Οδηγίες για τη Βάπτιση: Αυτές είναι οι υποχρεώσεις Νονού ή Νονάς… πριν και μετά το μυστήριο!

Οδηγίες για τη Βάπτιση: Αυτές είναι οι υποχρεώσεις Νονού ή Νονάς… πριν και μετά το μυστήριο!

Νονός: Όλα όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε για πριν και μετά τη βάφτιση

Απόφαση ζωής και μεγάλη τιμή είναι για έναν άνθρωπο να πάρει την απόφαση να βαφτίσει ένα παιδάκι. Ωστόσο όταν κάποιος παίρνει την απόφαση να γίνει νονός, θα πρέπει να εχει στο μυαλό του ότι δεν είναι μια απλή απόφαση σαν όλες τις άλλες αλλά μια απόφαση ζωής με αυξημένες υποχρεώσεις.

Οι υποχρεώσεις του νονού δεν σταματούν ποτέ και οπωσδήποτε τα βαπτιστικά ρούχα, τα βαπτιστικά παπουτσάκια, τα λαδόπανα βάπτισης και όλα τα υπόλοιπα έξοδα είναι πραγματικά πολύ μικρής αξίας μπροστά στην πραγματική υποχρέωση που αναλαμβάνει και δεν είναι άλλη από το να είναι κοντά στο παιδί. Ακόμη και στην χειρότερη περίπτωση όπου οι γονείς για τον Α ή Β λόγο μαλώσουν με τον νονό, αυτός αλλά και οι γονείς θα πρέπει να βρούνε έναν τρόπο έτσι ώστε το παιδί να παραμείνει έξω από αυτή την ιστορία και να έχει την επαφή που χρειάζεται με τον πνευματικό του πατέρα.

Όταν πια θα έχετε σκεφτεί πολύ σοβαρά όλα τα παραπάνω και έχετε αποφασίσει ότι μπορείτε να ανταπεξέλθετε για μια ολόκληρη ζωή τότε είναι που θα αρχίσουν να σας απασχολούν όλα αυτά που έχουν να κάνουν με την τελετή της βάπτισης και έχουν μικρότερη πραγματική αξία. Δηλαδή το τι θα πληρώσετε εσείς και τι οι γονείς του παιδιού. Αν και πρόκειται για ζητήματα που δεν αφορούν το πραγματικό νόημα της βάπτισης δεν μπορούμε να τα παραβλέψουμε, και αν το κάνουμε πολύ συχνά μπορούμε να οδηγηθούμε σε διαφωνίες και ανόητες παρεξηγήσεις. Επειδή η αρχή είναι το ήμισι του παντός, καλό θα είναι να καθήσετε να συζητησετε γονείς και νονός για το τι ξέρει ο ένας και ο αλλος σχετικά με τις υποχρεώσεις του νονού και να βρείτε μια μέση λύση η οποία θα αφήνει ικανοποιημένες και τις 2 πλευρές. Άλλωστε οι καλοί λογαριασμοί κάνουν και τους καλούς φίλους που λέει και ο σοφός ελληνικός λαός.

Οι υποχρεώσεις του νονού διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή ανά την Ελλάδα. Σε αυτό το άρθρο συγκεντρώσαμε κάποια από αυτά που πιστεύουμε ότι ισχύουν στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας και σας τις παρουσιάζουμε. Οπωσδήποτε θα πρέπει να συμβουλευτείτε και κάποιους μεγαλύτρους συγγενής για να δείτε αν υπάρχουν κάποια τοπικά έθιμα που αυξάνουν ή μειώνουν τις υποχρεώσεις των 2 πλευρών.

Ας δούμε λοιπόν τις πρακτικές υποχρεώσεις του νονού ή της νονάς.

Υποχρεώσεις Νονού πριν την βάπτιση

Εξηγήσαμε από την αρχή ότι η πιο σημαντική υποχρέωση είναι να είστε κοντά στο παιδί. Ας δούμε τώρα όμως, συνήθως τι αγοράζει ο νονός.

1. Τα βαπτιστικά ρούχα.

2. Τα βαπτιστικά παπουτσακια.

