Κώστας Ριγόπουλος: Η αιώνια αφοσίωση στην Κάκια Αναλυτή, ο θάνατος του πατέρα του, η ασιατική γρίπη και το τέλος από εγκεφαλικό

Κώστας Ριγόπουλος: Η αιώνια αφοσίωση στην Κάκια Αναλυτή, ο θάνατος του πατέρα του, η ασιατική γρίπη και το τέλος από εγκεφαλικό

Κώστας Ριγόπουλος: Όλες οι άγνωστες πτυχές της ζωής του

Στις 22/11/1930 γεννήθηκε ο Έλληνας ηθοποιός Κώστας Ριγόπουλος, ο οποίος σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1951, παίζοντας δύο μικρούς ρόλους στην τραγωδία του Σέξπιρ «Καίσαρ και Κλεοπάτρα», που ανέβηκε στο Εθνικό Θέατρο. Το 1954 έκανε το ντεμπούτο του στο ελεύθερο θέατρο με το θίασο Καλλέργη – Σκούρα, στο έργο «Πεγκ καρδούλα μου» του Τζον Μάνερς, ενώ την ίδια χρονιά συνεργάστηκε και με το θίασο Λαμπέτη – Παππά – Χορν στο έργο «Φτωχό σαν Σπουργιτάκι» του Λαντίσλας Φόντορ. Τα επόμενα οκτώ χρόνια συνεργάστηκε με κορυφαία ονόματα του θεάτρου, όπως η Κατερίνα, ο Μάνος Κατράκης, ο Μίμης Φωτόπουλος, ο Λυκούργος Καλλέργης και ο Λάμπρος Κωνσταντάρας και συμμετείχε στις ομάδες μεγάλων θιάσων όπως του Μποστ και της Μιράντας.

Κώστας Ριγόπουλος: Η αιώνια αφοσίωση στην Κάκια Αναλυτή, ο θάνατος του πατέρα του, η ασιατική γρίπη και το τέλος από εγκεφαλικό

Κώστας Ρηγόπουλος: Η σχέση με την Κάκια Αναλυτή και η αγάπη του κόσμου

Ο Κώστας Ρηγόπουλος και η Κάκια Αναλυτή συναντήθηκαν για πρώτη φορά το 1955 και μόλις τρεις μήνες μετά τη γνωριμία τους, παντρεύτηκαν. Η Κάκια ήταν τότε 18 χρονών και σπούδαζε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών, όπου δίδασκε ο Δημήτρης Ροντήρης. Ο Κώστας ήταν 25 και έκανε τα πρώτα του βήματα στον χώρο της υποκριτικής. Είχε τελειώσει τη Δραματική Σχολή του Εθνικού θεάτρου. Αρχικά οι γονείς της κοπέλας δεν συμφωνούσαν με τον γάμο, καθώς ο Ρηγόπουλος δεν είχε καταξιωθεί στον χώρο και δεν είχε σταθερό εισόδημα. Ο έρωτας των δύο νέων όμως, έσβησε κάθε εμπόδιο και οι γονείς της Αναλυτή έδωσαν την ευχή τους στο ζευγάρι. …

Τους χώρισε μόνο ο θάνατος Έμειναν μαζί για 46 χρόνια, έως το 2001, που τους χώρισε ο θάνατος του ηθοποιού. Ο Ρηγόπουλος πέθανε σε ηλικία 70 ετών, μετά από τρίμηνη νοσηλεία στο Θριάσιο Νοσοκομείο με βαρύ εγκεφαλικό. Η σύζυγός του κατέρρευσε. Από τότε, όπως λένε οι δικοί της άνθρωποι, άρχισε να μαραζώνει.

«Έτσι αστραπιαία, δεν μπορούσαμε να κάνουμε ο ένας χωρίς τον άλλο», έγραψε ο Ρηγόπουλος στο βιβλίο του. Ο ηθοποιός, πριν φύγει από τη ζωή, είχε γράψει ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο, με τίτλο «Το παραμύθι της ζωής μου» (εκδόσεις Γκοβόστη), στο οποίο περιέγραφε τη γνωριμία του και τον έρωτά του με την Κάκια Αναλυτή.

