“Η «Μήδεια» του Αλίμου”: Η γυναίκα που σκότωσε τα παιδιά της επειδή την απάτησε ο άντρας της

by Τόνια Τζαφέρη
“Η «Μήδεια» του Αλίμου”: Η γυναίκα που σκότωσε τα παιδιά της επειδή την απάτησε ο άντρας της

Άλιμος: Η τραγική ιστορία του 1963

Πρόκειται για μια από τις πιο τραγικές ιστορίες όπου η Νίτα Μπέικερ στραγγαλίζει τα ίδια της τα παιδιά για να εκδικηθεί τον σύζυγό της ο οποίος την απάτησε…

Ο στραγγαλισμός των παιδιών της, με κορδόνι, ήρθε μετά από μία παρανομία του άντρα της. Αυτή είχε να κάνει με το ότι την απάτησε. Ήταν 27 Μαΐου το 1963, όταν η Νίτα Μπέικερ έπνιξε και τα τρία της παιδιά, όταν έμαθε ότι ο λοχαγός του αμερικανικού στρατού Τζολ Μπέικερ την απατούσε με την Ελληνίδα Βενετία Σιταρά.

«Πριν από έξι μήνες ήμουν η πιο ευτυχισμένη μητέρα του κόσμου. Μετά έμαθα ότι ο άντρας μου με απατούσε με άλλη. Δεν έπρεπε να ζήσουμε πια, ούτε εγώ, ούτε τα παιδιά μου». Με αυτές τις λέξεις, η Νίτα Μπέικερ περιέγραψε κυνικά, ψυχρά και δίχως ίχνος μετάνοιας το στυγερό και αποτρόπαιο έγκλημα που είχε διαπράξει. Όχι για να εκδικηθεί τον άντρα της επειδή την απατούσε, αλλά για να… προστατέψει τα παιδιά της, από το «κακό» που τα περίμενε.

Ο κίτρινος φάκελος με τις φωτογραφίες που οδήγησε την παιδοκτόνο Νίτα Μπέικερ να δολοφονήσει τα παιδιά της στον Αλίμο

Η Νίτα Μπέικερ ήταν μία ήρεμη, πλην όμως ψυχρή και απόμακρη σύζυγος του Τζολ Μπέικερ, λοχαγού του Αμερικανικού στρατού, ο οποίος το 1960 είχε πάρει μετάθεση στην Ελλάδα και έμειναν στο Καλαμάκι. Πίστευε πως ήταν ευτυχισμένη και ζούσε μια καλή και ήρεμη οικογενειακή ζωή.

Στις 26 Μαΐου το 1963, πήγε στο συνεργείο το αυτοκίνητο του άντρα της και πριν το αφήσει άδειασε από το πορτ μπαγκάζ τα πράγματα. Είδε έναν κίτρινο φάκελο, με κάτι φωτογραφίες. Τον άνοιξε και τότε την είδε. Μια ξένη γυναίκα μαζί με τον άντρα της.

“Η «Μήδεια» του Αλίμου”: Η γυναίκα που σκότωσε τα παιδιά της επειδή την απάτησε ο άντρας της

Στις 27 Μαΐου, αφού τάισε και έβαλε για ύπνο τα τρία της παιδιά άνοιξε τη Βίβλο και διάβασε το “επί του όρους ομιλία”, εστιάζοντας στη μοιχεία. Έγραψε κάποιες σκέψεις της και τελειοποίησε το έγκλημα στο μυαλό της. Μπήκε στο δωμάτιο της κόρης της Κίτι και με ένα κορδόνι την στραγγάλισε. Μετά πήγε στο διπλανό και έκανε το ίδιο και με την άλλη της κόρη τη Σουζάνα. Ο γιος της όμως, ξύπνησε και την κοίταζε. Ο Τζο, όταν πήγε σε αυτόν, αντιστάθηκε, την έγδαρε στα χέρια, αλλά δεν τα κατάφερε…

Είχε αποφασίσει να βάλει ένα τέλος στη ζωή της και με ένα μαχαίρι προσπάθησε να κόψει την καρωτίδα της, αλλά μόλις το αίμα κύλησε στον λαιμό της, λιποθύμησε. Στην κουζίνα, ανάμεσα σε μία κηλίδα αίματος τη βρήκε ο άντρας της μαζί με έναν συνάδελφό του. Έτρεξε στα δωμάτια των παιδιών και τότε τα είδε. Έμοιαζαν να κοιμούνται, αλλά δεν ανέπνεαν.

«Μήδεια» του Αλίμου: Από τα 16 χρόνια στα 2 βγήκε και πήγε στις ΗΠΑ

«Ψυχογενής μελαγχολία σοβαρής μορφής» ήταν η διάγνωση των ψυχιάτρων και το δικαστήριο αποφάσισε τον εγκλεισμό της σε ένα ψυχιατρείο. Ο Τύπος την χαρακτήρισε «σύγχρονη Μήδεια». Ένας Έλληνας Εισαγγελέας όμως, ο οποίος δεν πείστηκε ζήτησε επανάληψη της δίκης, στην οποία έγινε λόγος και για ενδοοικογενειακή βία από τη πλευρά του άντρα της. Τελικά της επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 16 ετών, αλλά δύο χρόνια αργότερα έλαβε χάρη και επέστρεψε στις ΗΠΑ.

Η Νίτα στα 18 της είχε παντρευτεί τον Τζολ Μπέικερ. Αυτή πίστευε πως είχαν μια καλή ζωή, αλλά ο λοχαγός του αμερικανικού στρατού πίστευε ότι η γυναίκα του τον αντιπαθούσε. Δεν τον άφηνε να την αγγίζει καν, δεν συμπεριφέρονταν σαν ζευγάρι.

“Η «Μήδεια» του Αλίμου”: Η γυναίκα που σκότωσε τα παιδιά της επειδή την απάτησε ο άντρας της

Στην Ελλάδα γνώρισε τη Βενετία Σιταρά, με την οποία ανέπτυξε σχέση. Έκαναν βόλτες, πήγαιναν σινεμά και η Σιταρά του μάθαινε ελληνικά. Ο Τζολ της είχε χαρίσει μία φωτογραφική μηχανή, με την οποία έβγαζαν φωτογραφίες. Αυτές τις φωτογραφίες που βρήκε η Νίτα στον κίτρινο φάκελο στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου του άντρα της.

Η τραγική ιστορία με την Νίτα Μπέικερ γυρίστηκε σε ταινία το 1978, από τον Ζυλ Ντασέν με τίτλο “A dream of passion” (“Κραυγή γυναικών” ή “Η άλλη Μήδεια”). Η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη ενσάρκωσε μια ηθοποιό που έψαξε την υπόθεση και επισκέφτηκε τη Νίτα Μπέικερ (Μπρέντα στην ταινία) στις φυλακές Κορυδαλλού, με τις δυο γυναίκες να αποκτούν μια έντονα ψυχολογική σύνδεση.

“Η «Μήδεια» του Αλίμου”: Η γυναίκα που σκότωσε τα παιδιά της επειδή την απάτησε ο άντρας της

Η ιστορία για τη «Μήδεια του Καλαμακίου» έχει γυριστεί και για τη σειρά «Ανατομία ενός εγκλήματος».