Κρίστοφερ Ριβ: Τα πρώτα χρόνια, η «κατάρα» του σούπερμαν, η φιλανθρωπία, το ατύχημα που τον στιγμάτισε και το τέλος

Κρίστοφερ Ριβ: Η ζωή του μεγάλου ηθοποιού

Έμεινε στην ιστορία με το προσωνύμιο, ως ο άνθρωπος ατσάλι, ωστόσο όλοι τον θυμούνται για το μεγάλο ταλέντο και για το μεγάλο φιλανθρωπικό έργο που έχει μείνει μέχρι σήμερα. Μετά τον θάνατο του, ο Κρίστοφερ Ριβ, κατάφερε να παραμείνει στις καρδιές όλων.

Σε ένα είδος κατάρας που φαίνεται να κυνηγά μανιωδώς τους ηθοποιούς που ενσάρκωσαν στο μεγάλο πανί και το γυαλί τον σούπερ ήρωα, ούτε ο Κρίστοφερ Ριβ κατάφερε να ξεφύγει.

Η κατάρα των ηθοποιών που υποδύθηκαν τον Superman

Ο πρώτος ηθοποιός που έβαλε τη στολή με το τεράστιο «S» ήταν ο Kirk Alyn, τo 1948, καθώς και στο sequel του 1950. Ουδείς μπορεί να μιλήσει για επιτυχία των δύο ταινιών ή αναγνωρισιμότητα του ηθοποιού, καθώς… ελάχιστοι γνωρίζουν πως ο Kirk υποδύθηκε τον Superman.

Κι αν η έλλειψη φήμης δεν είναι κάτι τόσο τραγικό, πώς σου φαίνεται το ότι ο δεύτερος Superman, ο George Reeves, βρέθηκε νεκρός από πυροβολισμό; Επισήμως, ο θάνατος του ηθοποιού θεωρήθηκε αυτοκτονία, ωστόσο, κάποιοι λένε πως δολοφονήθηκε!

Ο τραγικός Σούπερμαν, Κρίστοφερ Ριβ

Μέχρι να φύγει από τη ζωή το 2004 ο ηθοποιός θεάτρου και σινεμά πρόλαβε να γίνει το παγκόσμιο πρόσωπο του Σούπερμαν. Πρωταγωνιστώντας και σε μερικές ακόμα ταινίες, πριν από το τραγικό ατύχημα.

Ακόμα και αν ο ρόλος του Σούπερμαν δεν είχε εξυψώσει την φήμη του. Θα γινόταν και πάλι γνωστός για το ανθρωπιστικό του έργο. Ως αναφορά την υποστήριξη παραπληγικών συνανθρώπων και παιδιών με ειδικές ανάγκες.

Με αυτόν τον τρόπο ο Ριβ κατάφερε να σώσει εκατομμύρια ζωές χωρίς να χρειαστεί να φορέσει την στολή του Σούπερμαν.

Το ξεκίνημα του Κρίστοφερ Ριβ

Ο Κρίστοφερ Ριβ γεννιέται στις 25 Σεπτεμβρίου 1952 στη Νέα Υόρκη. Ως ο πρώτος από τους δύο γιους του καθηγητή πανεπιστημίου και συγγραφέα πατέρα και της δημοσιογράφου μητέρας. Το ζευγάρι χώρισε βέβαια όταν ο Κρίστοφερ ήταν 4 ετών.

Η μητέρα του σύντομα θα ξαναπαντρευόταν έναν ευκατάστατο χρηματιστή, γεγονός που θα εξασφάλιζε και τα παιδιά. Φοίτησε σε ιδιωτικά σχολεία και έμαθε από νωρίς πιάνο. Άλλα χόμπι τις μέρες του κολυμπώντας και κάνοντας ιστιοπλοΐα.