«Στο συνοικιακό θεατράκι της Καλλιθέας λοιπόν είχαμε αρχίσει ήδη πρόβες για το δεύτερο έργο που ήταν το «Φιόρο του Λεβάντε». Ένα πρωί, ίσως και την πρώτη μέρα που αρχίσαμε πρόβες στο δεύτερό μας έργο, βλέπω μια χαριτωμένη κοπελίτσα να κουβεντιάζει με τον Διονύση τον Παγουλάτο. Αμέσως κάτι σκίρτησε μέσα μου. Μ’ άρεσε αυτή η κοπελίτσα όσο δεν μου είχε αρέσει ποτέ καμία άλλη ως τότε. Μόλις έφυγε ρώτησα τον Νιόνιο, ρε συ Νιόνιο ποια είναι αυτή; Μια νέα ηθοποιός που τελειώνει αυτές τις μέρες την σχολή του Ροντήρη, την λένε Κάκια Αναλυτή, μου λέει. Το άλλο πρωί ήταν κι αυτή στην πρόβα. Δεν ξέρω τι ήταν αυτό που με τράβηξε τόσο πολύ σ’ αυτό το κοριτσάκι, ώστε μέσα στις πρόβες και στην εβδομάδα που κράτησε το έργο, ερωτευθήκαμε.

Έτσι αστραπιαία δεν μπορούσαμε να κάνουμε ο ένας χωρίς τον άλλον. Κι από τότε πέρασαν 30 χρόνια. Και μπορεί να περάσαμε κάποια συννεφάκια ή κάποια ψιλοβρόχια στη μακρόχρονη αυτή διάρκεια, αλλά δεν αντιμετωπίσαμε ποτέ μας μια νεροποντή ή μια καταιγίδα που θα κατάφερνε να μας χωρίσει. Το λέω με όλη μου την καρδιά αυτό, είμαι το ίδιο ερωτευμένος με την Κάκια, όπως ήμουνα και τότε. Άσχετο αν η δουλειά μας κάνει πολλές φορές να τα τσουγγρίζουμε, μικρή σημασία έχει αυτό. Δεν ζήσαμε όλα αυτά τα χρόνια με συμβιβασμούς. Αγαπιόμαστε πραγματικά. Είχε γερά θεμέλια από την αρχή αυτός ο έρωτας, γι αυτό δεν μπόρεσε να τον γκρεμίσει τίποτα και κανένας ή καμία. Η Κάκια είναι για μένα το παν και είμαι σίγουρος πως το ίδιο είμαι κι εγώ για κείνην. Ο έρωτάς μας άρχισε στο Φιόρο του Λεβάντε και φούντωσε πιο πολύ όταν παίξαμε τον «Έβδομο ουρανό», που ήμασταν το ερωτευμένο ζευγάρι και στην σκηνή. Μεγάλος έρωτας. Αφάνταστη αγάπη, πάθος, στοργή, συμπαράσταση, βοήθεια και όλα τα μεγάλα συναισθήματα που μπορεί να έχει ένας παντοτινός δεσμός. Γελάτε, γελάτε όσο θέλετε και ειρωνευτείτε μας όσο σας αρέσει»….

Κώστας Ριγόπουλος: Η αιώνια αφοσίωση στην Κάκια Αναλυτή, ο θάνατος του πατέρα του, η ασιατική γρίπη και το τέλος από εγκεφαλικό

Κώστας Ριγόπουλος: Ο θάνατος του πατέρα του και η ασιατική γρίπη

Ο σπουδαίος ηθοποιός ήταν δεμένος με την οικογένειά του. όταν πληροφορήθηκε τον θάνατο του πατέρα του, βρισκόταν με τον θίασο στην Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να μην προλάβει να τον αποχαιρετίσει για τελευταία φορά.

«Ένα βράδυ που παίζαμε στο θέατρο, μου τηλεφωνούν από την Αθήνα ότι πρέπει να κατέβω επειγόντως γιατί ο μπαμπάς μου λέει είναι πολύ άρρωστος… Τα ‘χασα ήτανε κάτι εντελώς απρόσμενο», είχε αναφέρει.

