Οι ντομάτες είναι ένα βασικό στοιχείο στην κουζίνα, παντού σε όλο τον κόσμο.
Δεν προτιμώνται μόνο για την γεύση τους αλλά και για τα πολλά οφέλη που προσφέρουν στην υγεία.
Όμως οι φυσικά ώριμες ντομάτες υπερέχουν από τις άλλες που είναι επεξεργασμένες με χημικά. Εσείς μπορείτε να διακρίνετε εάν η ντομάτα είναι φυσικά ώριμη ή όχι;
Ευτυχώς, ο εντοπισμός της διάκρισης είναι απλούστερος από ό,τι νομίζετε ,απλώς εστιάστε σε αυτή τη κρίσιμη λεπτομέρεια.
Γιατί έχει διαφορά εάν οι ντομάτες είναι ωριμασμένες φυσικά ή έχουν υποστεί επεξεργασία
Οι φυσικά ώριμες ντομάτες ωριμάζουν στην ύπαιθρο, απορροφώντας το φως του ήλιου και τα θρεπτικά συστατικά. Αυτή η διαδικασία ενισχύει τη γεύση, το άρωμα και τη θρεπτική τους αξία. Αντίθετα, οι χημικά επεξεργασμένες ντομάτες συχνά συλλέγονται άγουρες και ψεκάζονται με τεχνητά μέσα για να τις αναγκάσουν να αλλάξουν χρώμα, γεγονός που υποβαθμίζει την ποιότητά τους.
Ποιά βασική λεπτομέρεια πρέπει να παρατηρήσετε
Ο ευκολότερος τρόπος για να αναγνωρίσετε τις φυσικά ώριμες ντομάτες είναι κοιτάζοντας την περιοχή του μίσχου και πως είναι το χρώμα:
Μίσχος: Οι φυσικά ώριμες ντομάτες έχουν συνήθως μια ομοιόμορφη κόκκινη απόχρωση που εκτείνεται μέχρι το στέλεχος. Οι χημικά επεξεργασμένες ντομάτες έχουν συχνά ένα πρασινωπό ή ανοιχτόχρωμο κομμάτι γύρω από τον μίσχο επειδή η διαδικασία ωρίμανσης δεν είναι ομοιόμορφη.
Υφή και φλούδα: Οι φυσικές ντομάτες έχουν ελαφρώς πιο απαλή υφή και ζωηρή, λαμπερή φλούδα. Αντίθετα, οι επεξεργασμένες ντομάτες όταν τις πιάνετε έχουν μια πιο σφιχτή αίσθηση και δεν γυαλίζουν φυσικά.