάπη, κάνει φιλίες, μορφώνεται και καλλιεργεί τις δεξιότητές του.

«Προσπαθώ πλέον όχι μόνο γι’ αυτόν αλλά για όλους τους ανθρώπους με αναπηρίες»

«Πάντα ανέβαζα υλικό από την καθημερινότητα με τον αδερφό μου και τις εξωσχολικές του δραστηριότητες, δεν προσπάθησα να ευαισθητοποιήσω κανέναν απλώς τα τελευταία χρόνια γίναμε και πιο δημοφιλείς και σε κόσμο που δεν ανήκει στο στενό μου κύκλο. Ο κόσμος αυτός με ακολουθεί γιατί πιστεύω πως βλέπει μια προσπάθεια χρονών για εμάς να γίνεται στα μάτια τους πράξη, είτε επειδή ταυτίζονται μαζί μας είτε επειδή τους είναι άγνωστο τελείως. Λαμβάνω καθημερινά πάρα πολλά μηνύματα αγάπης, στήριξης και θαυμασμού για το συνολικό έργο που δείχνουμε με τον αδερφό μου και πολλοί θέλουν να πάρουν μια γνώμη από πλευράς μου για το πώς εγώ και οικογένειά μου έχουμε καταφέρει τόσα με τον Γιώργο. Τους καταλαβαίνω γιατί και εγώ αν είχα αυτή την επιλογή πριν μπουν τα social media στη ζωή μας το ίδιο θα έκανα για έναν άνθρωπο που αγαπώ τόσο πολύ όπως τον αδερφό μου. Η ένταξή του μέσα στην κοινωνία είναι κάτι που προσπαθώ πλέον όχι μόνο γι’ αυτόν αλλά για όλους τους ανθρώπους με αναπηρίες που αντιμετωπίζουν ρατσιστικές συμπεριφορές».

«Ως χώρα είμαστε πίσω…»

Ο κοινωνικός αποκλεισμός ήταν ένα από τα μεγάλα προβλήματα  που είχε να αντιμετωπίσει η οικογένεια. Ο Νίκος μάλιστα μέσα από την προσωπική του εμπειρία υποστηρίζει πως «είμαστε πίσω» τόσο στη διευκόλυνση των ανθρώπων με αναπηρίες σε ειδικές δομές, μονάδες εκπαίδευσης, κτιριακές υποδομές, υπηρεσίες και σε αθλητικές εγκαταστάσεις όσο και σε χώρους ψυχαγωγίας.

«Πόσες παιδικές χαρές υπάρχουν στην Ελλάδα για ΑΜΕΑ;»

«Εγώ και ο Γιώργος ήρθαμε αντιμέτωποι στην παιδική μας ηλικία με άλλα παιδιά, περάσαμε μαζί το bullying και τον κοινωνικό αποκλεισμό, ποτέ όμως δεν το βάλαμε κάτω και πάντα προσπαθούσαμε μαζί να αποδείξουμε πως είμαστε ξεχωριστοί. Eίμαστε μια κοινωνία που έχουμε δυστυχώς ακόμα ρατσιστικές αντιλήψεις ως λαός και δεν μπορούμε να προσαρμόσουμε εύκολα το διαφορετικό στην καθημερινότητά μας. Υφίσταται ακόμα το κοινωνικό στίγμα απλώς δεν είναι στον ίδιο βαθμό που μπορεί να υπήρχε όταν ήμασταν παιδιά. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι όμως που ακόμα δεν έχουν εικόνα για το τι ακριβώς είναι το σύνδρομο Down και γενικά για οποιαδήποτε μορφή αναπηρίας. Παρόλο που γίνονται βήματα εξέλιξης, αυτά είναι πάρα πολύ αργά. Για παράδειγμα πόσες παιδικές χαρές υπάρχουν στην Ελλάδα για ΑΜΕΑ; Σε όλη την Ελλάδα έχουμε κάτω από δέκα ενώ, σύμφωνα με έρευνες, στον νόμο Αττικής έχουμε ανά οικοδομικό τετράγωνο -σε κάθε γειτονιά δηλαδή- μια οικογένεια που έχει ένα μέλος με ΑΜΕΑ».

Related posts

Υπέροχα νέα: Κυκλοφόρησε κούκλα Barbie με σύνδρομο Down και στέλνει σε όλους το πιο όμορφο μήνυμα

Κατάθεση ψυχής από ένα γιο: «Ο μπαμπάς μου έχει σύνδρομο Down και είμαι περήφανος που είμαι γιος του, δεν θα τον άλλαζα για κανένα»

Η ιστορίας της μικρής Μοδέστιας: «Νιώθω ευλογημένη που έχω ένα κοριτσάκι με σύνδρομο Down – Ήθελα να καταλάβει πόσο πολύ την αγαπάμε»

«Συντάραξε» το διαδίκτυο: Mωράκι με σύνδρομο Down φωνάζει για πρώτη φορά τη μαμά του κι εκείνη τρελαίνεται

Έγραψε ιστορία στον χώρο της μόδας: Η 25χρονη Σοφία είναι το πρώτο μοντέλο της Victoria’s Secret με σύνδρομο Down

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία: Νέοι με σύνδρομο Down έγιναν barista και φτιάχνουν καφέ σε τρία μαγαζιά της Θεσσαλονίκης

Συγκινεί η ιστορία ενός ανύπαντρου άνδρα που υιοθέτησε κοριτσάκι με σύνδρομο Down: 20 οικογένειες είχαν απορρίψει το παιδί

«Δεν με λένε μογκολάκι, έχω όνομα όπως όλα τα παιδιά»

Συγκινητική στιγμή: Πατέρας έφτασε στο τέρμα στον Μαραθώνιο κρατώντας αγκαλιά τον 7 μηνών γιο του με σύνδρομο Down