Μέλπω Ζαρόκωστα: Οι άγνωστες πτυχές της ζωής της ηθοποιού
Στις 07/05/1933 γεννήθηκε στον Πειραιά η Μέλπω Ζαρόκωστα, η οποία είναι καταξιωμένη ηθοποιός και δραματουργός. Κατάγονταν από ευκατάστατη οικογένεια. Ήταν μια αντι-ντίβα μέσα στο σύμπαν των εγχώριων σταρ. Τα πενήντα και πλέον χρόνια της σπουδαίας καριέρας της και η ίδια η διαδρομή της ζωής της το αποδεικνύουν περίτρανα αυτό. Ακόμα και σήμερα εμφανίζεται σε ό,τι θεωρεί αξιόλογο. Το κάνει με μια απίστευτη ενέργεια και τσαχπινιά. Νιώθει ακόμα 18χρονη στην ψυχή. Έχει πολλά ακόμη να δώσει.
«Γεννήθηκα σε μια οικογένεια που είχε γερές οικονομικές βάσεις. Ο πατέρας μου είχε μια ασφαλιστική εταιρεία την περίοδο του πολέμου και μέναμε στην Αθήνα, στην πλατεία Αμερικής. Η επιχείρηση βομβαρδίστηκε και τα χάσαμε όλα. Όλη η περιουσία μας και το βιος μας έγιναν σκόνη. Δεν έμεινε τίποτα».
Μεταπολεμικά, το 1947, η φαμίλια αναγκάζεται να πάρει τον δρόμο της ξενιτιάς για να ορθοποδήσει. Επιλέγουν την Αίγυπτο, θα βρεθούν ωστόσο και πάλι μέσα στη δίνη του πολέμου (Αιγύπτου και Ισραήλ), κι έτσι ξεριζώνονται ξανά. Αυτή τη φορά θα μεταναστεύσουν στη μακρινή Αυστραλία, βρίσκοντας νέα πατρίδα στο Σίδνεϊ.
«Κι εκεί ήταν που έπεσα στα βαθιά», θυμάται η ίδια, «έπρεπε να παλέψω, να κάνω το οτιδήποτε, να εργαστώ, γιατί αλλιώς θα πεθαίναμε της πείνας. Ο πατέρας μου, παρόλο που είχε δυο-τρία πτυχία, είχε συναντήσει πρόβλημα, καθώς δεν μπορούσε να αναγνωριστεί το γερμανικό πτυχίο του κι έπρεπε να ξαναπάει στα θρανία στα 45 του, πράγμα αδύνατον. Έτσι άνοιξε ένα κατάστημα, ένα μαγαζί που έφτιαχνε σάντουιτς για τους εργαζόμενους».
Μέλπω Ζαρόκωστα: Η εφηβεία, οι γονείς και οι πρώτοι έρωτες στη ζωή της
Το έφηβο κορίτσι εργαζόταν στην πατρική επιχείρηση, πηγαίνοντας σχολείο τα απογεύματα σε νυχτερινό: «Με ισοπέδωσε, αλλά με έκανε να καταλάβω ότι όλοι ήμασταν ίσοι. Η μητέρα μου δεν άντεξε. Τρελάθηκε, πήγε στο ψυχιατρείο, με ηλεκτροσόκ για να συνέλθει. Ήταν πολύ άγριο αυτό που μου συνέβαινε. Το ότι επιβίωσα το οφείλω στο θέατρο».
Στο θέατρο και τη συγγραφή, τις διαχρονικές της αγάπες, που ευτυχώς ανακάλυψε πολύ νωρίς στη ζωή της. «Ήταν κάτι που το γνώριζα από τότε που ήμουν κοριτσάκι δέκα ετών, όταν ήρθε ένας κύριος να μας οργανώσει στο σχολείο για να ανεβάσουμε μια σχολική παράσταση.
Αισθάνθηκα αμέσως τόσο ενθουσιασμένη με αυτόν τον καινούριο κόσμο που ξετυλιγόταν ξαφνικά μπροστά μου και θυμάμαι ότι ήθελα να παίξω όλους τους ρόλους στην ίδια παράσταση! Δεν μπορούσα να καταλάβω ότι ο καθένας παίζει έναν μόνο ρόλο. Ήμουν ένα παιδί με μεγάλη φαντασία, που του άρεσε επίσης να γράφει ωραίες εκθέσεις».
Παρά το καλλιεργημένο όμως πλαίσιο της μεγαλοαστικής οικογένειάς της και το φιλότεχνο των γονέων της, η απόφασή της να γίνει θεατρίνα μόνο με ενθουσιασμό δεν έγινε δεκτή. Κι έτσι, την ώρα που συμμετέχει σε όλες τις θεατρικές παραστάσεις του σχολείου της, «δεν θα ξεχάσω την αντίδραση του πατέρα μου, ο οποίος παρόλο που είχε μεγαλώσει και είχε σπουδάσει στο εξωτερικό, στη Γερμανία, αντέδρασε όπως λέμε “ρωμαίικα”.
Ούτε να το ακούσει δεν ήθελε, σε αντίθεση με τον παππού μου. Εκείνος μόλις άκουσε αυτό που ανακοίνωσα, λέει “γιατί όχι; Είναι ωραίο επάγγελμα” και άρχισε να απαγγέλει στα αρχαία ελληνικά την ‘‘Αντιγόνη’’… Η μητέρα μου δεν είχε πει κάτι, διότι έπαιζε συνήθως έναν ουδέτερο ρόλο προσπαθώντας να διατηρεί τις ισορροπίες».
Η Ζαρόκωστα σπούδασε υποκριτική στο Metropolitan Theater του Σίδνεϊ και ανέβηκε αμέσως στις θεατρικές σκηνές της πόλης. Κατόπιν συνέχισε τις σπουδές της στην υποκριτική, αλλά και τη σκηνοθεσία και το σενάριο, σε ραδιοφωνική σχολή (Canοndale). Πριν περάσει μάλιστα από το Λονδίνο και επιστρέψει οριστικά στην Ελλάδα το 1958, πρόλαβε να εργαστεί στην Αυστραλία στο θέατρο, τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, αποκομίζοντας πολύτιμες εμπειρίες δουλειάς αλλά και ζωής.
Και τότε ήρθε ο έρωτας! «Ήμουν τότε 17 χρονών κι εκείνος δύο χρόνια μεγαλύτερός μου. Κρυφά από τους δικούς μας, που δεν ήθελαν ούτε να το σκέφτονται, παντρευτήκαμε και φύγαμε για το Λονδίνο, για να τελειώσει εκείνος σολίστ. Έφυγα από το Λονδίνο όταν δέχθηκα πολύ σημαντικές προτάσεις από την Ελλάδα. Ο άντρας μου έμεινε στην Αγγλία κι εγώ έκανα περιοδεία με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα. Ο γάμος μου δεν μπορούσε να αντέξει την απόσταση».
Όντας στην Ελλάδα, θα γνωρίσει τον δεύτερο άντρα της και μεγάλο έρωτα της ζωής της, τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Βίκτωρα Παγουλάτο. Με τον οποίο θα αποκτήσει αργότερα τον μοναχογιό της, Αλέξανδρο.