Οι αμαζόνες των ουρανών: Οι Ελληνίδες πιλότοι που αναχαιτίζουν τα τουρκικά μαχητικά

by Τόνια Τζαφέρη

Ελληνίδες πιλότοι: Τα βάζουν στον αέρα με τα τουρκικά μαχητικά

Όσο οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται στο κόκκινο, τόσο οι εναέριες παραβιάσεις των Τούρκων πληθαίνουν, με πολλές Ελληνίδες πιλότους να αναχαιτίζουν τέτοια συμβάντα.

Στον ουρανό του Αιγαίου και στα κόκπιτ των μαχητικών έχουν εμφανιστεί και ελληνίδες πιλότοι, ενώ τελευταία μια υποσμηναγός έγινε η πρώτη Ελληνίδα που πετά με Mirage 2000-5.

Η αναχαίτιση των εναέριων εισβολέων στον εθνικό εναέριο χώρο και στο FIR Αθηνών έπαψε, εδώ και καιρό, να είναι αποκλειστικά ανδρική υπόθεση. Στον ουρανό του Αιγαίου και στα κόκπιτ των μαχητικών εμφανίστηκαν και ελληνίδες πιλότοι με την πουλάδα στη στολή τους, ιπτάμενες, που παίρνουν μέρος σε αποστολές αναχαίτισης, αναγνώρισης και δίωξης τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών που δεν έχουν υποβάλει σχέδια πτήσεως.

Ποια είναι η πρώτη ελληνίδα πιλότος – υποσμηναγός

Οπως η υποσμηναγός που είναι η πρώτη Ελληνίδα που πετά με Mirage 2000-5 και δίνει τη δική της μάχη, που είναι μάχη όλων μας για τη διαφύλαξη των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Με την εντολή Scrabble για άμεση απογείωση η νεαρή πιλότος του Mirage, μαζί με τους άνδρες συναδέλφους της βρίσκεται στον ουρανό του Αιγαίου σε ελάχιστα λεπτά. Νιώθει και αυτή τα Gs όταν κάνει ελιγμούς στα 28.000 πόδια και γενικά μετέχει σε όλες τι αποστολές που θα της ζητηθεί από τη μονάδα της στην Τανάγρα.

Η Πολεμική Αεροπορία έχει ως απαράβατο κανόνα να μην ξεχωρίζει τους πιλότους της, ούτε βεβαίως να τους προβάλλει στα ΜΜΕ, ακόμα κι αν αυτοί βγαίνουν στο ΝΑΤΟ, ή στις διεθνείς ασκήσεις όπου αφήνουν άφωνους τους Αμερικανούς με την τεχνική που χρησιμοποιούν και τους κλειστούς ελιγμούς που πραγματοποιούν στις αναχαιτίσεις. Τους θεωρεί όλους, είτε αυτοί είναι άνδρες, είτε γυναίκες, είτε είναι ιπτάμενοι, είτε μηχανικοί εδάφους ή αεροελεγκτές, ίσους. Για ευνόητους λόγους δεν αναφέρει το όνομα της πιλότου των Mirage, αλλά λέει πως μετέχει ακριβώς στις ίδιες αποστολές που μετέχουν και οι άνδρες συνάδελφοί της.

Οι πρώτες ελληνίδες πιλότοι αποφοίτησαν από τη Σχολή Ικάρων το 2006.

Είναι αξιοσημείωτο ωστόσο το γεγονός ότι όπως και πέρυσι έτσι και φέτος από τη Σχολή Ικάρων αποφοίτησαν ελληνίδες ιπτάμενες αξιωματικοί που σύντομα θα τις δούμε και αυτές να πετούν υπερήφανα είτε στα μαχητικά, είτε στα μεταγωγικά, είτε στα ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας. Αλλωστε από τη Σχολή Ικάρων αποφοίτησε ως αρχηγός της Σχολής (και αυτό συνέβη για πρώτη φορά) η Μαρίνα Κωνσταντίνου ως ιπτάμενη ανθυποσμηναγός και τώρα εκπαιδεύεται στην Καλαμάτα για να αναλάβει αποστολές είτε σε μαχητικά (F-16), είτε σε μεταγωγικά (C-130 και C-27j Spartan), είτε σε ελικόπτερα.

