Ο γιος μαέστρου και βραβευμένος από την Μαριέττα Γιαννάκου που έγινε τρομοκράτης με το όνομα ως τοξοβόλος του Συντάγματος

by Τόνια Τζαφέρη
Ο γιος μαέστρου και βραβευμένος από την Μαριέττα Γιαννάκου που έγινε τρομοκράτης με το όνομα ως τοξοβόλος του Συντάγματος

Αληθινή ιστορία: Από αριστούχος μαθητής σε επαγγελματία τρομοκράτη

Είναι από αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις όπου ένας άριστος μαθητής καταλήγει τελικά σε εγκληματίας και τρομοκράτης… Ένας άνθρωπος, που κυκλοφορούσε, με καλάσνικοφ. Ο λόγος γίνεται φυσικά για τον 25χρονο Γιάννη Μιχαηλίδη. Ο ίδιος έχει λάβει φορητό υπολογιστή από την πρώην υπουργό Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου.

Το δώρο ήταν φυσικά αποτέλεσμα των επιδόσεών του. Έξι χρόνια αργότερα, ο ίδιος νέος που βραβεύτηκε παλαιότερα, αποτελεί μέλος τρομοκρατικής ομάδας, το οποίο πραγματοποιεί ληστείες και εμπλέκεται σε τρομοκρατικές ενέργειες.

Έγινε γνωστός στο πανελλήνιο ως ο Τοξοβόλος του Συντάγματος. Τον Φεβρουάριο του 2011, κατά τη διάρκεια επεισοδίων στην Πλατεία Συντάγματος, σήκωσε το τόξο του και από την τσάντα που είχε μετατρέψει σε φαρέτρα έβγαλε ένα βέλος. Επιχείρησε να το ρίξει προς την πλευρά των ΜΑΤ. Νωρίτερα ο φωτογραφικός φακός τον είχε συλλάβει να εκτοξεύει βέλη προς το Κοινοβούλιο. Μόλις έγινε αντιληπτός από τους αστυνομικούς, συνελήφθη. Ωστόσο, αντιστάθηκε και χρειάστηκε μία διμοιρία για μπορέσει να τον συλλάβει.

Ο γιος μαέστρου και βραβευμένος από την Μαριέττα Γιαννάκου που έγινε τρομοκράτης με το όνομα ως τοξοβόλος του Συντάγματος

Ο πατέρας τους, Χαράλαμπος Μιχαηλίδης, γνωστός μαέστρος και καλλιτεχνικός διευθυντής όταν είχε συλληφθεί ο γιος στα επεισόδια στο Σύνταγμα είχε σπεύσει να υποστηρίξει το παιδί του. Τότε δήλωνε πως ο νεαρός Γιάννης είναι οικολόγος και δεν ανήκει σε κάποιο μπλοκ ή κάποια οργάνωση. Τον είχε χαρακτηρίσει ως ένα καλλιεργημένο παιδί με σπουδές –φοιτητής στο ΑΠΘ- και βαθύτατα σκεπτόμενο άτομο. Βέβαια είχε υπογραμμίσει πως έχει κάποιες ιδεολογικές τάσεις φίλα προσκείμενες στον αντιεξουσιαστικό χώρο.

Συνέχεια της ιστορίας: Τα πρώτα χρόνια του τρομοκρατούν στην σκοποβολή και την τοξοβολία

Δραστήριος νέος ο Γιάννης Μιχαηλίδης είχε ως χόμπι την σκοποβολή και την τοξοβολία. Δυστυχώς για τον ίδιο αποφάσισε να δείξει τις δεξιότητες του στο κοινό τόσο με τον τόξο στην πλατεία Συντάγματος, όσο και με το καλάσνικοφ στους υπαλλήλους και τους πελάτες της Αγροτικής Τράπεζας στο Βελβεντό Κοζάνης.

Ο Γιάννη Μιχαηλίδης συνελήφθη για τη διπλή ληστεία στον Βελβεντό Κοζάνης… Καταζητούνταν για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» και είχσε συλληφθεί άλλες τρεις φορές. Και άλλες τόσες είχε αφεθεί ελεύθερος. Ο νεαρός τρομοκράτης είχε συλληφθεί το 2006 για συμμετοχή σε επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας και το 2007 για συμμετοχή σε επεισόδια έξω από το Μον Παρνές. Και τις δύο φορές είχε αθωωθεί.

Τον Φεβρουάριο του 2011, μετά τα επεισόδια με το τόξο και τα βέλη στο Σύνταγμα συνελήφθη και του ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο. Στη συνέχεια παραπέμφθηκε για απολογία σε τακτικό ανακριτή και αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Απολογούμενος τότε, ο «Τοξοβόλος του Συντάγματος» φέρεται να αρνήθηκε ότι είχε πάνω του τσεκούρι για το οποίο υποστηρίζει πως οι αστυνομικοί το «πρόσθεσαν» στα κατασχεθέντα στην κατοχή του αντικείμενα ,ενώ για το τόξο είπε ότι ήταν ψεύτικο και ότι δεν μπορούσε να προκαλέσει οποιονδήποτε κίνδυνο. Υποστήριξε επίσης ότι το είχε πάρει μαζί του για λόγους συμβολικούς.

Τέλος της ιστορίας: Η φυλάκιση του “τοξοβόλου του Συντάγματος”

Ο γιος μαέστρου και βραβευμένος από την Μαριέττα Γιαννάκου που έγινε τρομοκράτης με το όνομα ως τοξοβόλος του Συντάγματος

Ο Γιάννης Μιχαηλίδης εξέτιε ποινή 13 ετών στις αγροτικές φυλακές Τίρυνθας, μετά την καταδίκη του, το 2015, για την ένοπλη συμπλοκή με αστυνομικούς στην Πεύκη. Η απόδραση του λεγόμενου «τοξοβόλου του Συντάγματος» από τις αγροτικές φυλακές Τίρυνθας στις 6/10/2019 είχε χαρακτηρισθεί “παράξενη”, καθώς θα αποφυλακιζόταν σε ένα χρόνο.

Τότε, η απόδραση σε συνδυασμό με τη ληστεία στο νοσοκομείο από δύο αντιεξουσιαστές που έχουν απασχολήσει την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, οι επικείμενες αποφυλακίσεις και των τελευταίων τεσσάρων έγκλειστων μελών της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς και η «εξαφάνιση» της 27χρονης συνεργού της Πόλας Ρούπας, είχε προκαλέσει την ανησυχία στους αρμόδιους αξιωματικού