Μανώλης Σφακιανάκης: «Κανείς δεν κατεβάζει υλικό παιδικής ποpνογραφiας με μωpά να τα βiαζουν για ερευνητικούς σκοπούς»

Μανώλης Σφακιανάκης: Η δήλωση για τον συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας

Ο πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας μίλησε σε τηλεοπτικό σταθμό και εξήγησε για το ειδικό λογισμικό που οδήγησε στην σύλληψη του συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας. Όπως ανέφερε ο Μανώλης Σφακιανάκης πρώτη φορά ακούει ότι κάποιος κατεβάζει παιδική πορνογραφία για λόγους έρευνας.

«Το 2012 η χώρα μας και η Ελληνική Αστυνομία προμηθεύτηκε μετά από αίτημα δικό μου, ένα ειδικό λογισμικό, το οποίο ανιχνεύει σε πραγματικό χρόνο ό,τι κινείται στο διαδίκτυο και μέσα έχει παιδική πορνογραφία» ανέφερε στις «Συνδέσεις» ο Μανώλης Σφακανιάκης, τέως διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για το ειδικό λογισμικό που οδήγησε στη σύλληψη του συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας που κατηγορείται για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας.

Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό ο πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας εξήγησε ότι υπάρχουν ειδικοί κώδικες και μέσω αυτών γίνεται ανάλυση από την αστυνομία στα ηλεκτρονικά αρχεία που διακινούνται στο διαδίκτυο.

«Κάθε χρήστης θα πρέπει να ξέρει ότι όταν συνδέεται στο διαδίκτυο έχει ένα μοναδικό αριθμό. Αυτός ο μοναδικός αριθμός που έχει ο κάθε χρήστης, εάν κατεβάσει υλικό παιδικής πορνογραφίας, καταγράφεται άμεσα από το ειδικό σύστημα που έχει προμηθευτεί η ΕΛΑΣ. Το σύστημα σου λέει ποιος είναι αυτός που κατεβάζει το βίντεο και σου διαβαθμίζει τον χρήστη, ανάλογα με τη βιαιότητα του υλικού», εξήγησε ο κ. Σφακιανάκης.

Όπως αποκάλυψε, καθημερινά ο διοικητής της Δίωξης ξέρει ποιοι κατεβάζουν υλικό παιδικής πορνογραφίας. «Το υλικό αυτό με τους αριθμούς και όχι με ονόματα, πάει στον εισαγγελέα και βγάζει δικαστικό βούλευμα, το οποίο αφορά την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών. Το βούλευμα πηγαίνει στον πάροχο επικοινωνιών και στη συνέχεια η αστυνομία κάνει έρευνα» περιέγραψε τη διαδικασία που ακολουθούν οι αστυνομικές και δικαστικές Αρχές.

Μανώλης Σφακιανάκης: Κακουργηματική η κατοχή παιδικής πορνογραφίας

Σε ερώτηση για τη σύλληψη του συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας που σόκαρε το πανελλήνιο ο κ. Σφακιανάκης δήλωσε ότι« ουδέποτε έχω αντιμετωπίσει διεθνώς και εδώ άνθρωπο να κατεβάζει υλικό για να κάνει έρευνα. Το υλικό όταν το κατεβάζεις ξέρεις ότι είναι κακουργηματικού χαρακτήρα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η δράση αυτή είναι κακουργηματική γιατί «όταν αγοράζεις υλικό παιδικής πορνογραφίας δίνεις χρήματα στον παιδόφιλο να κακοποιήσει και άλλα παιδιά. Όποιος κατεβάζει υλικό παιδικής πορνογραφίας τιμωρείται με κάθειρξη».

Ο Μανώλης Σφακανιάκης επανέλαβε ότι ο ισχυρισμός του κατηγορούμενου συγγραφέα στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν πάνω από 100 αρχεία παιδικής πορνογραφίας δεν τον πείθει λέγοντας χαρακτηριστικά «στην 25ετή καριέρα μου ουδέποτε άτομο κατέβαζε για ερευνητικούς σκοπούς υλικό παιδικής πορνογραφίας με μωρά να τα βιάζουν και να τα κακοποιούν σε πραγματικό χρόνο».

Στην ερώτηση γιατί δεν μπόρεσε η αστυνομία να συλλάβει εγκαίρως και τον «βασικό κατηγορούμενο», Ηλία Μίχο, που διαχειριζόταν το ηλεκτρονικό προφίλ της 12χρονης στον Κολωνό και την εξέδιδε σε παιδοβιαστές απάντησε ότι «η εφαρμογή Blindchat δεν έγινε με σκοπό οι παιδόφιλοι να κάνουν κακοποιήσεις και να βρίσκουν τα θύματά τους. Δεν θέλουμε να δαιμονοποιήσουμε τις φαρμογές του διαδικτύου και τις start up. Μέσα από το Google περνάει και παιδική πορνογραφία», πρόσθεσε.

«Όλες οι εταιρείες οι οποίες είναι στο διαδίκτυο κάνουν καθημερινά μεγάλο αγώνα για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της παιδικής πορνογραφίας» πρόσθεσε.

Related posts

Αυτή είναι η Αγία Προστάτιδα Των Καταθλιπτικών Γιορτάζει σήμερα 25 Ιουλίου

«Κλαίει» όλη η Ελλάδα: Πέθανε ο πασίγνωστος και αγαπημένος Έλληνας σκηνοθέτης

Ντέμη Γεωργίου: Οι πρώτες φωτογραφίες από την κηδεία της