Λείπεις Σωτήρη: Η ιστορική σκηνή Μουστάκα – Τσάκωνα με την οποία δακρύζουμε από τα γέλια

by Τόνια Τζαφέρη

Μουστάκας – Τσάκωνας: Η μυθική σκηνή που έγραψε ιστορία

Μουστάκας – Τσάκωνας: Ο παλιός ελληνικός κινηματογράφος, εξακολουθεί μέχρι σήμερα να απασχολεί. Ενώ δεν είναι λίγες και οι θεατρικές παραστάσεις του παρελθόντος, που έμελλαν να αφήσουν την δική τους ιστορία.

 Ο αείμνηστος Χάρυ Κλυνν είχε πει κάποτε για τον Σωτήρη Μουστάκα πως: «Μπορεί να βελτιώσει το οποιοδήποτε κείμενο. Απλά και μόνο με την ερμηνεία του». Και, μεταξύ μας, είχε πέρα για πέρα δίκιο.

Μουστάκας - Τσάκωνας: Η μυθική σκηνή που έγραψε ιστορία

Ο ανεπανάληπτος Σωτήρης Μουστάκας έπαιζε με την ίδια ευκολία κωμικούς και δραματικούς (ένα… βάναυσα υποτιμημένο κομμάτι του ταλέντου του) ρόλους. «Απογειώνοντας» το εκάστοτε έργο ή παράσταση στα οποία συμμετείχε.

Ωστόσο, όπως γνωρίζουμε άπαντες, υπήρχε ένας τομέας στον οποίον ο λατρεμένος ηθοποιός διέπρεπε. Εκεί που αισθανόταν καλύτερα από κάθε άλλο είδος θεατρικής ή κινηματογραφικής μορφής: την επιθεώρηση.

Ο Μουστάκας συμμετείχε σε ορισμένες από τις πιο εμβληματικές επιθεωρήσεις στα χρονικά του γαλανόλευκου σανιδιού. Αφήνοντας ανεξίτηλο το στίγμα του στο χώρο.

Εξίσου σπουδαίος, ενδεχομένως, στην επιθεώρηση υπήρξε και ο Κώστας Τσάκωνας. Που με τον ιδιαίτερο τρόπο παιξίματός του κατάφερνε να κάνει- διατηρώντας σχεδόν πάντα την ολύμπια ψυχραιμία του- τους θεατές να λύνονται στα γέλια. Με ελάχιστες πιθανότητες να… ξαναδεθούν.

Μουστάκας - Τσάκωνας: Η μυθική σκηνή που έγραψε ιστορία

Η συνάντηση σου Μουστάκα με τον Τσάκωνα

Τι συμβαίνει, λοιπόν, όταν τα δύο ιερά τέρατα βρίσκονται μαζί στην σκηνή και τη μοιράζονται με φόντο τους δημόσιους υπαλλήλους. Και μια επικριτική/ άκρα χιουμοριστική ματιά επί του θέματος;

Πίσω στο 2000, η Σαλώμη φιλούσε υπέροχα σε σκηνοθεσία Φώτη Μεταξόπουλου. Και σενάριο των Μιχάλη Άνθη , Θεόφιλου Βερύκιου και Δήμου Μυλωνά. Έκανε «ντεμπούτο» στην σκηνή του «Άλσους» και συγκέντρωσε ορισμένα από τα μεγαλύτερα κωμικά ονόματα ever: Κώστας Βουτσάς , Στάθης Ψάλτης, Σωτήρης Μουστάκας. Μαρία Μπονέλου, Κώστας Τσάκωνας  Αθηνά Μαυρομάτη, Ελένη Φιλίνη. Μάρκος Σεφερλής και Νανά Δόγκα.

Μουστάκας - Τσάκωνας: Η μυθική σκηνή που έγραψε ιστορία

Παρά το γεγονός πως βρίθει, ωστόσο, από υπέροχα σκηνικά, την παράσταση της… παράστασης κλέβει η συνύπαρξη Τσάκωνα-Μουστάκα, σε μια μνημειώδη σκηνή που δεν ξεχνιέται ποτέ και με τίποτα.

Δες το παρακάτω βίντεο με το απόσπασμα της σκηνής:

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Το κατάλαβα Περισσότερα