Ταυτοχρόνως, ήρθε σε επαφή με την ηθοποιία ήδη από μικρός. Είχε πρωταγωνιστήσει σε σχολική θεατρική παράσταση σε ηλικία 10 ετών! Με τον έρωτα να είναι κεραυνοβόλος και διαχρονικός!  Έκτοτε θα πρωταγωνιστούσε σε κάθε παράσταση του ακριβού ιδιωτικού σχολείου που φοιτούσε. Πέρασε τα καλοκαίρια του ως μαθητευόμενος ηθοποιός σε θεατρικές εταιρίες της Νέας Υόρκης. Κι έτσι, σε ηλικία 16 ετών, ήταν ήδη κανονικό μέλος του συνδικάτου των ηθοποιών. Διαθέτοντας μέχρι και τον προσωπικό του ατζετι.

Αποφοιτώντας από το σχολείο το 1970, ο Ριβ φοίτησε στο περίφημο Cornell University, απ’ όπου έλαβε το πτυχίο του στη φιλολογία και τη θεωρία της μουσικής το 1974. Τα φοιτητικά του καλοκαίρια τα περνούσε στην Ευρώπη, μαθητεύοντας σε φημισμένους θιάσους, όπως τον λονδρέζικο Old Vic και την Comedie Francaise του Παρισιού. Κι έτσι, ταυτόχρονα με τις τελευταίες του χρονιές στο πανεπιστήμιο, φοίτησε στην εξίσου περίφημη δραματική σχολή της Νέας Υόρκης Juilliard School, βάζοντας στόχο να μορφωθεί υποκριτικά…

Οι αρχικοι του ρολοι

Ο πρώτος του μεγάλος ρόλος, με το που αποφοίτησε από το Cornell, ήταν στην τηλεοπτική σαπουνόπερα «Love of Life». Στις δύο σεζόν που θα εμφανιστεί στη σειρά, θα δουλέψει ταυτοχρόνως και στο νεοϋορκέζικο θέατρο, πριν τα μαζέψει οριστικά το 1975 και μετακομίσει στην Καλιφόρνια, κυνηγώντας το κινηματογραφικό όνειρο.

Ο πρώτος του κανονικός κινηματογραφικός ρόλος θα έρθει το 1978, στην ταινία πυρηνικής καταστροφής «Gray Lady Down»…

Καθώς όμως δεν είχε τίποτα άλλο στα σκαριά, πηγαινοερχόταν στη Νέα Υόρκη για να ανεβαίνει στο σανίδι του Μπρόντγουεϊ…

Κρίστοφερ Ριβ: Ο άνθρωπος ατσάλι

Αισθανόμενος ξεχασμένος και αποκομμένος από το Χόλιγουντ, ο Ριβ ένιωσε μεγάλη έκπληξη όταν του τηλεφώνησαν από το ηλιόλουστο Λος Άντζελες για το κάστινγκ μιας ταινίας με σούπερ ήρωες. Ο θεατρικός ηθοποιός θεώρησε αρχικά την ταινία αφελή σεναριακά και τελείως φτωχή σε όρους υποκριτικών προκλήσεων, αναθεώρησε όμως όταν διάβασε την πλοκή. Κι έτσι πήγε στο Χόλιγουντ σχεδόν απρόθυμα για να δοκιμαστεί για τον ρόλο του Σούπερμαν, της ταινίας που θα του άλλαζε τη ζωή!

Όταν ο «Superman» έκανε την πρεμιέρα του τον Δεκέμβριο του 1978, έγινε κακός χαμός και η ταινία γνώρισε ένδοξη εισπρακτικά πορεία στα ταμεία της οικουμένης! Ο πρωταγωνιστής της ήταν άξαφνα αστέρας διεθνούς βεληνεκούς, με παπαράτσι να τον ακολουθούν έκτοτε κατά πόδας και την ιδιωτικότητα της ζωής του να πηγαίνει έτσι βόλτα.

Άλλη μια ασύλληπτη εμπορικά επιτυχία!

Πράγματα σαφώς πρωτόγνωρα για τον ίδιο, αν και αυτό που τον απασχολούσε κυρίως ήταν η τυποποίηση του ρόλου και η μοίρα των προγενέστερων Σούπερμαν, που δεν εξασφάλισαν ποτέ άλλο ρόλο! Ο ίδιος μάλιστα δεν ήθελε να γυρίσει το sequel του Ανθρώπου από Ατσάλι, τον δέσμευε όμως το συμβόλαιο που είχε υπογράψει.

