Οι εξομολογήσεις 10 Ελληνίδων που εξηγούν γιατί δεν θέλουν να αποκτήσουν παιδιά

by Newsroom i-diakopes.gr
Οι εξομολογήσεις 10 Ελληνίδων που εξηγούν γιατί δεν θέλουν να αποκτήσουν παιδιά

Οι 10 Ελληνίδες αποκαλύπτουν γιατί δεν θέλουν να κάνουν παιδιά

Ολοένα και περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να μην αποκτήσουν παιδιά. Δεν είναι κάτι σοκαριστικό, είναι πραγματικότητα. Είτε για οικονομικούς λόγους είτε για προσωπικούς, πολλές γυναίκες προτιμούν να μην κάνουν παιδί, μια απόφαση που πρέπει να είναι σεβαστή από όλους.

Οι επιστημονικές έρευνες που δημοσιεύονται σε Αμερική και Ευρώπη απλά επιβεβαιώνουν το προφανές. Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, σχεδόν οι μισές γυναίκες από 15 έως 44 ετών επέλεξαν να μην τεκνοποιήσουν μέσα στο 2014. Η ίδια μελέτη δείχνει πως το 49.6% των γυναικών ηλικιών 25-29 δεν έχουν παιδιά ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των ηλικιών 30-34, αν και πέφτει στο 28.9%, είναι αρκετά μεγαλύτερο από εκείνο του 2012. Στην Ευρώπη, το εν λόγω φαινόμενο είναι αρκετά μεγαλύτερο. Έρευνα του 2013 έδειξε πως μία στις πέντε γυναίκες ηλικιών 40-44 δεν έχει παιδιά, ενώ πολλές νεότερες μεταξύ 30-34 ετών δεν έχουν σκοπό να αποκτήσουν ποτέ, είτε γιατί δεν μπορούν, είτε γιατί δεν θέλουν.

Οι εξομολογήσεις 10 Ελληνίδων που εξηγούν γιατί δεν θέλουν να αποκτήσουν παιδιά

«Μπορεί παλαιότερα η δημιουργία οικογένειας να θεωρούνταν αυτοσκοπός και σημείο επιβράβευσης για κάθε γυναίκα, συχνά ωστόσο η ύπαρξη ενός ή περισσότερων παιδιών λειτουργούσε απλά σαν δεκανίκι ενός δυσλειτουργικού γάμου ή στοιχείο απασχόλησης για μια γυναίκα που είχε σημαντικά περιορισμένες -και περιοριστικές επιλογές εκτός σπίτιού», μας λέει η ψυχολόγος Αμάντα Μπικάκη. «Το δε βάρος της ανατροφής βάραινε αποκλειστικά τους μητρικούς ώμους. Ωστόσο σήμερα, η γυναίκα δομεί την αυτοεικόνα της μέσω άλλων επιτευγμάτων, τα οποία έχει κατακτήσει με κόπο, χρόνο και χρήμα. Για μία γυναίκα του σήμερα, με τις απεριόριστες επιλογές, που έχει τη δυνατότητα να χτίσει προσωπικές και επαγγελματικές φιλοδοξίες, ο ερχομός ενός παιδιού υποδηλώνει στασιμότητα, αν όχι και πισωγύρισμα. Περιορισμό και αλλαγή τρόπου ζωής- ενώ όμως είναι ικανοποιημένη από αυτόν και κυρίως ενώ έχει η ίδια επιλέξει τον τρόπο με τον οποίο θα ζει. Δεν είναι λοιπόν όλες διατιθέμενες να θυσιάσουν όλα αυτά για τα οποία έχουν κοπιάσει, ιδίως δε αν δεν έχουν βρει ένα ταίρι που προτίθεται να είναι συνοδοιπόρος και όχι ακόλουθος στο κομμάτι της γονεϊκότητας. Και ποιος μπορεί να τις κατηγορήσει;».

Η πλειονότητα του κόσμου, ωστόσο, δεν φαίνεται να βρίσκει αυτονόητη την απάντηση στο -ρητορικό- ερώτημα που θέτει η κ. Μπικάκη. Όσο η κοινωνία εξελίσσεται και οι αγώνες των γυναικών για ισότιμη μεταχείριση με τους άντρες δικαιώνονται -πολύ αργά αλλά σταθερά, η πίεση που δέχεται κάθε γυναίκα από μια ηλικία και έπειτα σχετικά με το πότε θα γίνει μάνα (sic), κρατά αμείωτη τη δύναμη και την επιρροή που είχε στις, υποτίθεται ξεπερασμένες, δεκαετίες του ’20 και του ’50.