Με την σύζυγό του Κάκια Αναλυτή πήρανε το πρώτο αεροπλάνο κι επέστρεψαν στην Αθήνα. Όταν έφτασαν στο σπίτι, είδε τα δύο νεκρώσιμα που ήταν κολλημένα στα περβάζια της πόρτας, καταλαβαίνοντας με τον πιο σκληρό τρόπο τι είχε συμβεί.

Αυτό που δεν μπορούσε να χωρέσει ο νους του, ήταν τι ακριβώς συνέβη με τον πατέρα του και από τη μια στιγμή στην άλλη και σε ηλικία 57 ετών, έφυγε από τη ζωή. Όπως πάντα ανέφερε ο ίδιος, εκείνη τη χρονιά είχε πέσει μια μεγάλη επιδημία γρίπης στην Ελλάδα, η ασιατική γρίπη.

«Λέγανε πως ήτανε μια σοβαρή μορφή γρίπης, αλλά δεν είχανε πει πόσο κόσμο θέρισε ο χάροντας με αυτή τη γρίπη. Και δίκαια βέβαια δεν το λέγανε γιατί θα πανικοβάλανε τον κόσμο. Δεν είχαμε λοιπόν καμία επίγνωση του πόσο σοβαρή και θανατηφόρα ήτανε αυτή η επιδημία. Και ένα από τα θύματά της ήτανε και ο πατέρας μου, που πέθανε από τη μια στιγμή στην άλλη λες και τον χτύπησε μια σφαίρα στο κεφάλι, όπως μου είπε ο γιατρός του. Πήγε και χώθηκε ο ιός στον εγκέφαλό του και τον σμπαράλιασε κυριολεκτικά», είχε πει ο ηθοποιός.

Όταν πέθανε ο πατέρας του από υψηλό πυρετό ήταν Αύγουστος. «Όταν πέθανε ο Φανουράκης μου ήταν Αύγουστος κατακαλόκαιρο και πέθανε. Όλα του τα χρόνια θυμάμαι που τον κοροϊδεύαμε γιατί και τα καλοκαίρια κοιμότανε σκεπασμένος γερά και ντυμένος με τις μάλλινες πιτζάμες του. Του λέγαμε “βρε μπαμπά τι τα φοράς αυτά, θα σκάσεις”. Κι εκείνος μας κορόιδευε: “έχετε ακούσει να πεθαίνει κανένας από ζέστη; Μόνο από κρύωμα πεθαίνει”. Κι ο έρμος ο Φανούρης πέθανε από πυρετό, από ζέστη» είχε αναφέρει  ο Κώστας Ρηγόπουλος για την τραγική ειρωνεία της μοίρας.

Κώστας Ριγόπουλος: Η αιώνια αφοσίωση στην Κάκια Αναλυτή, ο θάνατος του πατέρα του, η ασιατική γρίπη και το τέλος από εγκεφαλικό

Κώστας Ριγόπουλος: Ο γάμος και η γέννηση της κόρης του

Από το γάμο τους απέκτησαν μία κόρη, τη Ζωή και τα περισσότερα χρόνια του έγγαμου βίου τους, συνυπήρχαν και στο θεατρικό σανίδι. Στις αρχές της δεκαετίας του ’60, δημιούργησαν τον δικό τους θίασο, που γνώρισε μεγάλη επιτυχία με το θεατρικό «Αγάπη μου Ουάουα», που παιζόταν για 12 συνεχείς σεζόν. Όσοι τους γνώρισαν, μιλούσαν για μια μεγάλη αγάπη, που δε γνώρισε ποτέ κακίες, αντιζηλίες και απιστίες.

Το μεγάλο δέσιμο που είχαν οι δύο ηθοποιοί, αποδείχτηκε για τελευταία φορά, την 1η Ιουνίου του 2002, όταν η Κάκια Αναλυτή έφυγε ξαφνικά από τη ζωή, σε ηλικία 68 ετών, προδομένη από την καρδιά της καθώς ο Κώστας Ρηγόπουλος πέθανε στις 14 Ιανουαρίου 2001, μετά από βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο. Πολλοί είπαν, ότι δεν άντεξε τον χαμό του συντρόφου της ζωής της και πήγε να τον συναντήσει.

Προτεινόμενα