Η γιαγιά Ιωάννα για να πετύχετε το τέλειο χρώμα: Κρεμμύδια και μαργαρίτες για το βάψιμο των Πασχαλινών αυγών

by Newsroom i-diakopes.gr
Η γιαγιά Ιωάννα για να πετύχετε το τέλειο χρώμα: Κρεμμύδια και μαργαρίτες για το βάψιμο των Πασχαλινών αυγών

Βάψιμο αυγών: Τα μυστικά της γιαγιάς Ιωάννας

Λίγοι γνωρίζουν πως το αυγό συμβολίζει τον τάφο του Χριστού που ήταν ερμητικά κλειστός αλλά μέσα υπήρχε «Ζωή» και γι’ αυτό συνέβη η Ανάσταση. Το κόκκινο χρώμα των αυγών συμβολίζει την θυσία και το αίμα του Ιησού.

Το alphanews.live ταξίδεψε μέχρι τα βουνά της Ορεινής Λάρνακας και στο χωριό Μελίνη συνάντησε την κυρία Ιωάννα Ιωαννου, η οποία μας έδειξε πως να βάψουμε τα αυγά μας με ένα άκρως παραδοσιακό τρόπο, χρησιμοποιώντας προϊόντα κατευθείαν από τη φύση. Έτσι όπως συνήθιζαν να βάφουν τα αυγά στην παλιά εποχή, μακριά από χημικά και με μόνο πέντε υλικά.Κρεμμύδια, κίτρινες μαργαρίτες, αλάτι, νερό και φυσικά αυγά.

Για τα κόκκινα αυγά, όπως μας εξήγησε, χρησιμοποίησε τα φύλλα από κρεμμύδια. Το πρώτο βήμα όπως μας ανέφερε, είναι να καθαρίσουμε τα κρεμμύδια.

Αφού τα καθάρισε, έβαλε την μισή ποσότητα στον πάτο της κατσαρόλας, έπειτα πρόσθεσε τα αυγά και μετά τα σκέπασε με τα υπόλοιπα φύλλα.

Η γιαγιά Ιωάννα για να πετύχετε το τέλειο χρώμα: Κρεμμύδια και μαργαρίτες για το βάψιμο των Πασχαλινών αυγών

Τέλος, γέμισε την κατσαρόλα με νερό και την έβαλε στη φωτιά για μία ώρα, μέχρι να πάρουν το κατάλληλο χρώμα.

Για τα κίτρινα αυγά, χρησιμοποίησε κίτρινες μαργαρίτες, “σιμιλλούθκια” όπως χαρακτηριστικά τα λένε στην περιοχή, τα οποία μάζεψε η ίδια από τους αγρούς του χωριού το ίδιο πρωί, για τον σκοπό αυτό.

Το βάψιμο αυγών με κίτρινες μαργαρίτες

Η γιαγιά Ιωάννα για να πετύχετε το τέλειο χρώμα: Κρεμμύδια και μαργαρίτες για το βάψιμο των Πασχαλινών αυγών

H διαδικασία για το βράσιμο που ακολουθείται και στις δύο περιπτώσεις είναι η ίδια, ενώ, όπως μας αποκάλυψε, ένα μυστικό για να καθαρίζονται τα αυγά πιο εύκολα, είναι να προσθέσουμε αλάτι στην κατσαρόλα.

Οι κατσαρόλες μπαίνουν στην φωτιά και τις αφήνουμε να σιγοβράζουν για μία περίπου ώρα, μέχρι να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η κυρία Ιωάννα άνοιξε το σπίτι της και μας έβαλε στην κουζίνα της, δείχνοντάς μας ακριβώς την διαδικασία που ακολούθησε.

Μετά το βράσιμο των αυγών, και αφού τα αφήσε να κρυώσουν λίγο, η κυρία Ιωάννα μας εξήγησε, πως για “ζωντανέψουμε” το χρώμα στα αυγά μας, τα αλείφουμε με λάδι. Βάζοντας λοιπόν ελαιόλαδο σε μία χαρτοπετσέτα, σκούπισε τα αυγά ένα ένα, για να έχουν ένα ομοιόμορφο και πιο έντονο χρώμα.

Τέλος, ένα άλλο μυστικό που μοιράστηκε μαζί μας, είναι πως τα κρεμμύδια που καθάρισε, δεν θα πάνε χαμένα, αφού θα τα χρησιμοποιήσει για να φτιάξει τον παραδοσιακό Μεληνιώτικο τταβά, με την συνταγή που επίσης την έμαθε από τις γιαγιάδες της.

Έτσι λοιπόν βάφουν τα Πασχαλινά αυγά στην Μελίνη. Ένα μικρό, αλλά πανέμορφο χωριό, το οποίο διατηρεί τα έθιμά του τόπου μας και τα κληροδοτεί από γενιά σε γενιά.

Η γιαγιά Ιωάννα για να πετύχετε το τέλειο χρώμα: Κρεμμύδια και μαργαρίτες για το βάψιμο των Πασχαλινών αυγών

Όπως μας ανέφερε, η κυρία Ιωάννα, την διαδικασία αυτή την έμαθε η ίδια από την γιαγιά της, και συνεχίζει να την κάνει εδώ και δεκαετίες, κάθε χρόνο, τέτοια μέρα. Η ίδια με την σειρά της την έδειξε στα παιδιά και τα εγγόνια της, διατηρώντας ζωντανό ένα έθιμο του τόπου μας.

Προτεινόμενα