Οι εξομολογήσεις 10 Ελληνίδων που εξηγούν γιατί δεν θέλουν να αποκτήσουν παιδιά

«Από το άμεσο οικογενειακό περιβάλλον μέχρι το ευρύτερο κοινωνικό δίκτυο, συχνά οι άνθρωποι αδυνατούν να κατανοήσουν για ποιο λόγο μια γυναίκα επιλέγει να παραμείνει άτεκνη», εξηγεί η κ. Μπικάκη. «Στα μάτια τους η γυναίκα που δηλώνει ότι απλά δεν παρακινείται από το λεγόμενο “μητρικό ένστικτο” είναι ψυχρή και καθόλου στοργική, ενώ αυτή που δηλώνει ότι θέλει να πετύχει επαγγελματικά ή ότι δε θέλει να επωμιστεί μια τέτοια ευθύνη θεωρείται εγωίστρια και εγωκεντρική. Κι όπως συχνά συμβαίνει όταν δεν κατανοούμε κάτι, δυσκολευόμαστε να το αποδεχτούμε κιόλας. Η γυναίκα αυτή, λοιπόν, βιώνει συχνά πίεση από τον περίγυρό της, οίκτο, υπονόμευση της επιθυμίας της και αντιμετώπιση αυτής ως μίας μη συνειδητοποιημένης απόφασης, αντιμετώπιση της ιδίας ως παρία, ενώ δεν είναι και λίγες οι φορές που καλείται να απολογηθεί γι’ αυτή της την επιλογή. Σε όλη αυτή τη στρεσογόνα κατάσταση προστίθεται και το τελεσίδικο της βιολογίας “γίνε μητέρα τώρα που μπορείς”».

Οι εξομολογήσεις από 10 Ελληνίδες που δεν θέλουν να κάνουν παιδί

Θέλοντας να φέρουμε αυτή τη συζήτηση ξανά στο προσκήνιο και να βοηθήσουμε τον κόσμο να κατανοήσει σε βάθος ένα θέμα που απασχολεί, προβληματίζει και συχνά ταλαιπωρεί πολλές νέες γυναίκες ανάμεσά μας, η HuffPost Greece έδωσε το μικρόφωνο σε δέκα γυναίκες, από 29 έως 46 ετών, για να εξηγήσουν οι ίδιες τους λόγους που επέλεξαν να μην αποκτήσουν παιδιά.

Ισμήνη, 42, Δασκάλα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης

«Λατρεύω τα παιδιά, ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους έγινα δασκάλα. Ο πλανήτης μας, όμως, αντιμετωπίζει ήδη ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα υπερπληθυσμού. Και δεν πιστεύω πως το γενετικό υλικό μου είναι τόσο ξεχωριστό ώστε να συνεισφέρω στο πρόβλημα. Επίσης, κάθε φορά που νιώθω λύπη και απελπισία για τα όσα συμβαίνουν γύρω μου -και πλέον αυτό συμβαίνει κάθε μέρα, αν όχι κάθε λίγες ώρες- αναρωτιέμαι “Γιατί να φέρω στον κόσμο κάποιον που θα νιώσει έτσι; Πώς να τον φέρω στον κόσμο όταν δεν μπορώ να του εξασφαλίσω έστω και στοιχειώδη ευτυχία;”».

Ελένη, 34, Κειμενογράφος διαφημιστικής εταιρείας

«Εγώ και ο σύζυγός μου έχουμε τρία σκυλιά και απολαμβάνουμε κάθε λεπτό που περνάμε μαζί οι δυο μας. Επίσης απολαμβάνουμε τον ύπνο μας και το να κάνουμε μεγάλα ταξίδια με το αυτοκίνητο, να βγαίνουμε αρκετά βράδια μέσα στην εβδομάδα και να οργανώνουμε ρομαντικά ταξίδια για δύο σε εξωτικά μέρη. Δεν είναι πως δεν πιστεύω όσους λένε πως μπορείς να προσαρμόσεις το παιδί σου στον τρόπο ζωής σου. Απλώς δεν θέλω να περάσω