3. Τον βαπτιστικό σταυρό.

4. Τα μαρτυρικά.

5. Τα λαδόπανα.

6. Ένα μπουκαλάκι λάδι.Το lifestyle επιβάλλει να πάρετε και ένα όμορφο μπουκαλάκι για λάδι.

7. Ένα σαπουνάκι.

8. Πετσετούλες. Δυο μικρές για να σκουπίσετε τα χέρια σας εσείς και ο παπάς και μια μεγάλη για το παιδί.

9. Μια λαμπάδα.

10. Στολισμός εκκλησίας. Προσοχή! Ενημερωθείτε από πριν αν επιτρέπεται ο στολισμός της εκκλησίας τόσο εντός όσο και εκτός.

11. Πληρωμή του παπά. Στην πλειοψηφία τους η παππάδες πληρώνονται για κάτι που δεν θα έπρεπε. Αυτό το φροντίζει ο νονός.

12. Προσκλητήρια. Εδώ θα ακούσεται διάφορα. Αλλού τα πληρώνουν οι γονείς, αλλού ο νονός. Μπορείται πάντα να τα πληρώσετε δια 2.

13. Οι μπομπονιερες της βάπτισης δεν είναι υποχρέωση του νονού.

Οδηγίες για τη Βάπτιση: Αυτές είναι οι υποχρεώσεις Νονού ή Νονάς… πριν και μετά το μυστήριο!

Υποχρεώσεις Νονού μετά την βάπτιση

1. Τρείς ημέρες μετά την βάπτιση ο νονός θα πρέπει να επισκεφθεί το παιδί για το ξελάδωμα. Δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα μπανάκι στο παιδί. Το νερό από το μπάνιο του παιδιού πρέπει να χυθεί σε χώμα που δεν έχει πατηθεί… Προτιμήστε μια γλάστρα…

2. Τρεις διαδοχικές Κυριακές μετά την βάπτισξη ο νονός πρέπει να πάει το παιδί στην Εκκλησία για να μεταλλάβει(το παιδί). Τις 2 πρώτες πρέπει να πάρει μαζί του και την λαμπάδα.

Αυτές είναι οι υλικές υποχρεώσεις του νονού στην περίοδο της βάπτισης. Αργότερα προτείνουμε να επισκέπτεστε συχνά το παιδί.

Συνηθίζεται οι νονοί να παίρνουν δώρα Χριστούγεννα, το Πάσχα μαζί με την λαμπάδα, στην εορτή και στα γενέθλια.

Δυστυχώς με όλη αυτή την οικονομική κρίση για κάποιους η ζωή δεν είναι πλέον εύκολη. Αν είστε γονιός και διαβάζεται αυτό το άρθρο αναλογιστείτε την οικονομική κατάσταση του ανθρώπου που θέλετε και θέλει να γίνει νονος η νονά του παιδιού σας. Μην τους φορτώνεται με έξοδα που δεν μπορούν να ανταπεξέρθουν αν ξέρετε ότι δεν είναι και στην καλύτερη οικονομική κατάσταση. Το ρητό “Να κόψει τον κ..λό του και να τα βρεί” δεν ισχύει στην συγκεκριμένη περίπτωση.

Αν είστε νονός και διαβάζετε αυτό το άρθρο αναλογιστείτε την οικονομική κατάσταση των γονιών για να μην φέρεται σε δύσκολη θέση τους γονείς. Αν ξέρετε ότι δεν είναι στην καλύτερη οικονομική κατάσταση ζητήστε τους να σας κάνουν ένα φθηνό δώρο όπως συνιθηζετε ή ακόμη και καθόλου. Επίσης μην καλείται πολύ κόσμο στην δεξίωση που συνήθως ακολουθεί την βάπτιση. Μπορεί εσείς να είστε σε καλή οικονομική κατάσταση αλλά δεν είναι όλοι έτσι!

Τέλος, υπενθυμίζουμε για μια ακόμη φορά πως η σημαντικότερη υποχρέωση του νονού είναι μετά το μυστήριο της βάπτισης και δεν είναι άλλη από το να είναι συνεχώς κοντά στο παιδί

Να σας ζήσει!

Προτεινόμενα