Από τότε έως το καλοκαίρι του 2021 έχουν συνολικά αποφοιτήσει 14 ιπτάμενες, αυτές δηλαδή που έχουν το προνόμιο και την τιμή να έχουν την «πουλάδα» στη στολή τους. Η Αθανασία – Μαρία Τερζοπούλου από το Αιτωλικό και η Κατερίνα Κουσκοβίτη ήταν από τις πρώτες που ξεκίνησαν στο Τατόι πτήσεις με στρατιωτικά εκπαιδευτικά αεροσκάφη.

Κατερίνα Κουσκοβίτη

Οι αμαζόνες των ουρανών: Οι Ελληνίδες πιλότοι που αναχαιτίζουν τα τουρκικά μαχητικά

Υπήρχε μια φήμη το τελευταίο διάστημα ότι στις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο εμφανιζόταν σε ένα τουρκικό F-16, αραιά και πού, μια τουρκάλα πιλότος μαχητικού. Ηταν η εποχή που ο Ερντογάν έκλεινε στη φυλακή (ή αποστράτευε) τον έναν μετά τον άλλον τους πιλότους των F-16 για συμμετοχή στο πραξικόπημα και γενικά η Αγκυρα είχε ελλείψεις πιλότων. Ομως ουδείς έλληνας πιλότος ανέφερε πως είχε συναντήσει ποτέ στο Αιγαίο τουρκάλα πιλότο. Ηταν απλώς μια φήμη…

Η πρώτη Ελληνίδα

Φήμη όμως δεν ήταν όταν ξαφνικά στους ουρανούς του Αιγαίου εμφανίστηκε με ένα Phantom (F-4) η υποσμηναγός (Ι) Ιωάννα Χρυσαυγή, που είναι και η πρώτη ελληνίδα πιλότος μαχητικού αεροσκάφους. Και η πρώτη της αποστολή ήταν, όπως λέει η ίδια, στο Αιγαίο, χωρίς να δώσει όμως περισσότερες λεπτομέρειες τι έγινε όταν το Phantom της συνάντησε τα τουρκικά F-16 εκεί κοντά στον Αϊ-Στράτη.

H υποσμηναγός (Ι) Αχιλλεία Γεωργακίλα είναι η δεύτερη ελληνίδα πιλότος που «δαμάζει» ένα μαχητικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας.

Αχιλλεία Γεωργακίλα

Οι αμαζόνες των ουρανών: Οι Ελληνίδες πιλότοι που αναχαιτίζουν τα τουρκικά μαχητικά

Σήμερα η υποσμηναγός Χρυσαυγή είναι εκπαιδεύτρια πιλότων. Με την υποσμηναγό Γεωργακίλα ενθουσιάστηκαν και οι Αμερικανοί. Μετά την άσκηση «Ηνίοχος 2018», οι Αμερικανοί ανήρτησαν στα σόσιαλ μίντια: «Αυτό που δεν περιμέναμε, ήταν ότι η άσκηση, η οποία διεξήχθη στον εναέριο χώρο της Ελλάδας με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού δυνάμεων αεροσκαφών από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και τα ΗΑΕ, θα έβλεπε έναν αξιωματικό να ανεβαίνει στην κατάσταση ενός σουπερστάρ. Πρόκειται για την περίπτωση της υποσμηναγού, της οποίας η απόδοση εντυπωσίασε όλους όσοι παρακολουθούσαν από το έδαφος στη βάση της Ανδραβίδας και ειδικά εκπρόσωποι διεθνών ΜΜΕ».

Εκείνο που επίσης εντυπωσιάζει είναι ότι σήμερα υπηρετεί στα μαχητικά και ζεύγος ιπταμένων. Η σύζυγος πετά με διαφορετικό είδος μαχητικού αεροσκάφους από αυτό που πετά ο σύζυγός της.

Σχολιάστε.

Ίσως σας ενδιαφέρουν

clo