Κι έτσι, για άλλα μια φορά απρόθυμα, ο Ριβ πρωταγωνίστησε και στον «Superman II» (1981), άλλη μια ασύλληπτη εμπορικά επιτυχία!

Αυτή η ταινία άρεσε και στους κριτικούς του κινηματογράφου, κάνοντας πολλούς να μιλούν για ακόμη καλύτερη προσπάθεια από την πρώτη. Ο Ριβ, ξεπερνώντας τη φοβία του για το επικείμενο γκρέμισμα της καριέρας του λόγω του Σούπερμαν, έμελλε να μετρήσει μια ιδιαιτέρως πολυάσχολη κινηματογραφικά και θεατρικά καριέρα καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, μέχρι και τα μέσα σχεδόν της επόμενης.

Αφού επανέλαβε τον ρόλο του Ανθρώπου από Ατσάλι στον «Superman III» (1983) και τον «Superman IV» (1987), συνεργαζόμενος ακόμα και στο σενάριό του, εμφανίστηκε σε καμιά δεκαριά ταινίες ακόμα, οι γνωστότερες εκ των οποίων είναι οι «Deathtrap» (1982), «Noises Off» (1992), «The Remains of the Day» (1993) και «Village of the Damned» (1995)…

Η τραγωδία που τον κατακάθισε ανάπηρο

Το ατύχημα που στιγμάτισε τον Κρίστοφερ Ριβ

Ο Κρίστοφερ Ριβ ήταν αλλεργικός στα άλογα και δεν τα πλησίαζε καν, μέχρι το 1985. Αναγκάστηκε να μάθει ιππασία για τις ανάγκες του ρόλου του στην ταινία «Άννα Καρένινα». Σύντομα η ιππασία τον κέρδισε και ο ηθοποιός την περιέλαβε στην καθημερινότητά του. Έτσι μέσα σε 2 χρόνια όχι μόνο ξεπέρασε την αλλεργία του, αλλά συμμετείχε πια και σε αγώνες ιππασίας!

Το 1994 αγόρασε το δικό του άλογο, τον «Μπακ», όπως τον έλεγε χαϊδευτικά, και έναν χρόνο αργότερα, στις 27 Μαΐου 1995, ο Ριβ δήλωσε συμμετοχή σε αγώνα ιππασίας στη Βιρτζίνια. Εκεί έμελλε να αλλάξει άρδην η ζωή του μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, όταν έπεσε από το άλογό του και θρυμματίστηκε η σπονδυλική του στήλη. Ο ηθοποιός ήταν πια παράλυτος από τον λαιμό και κάτω και μπορούσε να αναπνεύσει μόνο με μηχανική υποστήριξη.

Βγαίνοντας έπειτα από αρκετές εβδομάδες από το νοσοκομείο, αποφάσισε να ξαναβάλει τη ζωή του σε τάξη. Έμαθε και πάλι να μιλά μέσα στα νέα δεδομένα, τη συνεχή παρουσία του αναπνευστήρα δηλαδή. Όπως και να χρησιμοποιεί το ειδικά τροποποιημένο αναπηρικό του καρότσι. Επιδιδόταν καθημερινά σε αναρίθμητες ασκήσεις και προκλήσεις.

Κι έτσι τον Οκτώβριο του 1995 άφησε φίλους και γνωστούς άφωνους όταν έκανε την πρώτη μετά το τραγικό ατύχημα δημόσια εμφάνισή του, λιγότερο από 6 μήνες μετά το συμβάν. Η περίσταση ήταν μια φιλανθρωπική τελετή του σωματείου Creative Coalition, ενός οργανισμού που ο ίδιος είχε συμβάλει τα μέγιστα για να ιδρυθεί.

Ο Ριβ αστειεύτηκε αμέσως με την κατάστασή του, ξαλαφρώνοντας έτσι την ένταση στο ακροατήριο, πριν ανεβάσει στη σκηνή τον καλό του φίλο Ρόμπιν Ουίλιαμς και δεν αφήσουν τίποτα όρθιο.

