Kώστας Μπακογιάννης: «Θέλω να είμαι ο πρώτος δήμαρχος της Αθήνας που θα τελέσει πολιτικό γκέι γάμο»

by Τόνια Τζαφέρη
Kώστας Μπακογιάννης: «Θέλω να είμαι ο πρώτος δήμαρχος της Αθήνας που θα τελέσει πολιτικό γκέι γάμο»

Kώστας Μπακογιάννης: Το όραμα τους ομοφυλοφιλικούς γάμους

Ο δήμαρχος Αθηναίων έχει δηλώσει πολλές φορές πως είναι υπέρ των ομοφυλοφιλικών γάμων και είναι έτοιμος να κάνει την πόλη, πιο ευχάριστη και πιο διαθέσιμη στα δικαιώματα της κοινότητας.

Kώστας Μπακογιάννης: «Θέλω να είμαι ο πρώτος δήμαρχος της Αθήνας που θα τελέσει πολιτικό γκέι γάμο»

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, έδωσε το «παρών» στο συνέδριο «The Upfront Initiative. Ορατότητα στην Πράξη» και εξέφρασε τον ενθουσιασμό του με την προοπτική να τελέσει τον πρώτο γάμο ομόφυλου ζευγαριού στο δημαρχείο της Αθήνας. «Με πάρα πολύ μεγάλο ενθουσιασμό. Δεν είναι θέμα επιθυμίας, είναι υποχρέωσή μου», απάντησε ο κ. Μπακογιάννης, χαμογελώντας, όταν ρωτήθηκε εάν επιθυμεί να γίνει ο πρώτος δήμαρχος που θα τελέσει γάμο ομοφυλοφίλων.

Περισσότερες δηλώσεις του Κώστα Μπακογιάννη για την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα

Ο δήμαρχος Αθηναίων εκτίμησε ότι είναι πιο εύκολο να εκλεχθεί πρώτα ένας γκέι δήμαρχος και μετέπειτα ένας πρωθυπουργός, καθώς οι συνθήκες της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι πιο ευνοϊκές. «Εάν έπρεπε να στοιχηματίσω θα έλεγα ότι οι πιθανότητες είναι πρώτα να εκλέξει η Αθήνα έναν γκέι ή μια γκέι δήμαρχο και μετά θα δούμε έναν ή μια γκέι πρωθυπουργό. Και το λέω αυτό γιατί εξ ορισμού η τοπική αυτοδιοίκηση είναι πιο μπροστά από το γενικό κράτος. Εξ ορισμού η έννοια της προόδου στην αυτοδιοίκηση δεν έχει να κάνει με τα λόγια, έχει να κάνει με την πράξη. Εξ ορισμού η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να συνομιλεί με την καθημερινότητα της πόλης».

Αναφορικά με τον ΛΟΑΤΚΙ τουρισμό και εάν η Αθήνα θα ακολουθήσει τον δρόμο Τελ Αβίβ και Βαρκελώνης, ο Κώστας Μπακογιάννης αναφέρθηκε στη συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάσης με το Athens Home for All. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η Αθήνα θα είναι καλύτερη. «Λένε ότι θέλουν να έρχονται, να γίνει η Αθήνα προορισμός για γκέι weddings. Να γίνει, κανένα πρόβλημα. Αλλά να κάνουν τον γάμο στο δημαρχείο με τον δήμαρχο, όχι απλώς να βγάζουν μία φωτογραφία κάτω από την Ακρόπολη».

“Η Αθήνα είναι οι Αθηναίοι Ο δήμαρχος Αθηναίων μίλησε για δύο πρόσωπα της Αθήνας”, Κώστας Μπακογιάννης

«Η Αθήνα είναι οι Αθηναίοι. Σήμερα στην Αθήνα έχουμε δύο τάσεις. Μία φαντασιακή άποψη, η οποία είναι μια νοσταλγία, ένα κλείνον άστυ που δεν υπήρξε ποτέ, για την ελληνική ασπρόμαυρη ταινία, με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα, την Γεωργία Βασιλειάδου. Ποτέ δεν υπήρξε αυτή η Αθήνα παρεμπιπτόντως. Αλλά για κάποιον λόγο έρχεται και επανέρχεται στην επικαιρότητα με όλα τα φοβικά και συντηρητικά χαρακτηριστικά. Από την άλλη έχουμε μια ζώσα πραγματικότητα, μια βιωματική εμπειρία που είναι της Αθήνας, μια πύλη στη παγκοσμιοποίηση. Μια δυναμική μητρόπολη που συνεχώς εξελίσσεται, που παρά τις κρίσεις εξακολουθεί να μένει όρθια», περιέγραψε ο Κώστας Μπακογιάννης, προσθέτοντας ότι οι νέες δημιουργικές, τολμηρές κοινότητες κρατούν την πόλη όρθια.

Kώστας Μπακογιάννης: «Θέλω να είμαι ο πρώτος δήμαρχος της Αθήνας που θα τελέσει πολιτικό γκέι γάμο»

Μεταξύ άλλων ο κ. Μπακογιάννης υπογράμμισε ότι ο ρόλος φορέων και οργανισμών αποτελεί «κλειδί» για να δοθεί φωνή σε διάφορες ομάδες που δεν έχουν. «Έχουμε ξεκινήσει προγράμματα εκπαίδευσης του προσωπικού μας, οποιοσδήποτε έρχεται σε επαφή με τον πολίτη. Ταυτόχρονα έχουμε δημιουργήσει μια νέα αντιδημαρχία, την αντιδημαρχία «Ισότητας, Κατά των Έμφυλων Διακρίσεων και της Βίας», που είναι μια προσπάθειά μας να απαντήσουμε στο μη θεσμικά, για να μπορέσει ο οργανισμός μας να προσαρμοστεί στα αιτήματα, τις ανάγκες του 21ου αιώνα».

Το περιστατικό στο οποίο αναφέρθηκε ο Κώστας Μπακογιάννης

«Στόχος μας είναι να καινοτομήσουμε για να μπορέσει να μπει η ανάγκη που υπάρχει σήμερα και η ανταπόκριση που υπάρχει σε αυτή μέσα στο DNA του δήμου Αθηναίων. Δεν είναι εύκολο αλλά πιστεύω ότι είναι εφικτό», πρόσθεσε. Μία ερώτηση του δημοσιογράφου της Lifo, Γιάννη Πανταζόπουλου, προκάλεσε την ευθυμία του κοινού που παρακολουθεί το συνέδριο. «Έχω την απορία, όταν περπατάτε στην Αθήνα αγανακτείτε;», ρώτησε ο κ. Πανταζόπουλος με τον Κώστα Μπακογιάννη να αποκαλύπτει περιστατικό που του συνέβη προχθές, καθώς ένας κύριος είχε παρκάρει σε ράμπα αναπήρων. «Είναι ενδεικτικό μιας νοοτροπίας, μιας νοοτροπίας αντικοινωνικής. Η λογική του ας πορευτώ εγώ, ας κάνω τη δουλειά μου. Δεν με νοιάζει κανείς και τίποτα άλλο σε μία πόλη. Έτσι, όμως δεν προχωράμε μπροστά.

Kώστας Μπακογιάννης: «Θέλω να είμαι ο πρώτος δήμαρχος της Αθήνας που θα τελέσει πολιτικό γκέι γάμο»

Γίνεται μία πρόοδος αλλά έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας», τόνισε. Στο Δήμο, είπε, παλεύουμε «για μία πόλη που είναι σπίτι για όλους, ασφαλής, φιλόξενη, μία πόλη φωλιά για τον καθένα κ