Ο γιατρός που ανακάλυψε το εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας – αρνήθηκε τα χρήματα και έσωσε όλα τα παιδιά του κόσμου

by Τόνια Τζαφέρη

Albert Bruce Sabin: γιατρός που ανακάλυψε το εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας

Albert Bruce Sabin: Η πολιομυελίτιδα, συχνά ονομάζεται και παιδική παράλυση. Είναι οξεία ιογενής μολυσματική ασθένεια που μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, κυρίως μέσω του στόματος και των κοπράνων. Ο όρος προέρχεται από τα ελληνικά πολιός, που σημαίνει «γκρίζος», και μυελός, αναφερόμενος στο «νωτιαίο μυελό», και την κατάληξη -ίτις, η οποία υποδηλώνει φλεγμονή.

Πρόκειται για ιό που καταστρέφει τους κινητικούς νευρώνες, οδηγώντας στην μυϊκή αδυναμία και την οξεία χαλαρή παράλυση. Διαφορετικοί τύποι παράλυσης μπορούν να εμφανιστούν, ανάλογα με τα νεύρα που εμπλέκονται.

Αναγνωρίστηκε αρχικά ως ξεχωριστή πάθηση το 1840. Ο αιτιολογικός παράγοντάς της, ο ιός της πολιομυελίτιδας, προσδιορίστηκε το 1908 από τον Καρλ Λαντστάινερ. Αν και σημαντικές επιδημίες πολιομυελίτιδας ήταν άγνωστες πριν από τα τέλη του 19ου αιώνα, η πολιομυελίτιδα ήταν μια από τις επίφοβες παιδικές ασθένειες του 20ού αιώνα. Οι επιδημίες πολιομυελίτιδας έχουν αφήσει ανάπηρους χιλιάδες ανθρώπους, συνήθως μικρά παιδιά: η ασθένεια έχει προκαλέσει την παράλυση και το θάνατο για ένα μεγάλο μέρος της ανθρώπινης ιστορίας. Η πολιομυελίτιδα υπήρχε εδώ και χιλιάδες έτη αθόρυβα ως ενδημικό παθογόνο μέχρι το 1880, όταν άρχισαν μεγάλες επιδημίες να εμφανίζονται στην Ευρώπη: αμέσως μετά, η εκτεταμένη επιδημία εμφανίστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μέχρι το 1910, ένα μεγάλο μέρος του κόσμου παρουσίασε δραματική αύξηση των κρουσμάτων πολιομυελίτιδας και οι συχνές επιδημίες έγιναν τακτικές εκδηλώσεις.

Ώσπου ο γιατρός Albert Bruce Sabin ήρθε να δώσει την λύση με το εμβόλιο.

Albert Bruce Sabin: γιατρός που ανακάλυψε το εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας

Άνθρωποι που αφήνουν τον κόσμο καλύτερο από ότι τον βρήκαν. Τέτοιους ανθρώπους χρειαζόμαστε. Που εκμεταλλεύονται το μυαλό και το ταλέντο τους, προκειμένου να μεγαλουργήσουν. Να μάθουν, να εξελιχθούν και να υπηρετήσουν τον κόσμο. Βοηθώντας εκείνους που πραγματικά το έχουν ανάγκη.

Το εμβόλιο του γιατρού Albert Bruce Sabin που έσωσε εκατομμύρια παιδιά

Ο Albert γεννήθηκε το 1906 στο Białystok της Πολωνίας. Εκατομμύρια παιδιά από την Ανατολή, την Ασία και την Ευρώπη εμβολιάστηκαν με το δικό του εμβόλιο. Με αποτέλεσμα να εξαλειφθεί η νόσος της πολιομυελίτιδας.

Albert Bruce Sabin: γιατρός που ανακάλυψε το εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας

Ο εβραίος γιατρός-Ιολόγος δεν κατοχύρωσε το εμβόλιό του κατά της πολιομυελίτιδας και αρνήθηκε τα χρήματα, επιτρέποντας, έτσι, τη διάδοσή του και στα φτωχότερα στρώματα της παγκόσμιας κοινωνίας.

«Τόσοι πολλοί επέμεναν να πατεντάρω το εμβόλιο, αλλά δεν ήθελα. Αυτό είναι το δώρο μου σε όλα τα παιδιά του κόσμου» ήταν η ακλόνητη θέλησή του.

Albert Bruce Sabin: γιατρός που ανακάλυψε το εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας

Σχολιάστε.

Ίσως σας ενδιαφέρουν