Ο Ρόμπιν Ουίλιαμς είχε εξάλλου επισκεφτεί τον Ριβ αμέσως μετά το ατύχημά του, μόλις συνήλθε από το κώμα δηλαδή, για να τον κάνει να γελάσει: ένας γιατρός άνοιξε την πόρτα του δωματίου του μιλώντας καταιγιστικά με έντονη ρωσική προφορά. Φορούσε κίτρινη ρόμπα, πλαστικά γάντια και χοντρά γυαλιά και τον ενημέρωσε ότι είχε έρθει για να εξετάσει τον προστάτη του! Έκπληκτος ο Ριβ, γύρισε τον κεφάλι να τον κοιτάξει και αναγνώρισε αμέσως τον φίλο του Ρόμπιν Ουίλιαμς: «Ήταν η πρώτη φορά που γέλασα μετά το ατύχημα. Ο παλιός μου φίλος με έκανε να νιώσω ότι όλα θα πήγαιναν καλά»…

Το τέλος του Κρίστοφερ Ριβ

Το φιλανθρωπικό δείπνο ήταν μόλις η αρχή για τον αεικίνητο και πάντα ενεργητικό ηθοποιό.

Ήδη ασχολούνταν ενεργά με παιδικά προβλήματα, ανθρώπινα δικαιώματα και περιβαλλοντικά ζητήματα.  Με το τραγικό ατύχημα να του δίνει έξτρα κίνητρα για να παλέψει για τη ζωή κι άλλων συνανθρώπων.  Ίδρυσε το σωματείο Christopher Reeve Paralysis Foundation, στην προσπάθειά του να ευαισθητοποιήσει το κοινό. Συγκεντρώνοντας κονδύλια για βιοϊατρικές έρευνες. Λειτούργησε και ως πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης Παραλύτων.

«Δεν πρέπει να επιτρέψεις στην κατάστασή σου να καθορίζει τη ζωή σου», συνήθιζε να λέει για την τετραπληγία του, με τις κοπιώδεις καθημερινές προσπάθειές του να δυναμώσει και να απαλλαγεί από τη μηχανική αναπνευστική υποστήριξη να αποδίδουν πράγματι (περιορισμένους) καρπούς!

Ταυτοχρόνως, δεν ξέχασε ποτέ την ηθοποιία, το μεγάλο πάθος του, κι έτσι εμφανίστηκε το 1998 σε τηλεοπτική σειρά («Rear Window»), αλλά και σκηνοθέτησε δύο τηλενουβέλες για θέματα υγείας. Το 1998 κυκλοφόρησε και την αυτοβιογραφία του «Still Me», ένα μάθημα ζωής για όλους…

Στην προσωπική του ζωή ήταν παντρεμένος με την Dana Morisini από το 1992. Απέκτησε δύο παιδιά. Μέχρι την τελευταία του στιγμή περιόδευε στον κόσμο δανείζοντας το πρόσωπό του σε εκστρατείες ενημέρωσης.

Ο Κρίστοφερ Ριβ πέθανε από ανακοπή καρδιάς στις 10 Οκτωβρίου 2004, σε ηλικία 52 ετών. Η σύζυγός του έμελλε να τον ακολουθήσει στον άλλο κόσμο σύντομα. Καθώς διαγνώστηκε με καρκίνο το 2005 και πέθανε τον Μάρτιο της επόμενης χρονιάς.

Κι έτσι ο κινηματογραφικός Σούπερμαν αποδείχθηκε δυνατότερος στη ζωή απ’ όλες τις υπεράνθρωπες περιπέτειές του στο μεγάλο πανί…

Related posts

Επıχειρηματίας, φίλος του Χάρι και της Μέγκαν: «Λuπάμαι που η Κέιτ έχει καpκiνο αλλά το παλάτı είπε αυτό το ψέμα»

Γιατί ο Χριστός αφού αναστήθηκε έφαγε ψητό ψάρι και μέλι;

Νέο λουκέτο σε εργοστάσιο μετά την «Γιούλα» – Δεν το πιστεύει κανείς